Problem ze skrzynią biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
van_dall
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem ze skrzynią biegów

Post autor: van_dall » pn paź 27, 2008 19:15

Witam. Kupiłem niedawno golfa II z silnikiem 1.8 . Ma on kilka uterek i jedna z nich jest skrzynia biegów. Mianowicie zgrzyta na 2 biegu. Dzieje sie tak tylko przy redukcji z wyższych biegów(gdy zmieniam z 1 na 2 wszystko jest ok). Slyszałem gdzieś, kiedys że jest to dość częsta usterka. Moje pytanie polega na tym, czy skrzyia może ulec powaznemu uszkodzeniu? Czy tylko zgrzyta bo zgrzyta i można uzytkować samochód normalnie? A jeśli konieczna jest naprawa/wymiana to wystarczy np jakis synchronizator czy trzeba całą skrzynie wymieniać? I jeśli trzeba coś z tym zrobić to jakie sa koszta? Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

PS. Jeśli źle umieściłem temat lub coś w tym stylu to bardzo przepraszam. Jestem nowym uzytkownikiem i jeszcze do końca nie odnalazłem się na stronie :) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr paź 29, 2008 15:50 przez van_dall, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn paź 27, 2008 19:50

Na początku witam nowego użytkownika na forum. :bigok:

Pierwsze to sprawdź poziom oleju w skrzyni.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
van_dall
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: van_dall » pn paź 27, 2008 20:30

A jak takowy płyn sprawdzić? Jestem laikiem,a ten golfik to moje pierwsze autko wiec wybaczcie takie pytania :).

Moje COUPE:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=407686

Przemek
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Przemek » pn paź 27, 2008 20:51

kolego poszukaj na forum a znajdziesz wiesz mi

[ Dodano: 27 Paź 2008 20:00 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=139544

LEŚNY PRZYTULAS

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pn paź 27, 2008 22:46

Witam na forum :bigok:
Masz zużyty synchronizator 2 biegu. Nic sie tutaj nie poradzi. Musisz tak jeździc.
Jedyny ratunek to wymiana na inna skrzynie
( brak gwarancji ze nie bedzie to samo) lub
wymiana synchronizatora. Ale to juz kupe roboty i nawet nie wiadomo czy da sie to zrobic w 100%, gdyz nie wiadomo jak jest na rynku z dostepnoscia synchronizaotrów. Gdzies bodaj obiło mi sie ze nie jest różowa w tym zakresie.
Jaki jest przebieg tego auta tak dla wiadomości. :D

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
van_dall
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: van_dall » pn paź 27, 2008 22:51

Przebieg to 230 tys ale czy prawdziwy? To wie tylko Pan Bóg :) Bo ja się w sumie nauczyłem jeździć z 3 biegu ewentualnie gdy baaaardzooooo wolno wrzucam 2 to nie zgrzyta wiec jakoś rade daje. Ale poza tym, że to sobie zgrzyta, nic złego się nie dzieje? Można spokojnie z tym jeździc tak?

Moje COUPE:

Modix
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Modix » pn paź 27, 2008 23:20

jak coś zgrzyta w skrzyni to niejest to dobre napewno,kazdy zgrzyt w skrzyni coś niszczy i możesz kiedyś zostać na drodze,szkrzynia musi chodzić lekko i niemoże ci nic zgrzytać , podjedz do mechanika i przejedz sie z nim moze cos ci doradzi albo naprawi.

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pn paź 27, 2008 23:46

Mechanik wiele ci nie doradzi. Sam wiem co mowie gdyz jezdze tez takim golfem z takim problemem. 2 bieg poprostu nie wchodzi jak w masło tylko jakby na dwa razy. Albo bardzo precycyzjnie wrzucasz to wejdzie albo bardzo powoli. O ile sie nie myle to wina jakiegos pierscienia blokującego . Ale rozebrac skrzynie i to nsaprawic to pewno kilka ładnych setek. Pytanie tylko czy jest sens. I czy sie wogole da.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt paź 28, 2008 13:41

Maćkooo pisze:Ale to juz kupe roboty i nawet nie wiadomo czy da sie to zrobic w 100%, gdyz nie wiadomo jak jest na rynku z dostepnoscia synchronizaotrów
- dostępnosć jest. Cena - ok. 80zł za synchronizator II biegu. No i kupa roboty.

Sprawdź olej w skrzyni, dolej lub wymień ewentualnie i tyle. Jeżeli dalej będzie zgrzytało, to niskim kosztem raczej nic nie zrobisz (chyba że sam wyciągniesz skrzynię i ją rozbierzesz). Jeżeli nie czujesz się na siłach, to jeździj na niej, aż ją zajeździsz i tyle. Potem kup druga - koszt używanej ok. 350zł. Mechanik za wymianę weźmie pewnie drugie tyle - a skoro już skrzynia będzie demontowana to i sprzęgło, uszczelniacze też można by wymienić - czyli dodatkowy koszt. A stan kupowanej używki, to tak na prawdę loteria.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
van_dall
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: van_dall » wt paź 28, 2008 22:03

To nie jest ciekawie.Bo jak by nie było to kupa kasy :/ Pozostaje mi z tym jeździc i bardzo uwazać na drugi bieg... Nie stać mnie na wymiane całej skrzyni. Sam synchronizator drogi nie jest, ale wymiana u mechanika to fortuna zapewne... Wymienie olej w skrzyni i jesli to nie pomoże to raczej na tym sie ta historia zakończy bo nie stac mnie na naprawe.

Moje COUPE:

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » śr paź 29, 2008 14:35

Lipek81 pisze:- dostępnosć jest. Cena - ok. 80zł za synchronizator II biegu. No i kupa roboty.
Hmm kupa roboty. Działałeś w tym zakresie ?
Da się to zrobić samemu , czy lepiej nie zabierać się za to bez wiedzy i specjalistycznych narzędzi.

Co do wymiany oleju to koledze poradze sprawdzić stan a jesli bedzie ok nic nie wymieniać. Jesli bedzie go mało to wymienić na pełen syntetyk 75W90.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr paź 29, 2008 15:21

Maćkooo pisze:Hmm kupa roboty. Działałeś w tym zakresie ?
- nie, nie działałem. Ale rozebranie i złożenie skrzyni to nie jest prosta rzecz moim zdaniem. Popratrz na www.brokevw.com - tam masz zdjęcia jak rozebrać skrzynię. Potrzebna jest wiedza, narzędzia ale też chyba informacje - np. dotyczące luzów wewnątrz mechanizmów skrzyni. Nie wiem, czy w skrzyniach tych luzy są regulowane, ale jeżeli tak, to wypadałoby znać ich wartości i skrzynię tak poskładać, aby prawidłowo działała.

- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » śr paź 29, 2008 16:02

Jakby co to tutaj zamieszczam opis całej operacji wymiany felernego pierścienia zabezpieczajacego.
Pewien kolega robił to i udało mu się. Moze ktoś jeszcze odważy się spróbować i napisze fachowa poradę. Zawsze można spróbować.
Oto link >>> http://www.scirocco.pl/arty/synchronizator.pdf <<<

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr paź 29, 2008 16:57

No ja chętnie dorwałbym jakąś rozwaloną skrzynkę na próbę, zanim zacznę dobierać się do swojej...

- swapy silników;

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”