Czy mogłem coś uszkodzić w Pasku - pożyczyłem prądu z aku...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dzisiaj przy mrozie -15 stopni koledze Fiacik odmówił odpalenia i poprosił mnie o pożyczenie prądu z akumulatora miał kable oczywiście.
Wszystko było by dobrze tylko było trochę zimno i ciemno i robiliśmy to trochę na szybko...
Podłączyliśmy odwrotnie kable i + z Paska poszedł na - Fiacika, a - z Paska na + z Fiacika. Orienta załapałem jak zobaczyłem lekkie zaiskrzenie na - klemie w Pasku..
Pytanie - mogłem coś uszkodzić np. komputer czy coś takiego? jest jakieś zabezpieczenie?
Przy tym podłączaniu i kiedy zaiskrzyło auta były jeszcze nie uruchomione.
Wszystko było by dobrze tylko było trochę zimno i ciemno i robiliśmy to trochę na szybko...
Podłączyliśmy odwrotnie kable i + z Paska poszedł na - Fiacika, a - z Paska na + z Fiacika. Orienta załapałem jak zobaczyłem lekkie zaiskrzenie na - klemie w Pasku..
Pytanie - mogłem coś uszkodzić np. komputer czy coś takiego? jest jakieś zabezpieczenie?
Przy tym podłączaniu i kiedy zaiskrzyło auta były jeszcze nie uruchomione.
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
ale możesz napiszesz czy są jakieś objawy uszkodzenia ?? Nawet jak dobrze bieguny się podłączy to iskrzenie ma prawo wystąpić. A co do zmiany biegunowości zobacz to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=216294" onclick="window.open(this.href);return false; tylko nie łam się od razu...bo nie koniecznie coś się musiało stać.Razal pisze:Pytanie - mogłem coś uszkodzić np. komputer czy coś takiego? jest jakieś zabezpieczenie?
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Czy mogłem coś uszkodzić w Pasku - pożyczyłem prądu z ak
No jak na razie objawów uszkodzeń nie zaobserwowałem / myślę że w najgorszym wypadku to chyba akumulator mógł dostać bo ogólnie zapłon nie był przekręcony...
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- Qto
- _
- Kontakt:
niewielki ma to wpływ w przypadku masy...ale jeżeli nie widać objawów to możesz spać spokojnieRazal pisze:zapłon nie był przekręcony
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No jestem po podłączeniu VAG'a i nic nie wykazał. Dałem AutoScan dla mojego modelu 3B i wszystko wykazało NO FAULT CODE FOUND. Także mam nadzieję, że obyło się bez niespodzianek. Tylko chyba aku trochę dostał po tyłku i nie wiem czy jego czy mój...
Z akumulatorem nie miało prawa się nic stać, zwyczajnie połączyłeś akumulatory szeregowo (zamiast zsumować się pojemności zsumowały się napięcia)
Instalacja zamiast dostać 12V dostała 24V
Instalacja zamiast dostać 12V dostała 24V
- Qto
- _
- Kontakt:
chyba nie bardzo...Hałas pisze:zwyczajnie połączyłeś akumulatory szeregowo
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Myślę, że jak bym coś naskrobał to już by dało auto znać. Na chwilę obecną nie mam żadnych objawów - tak jak pisałem VAG nic nie wykrył. Auto normalnie pali i śmiga - także chyba miałem dużo szczęścia... Może i dobrze że nie był uruchomiony zapłon u mnie jak to się podłączało. Mam nadzieję, że tak pozostanie i będzie wszystko OK.
- Qto
- _
- Kontakt:
i na tym zakończmy...zamykamRazal pisze:Mam nadzieję, że tak pozostanie i będzie wszystko OK.