Odcinanie paliwa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Odcinanie paliwa
Hej, wyczytalem , ze przy zjezdzaniu z górki, gdy zdejmiemy noge z gazu paliwo jest odcinane, dzieki czemu jezdzi sie ekonomicznie, nawet bardziej niz na luzie, bo paliwo jest calkiem odcinane. Czy jest tak samo , gdy jezdzi sie na LPG? mam 2 generacje, BRC. A samochod golf 3 1.8 AAM. pozdrawiam
pozdro
Odcinanie paliwa
zapewnie chodziło o to że na lpg nie ma też odcięcia jak obroty wejdą na czerwone pole
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Odcinanie paliwa
Poprostu nie masz odcięcia zapłonu tak jak na benzynie i możesz wkęcić silnik na obrotywieksze niż dopuszczalne!
tobi
Re: Odcinanie paliwa
.dokładnie a wtedy silnik powie dość itobi19761 pisze:Poprostu nie masz odcięcia zapłonu tak jak na benzynie i możesz wkęcić silnik na obrotywieksze niż dopuszczalne!
Był MK2 GT RP swap 16V PL jest VA GT a w tyrce T5 AXB
- Paweł Marek
- V.I.P.
Odcinanie paliwa
A dlaczego odpowiadający nie czytają uważnie pytania, nie chodzi o odcięcie wtrysku po przekroczeniu maksymalnych obrotów tylko odcięcie wtrysku w fazie hamowania silnikiem.
kisiu3, niektóre komputerki LPG maja taka opcję, ale polega ona na domykaniu silnika krokowego. A ponieważ silniczek krokowy działa wolno to w tej sytuacji jak chcesz szybko dodać gazu to zanim się otworzy może sekunda dwie upłynąć - wcześniej nie ma ciągu i ryzyko np zderzenia czołowego przy nagłym wyprzedzaniu jest duże. Moim zdaniem nie warto , ze względu na ryzyko i nikłe oszczędności , ale funkcja taka jest do uaktywnienia interfejsem w większości nowszych sterowniczków II generacji
kisiu3, niektóre komputerki LPG maja taka opcję, ale polega ona na domykaniu silnika krokowego. A ponieważ silniczek krokowy działa wolno to w tej sytuacji jak chcesz szybko dodać gazu to zanim się otworzy może sekunda dwie upłynąć - wcześniej nie ma ciągu i ryzyko np zderzenia czołowego przy nagłym wyprzedzaniu jest duże. Moim zdaniem nie warto , ze względu na ryzyko i nikłe oszczędności , ale funkcja taka jest do uaktywnienia interfejsem w większości nowszych sterowniczków II generacji
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Odcinanie paliwa
Co do odcięcia na gazie, to u mnie w peugeocie odcięcie jest i na gazie i na Pb ( 7000rpm, albo 7200rpm ). Na początku jak miałem to auto, to myślałem że nie ma tu odcięcia ( było wtedy bez gazu ), ale postanowiłem to sprawić
Odcięcie jednak było. Po złożeniu gazu, odcięcie dalej jest. Pewnie nie jest odcinana pompa, tylko zapłon.
Co do odcięcie przy hamowaniu silnikiem to jest odcięcie i wtedy w ogóle silnik nie pobiera paliwa. Zasilanie paliwem załącza się dopiero przy 1400rpm
Tak jak Paweł Marek napisał, że na gazie jest taka opcja, ale jest to nieudane rozwiązanie i nawet gazownicy tego nie robią i nawet o tym nie mówią, bo więcej z tym problemów niż zysków.
Odcięcie jednak było. Po złożeniu gazu, odcięcie dalej jest. Pewnie nie jest odcinana pompa, tylko zapłon.
Co do odcięcie przy hamowaniu silnikiem to jest odcięcie i wtedy w ogóle silnik nie pobiera paliwa. Zasilanie paliwem załącza się dopiero przy 1400rpm
Tak jak Paweł Marek napisał, że na gazie jest taka opcja, ale jest to nieudane rozwiązanie i nawet gazownicy tego nie robią i nawet o tym nie mówią, bo więcej z tym problemów niż zysków.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
- Paweł Marek
- V.I.P.
Odcinanie paliwa
Gawior, w 2E odcięcie u góry na benzynie jest przez odcinanie wtryskiwaczy nie zapłonu, a instalacja gazowa realizuje je inaczej nawet nie wiem jak pewnie wyłącza zawory LPG, tak czy inaczej pytanie było o odcięcie w fazie hamowania silnikiem. ja nie mam odcięcia na lpg co czasem sobie wykorzystuję
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.