MK2 problem z ogrzewaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MK2 problem z ogrzewaniem
Pojawił mi się taki problem że ostatnio w samochodzie działa cienko ogrzewanie. I nie wiem czy to wina nagrzewnicy czy coś innego?
Powietrze ciepłe leci ale słabe. lepiej jest na 1-wszym biegu ale na 2-gim to juz tylko delikatnie leci ciepło.
Płyn jest w normie i go też nie ubywa. Samochód się zagrzewa szybko a zimnawo w środku.Szyby nie parują mokro też nie jest nigdzie w okolicach nagrzewnicy.
Jest taka możliwość że się zapowietrzyła nagrzewnica i płyn słabo krąży w tym elemencie?Czy może termostat się słabo otwiera?Temperatura szybko idzie do góry nawet jak jest -20 na zewnątrz.
I nie wiem gdzie szukać przyczyny.
Powietrze ciepłe leci ale słabe. lepiej jest na 1-wszym biegu ale na 2-gim to juz tylko delikatnie leci ciepło.
Płyn jest w normie i go też nie ubywa. Samochód się zagrzewa szybko a zimnawo w środku.Szyby nie parują mokro też nie jest nigdzie w okolicach nagrzewnicy.
Jest taka możliwość że się zapowietrzyła nagrzewnica i płyn słabo krąży w tym elemencie?Czy może termostat się słabo otwiera?Temperatura szybko idzie do góry nawet jak jest -20 na zewnątrz.
I nie wiem gdzie szukać przyczyny.
a nie robiłeś ostatnio nic przy układzie?, a może urwało ci się sterowanie od regulacji ciepło-zimno i masz przymkniętą nagrzewnicęTheGwiazdor pisze:Coś musi być nie tak skoro temperatura silnika jest ok a w środku słabo grzeje.Tym bardziej że poziom płynu jest odpowiedni.
[ Dodano: 06-01-23, 15:05 ]
sprawdz na wszelki wypadek te węże

jezeli Ci chodzi o zaworek na dolocie wody do nagrzewnicy to jego tam niema(przepływ wody jest cały czas), sterowanie ciepło-zimno odbywa się za pomocą klap(powietrze albo idzie przez nagrzewnicę albo z pomińęciem nagrzewnicy)TheGwiazdor pisze:Może do końca się nie otwiera dopływ do nagrzewnicy.