kontrolka płynu hamulcowego !! SWIECI
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bartmich3
- Mały gagatek
- Kontakt:
kontrolka płynu hamulcowego !! SWIECI
wymianiałem klocki hamulcowe z tyłu i wciskałem cylinderek żeby dopasować go do nowych klocków. zapalam a tu kontrolka (!) SWIECI . dolałem płynu tak że ejst go nawet za dużo a ona dalej sie zaświeca ! o co chodzi ??
Wydaje mi się że to nie koniecznie ma znaczenie.palen pisze:Ja myślę że poprostu miałeś klocki z czujnikami zuzycia okładzin a teraz założyłeś bez czujników...
[ Dodano: 07 Kwi 2007 15:55 ]
Zastanawiam się za to czy kontrolka zaświeci się, gdy płyn jest ponad poziom a nie tylko poniżej? Bo przy wciskaniu tłoczków płyn przecież poszedł do góry.
Zaczniecie kiedys w koncu rozrozniac kontrolke recznego/poziomu plynu i kontrolke zuzucia klockow ?
Przeciez to dwie rozne rzeczy
Na dodatek z tylu nie ma kontroli zuzycia klockow.

Na dodatek z tylu nie ma kontroli zuzycia klockow.

Na pewno to jest bardziej prawdopodobne niz klocki...kiss pisze:Zastanawiam się za to czy kontrolka zaświeci się, gdy płyn jest ponad poziom a nie tylko poniżej? Bo przy wciskaniu tłoczków płyn przecież poszedł do góry.
[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...
chyba pytasz o włącznik ręcznego (od tej kontrolki)bartmich3 pisze:gdzie jest ten czujnik od ręcznego ??
to jest on pod dźwignią ręcznego hamulca
a stan płynu w zbiorniczku masz OK ? tam jest czujnik (maszbartmich3 pisze:czujnik załącza sie dopiero jak troche przejade tzn tak gdzieś 50 m ? nie sprawdząłem z jaką prędkością ale napewno wiecej niz 6 km/h . nie iwem o co tu chodzi ?
kabelki w pokrywce od zbiorniczka - są podłączone do pływaka)
i on włącza tą samą kontrolkę na desce rozdzielczej co ręczny
sprawdź stan płyny, może być za wysoki, za niski, mogą być też
zużyte klocki hamulcowe (masz podpięty kabelek do tych klocków ? )
nie wiem i nie znam specyfiku Twojego auta ale czy z tyłu masz tarcze ?
to i z tyłu też mogą klocki być podpięte do kabelków (miałem taki
samochód w którym zużycie klocków pokazywało mi zarówno z przodu
jak i z tyłu -AlfaRomeo75)
popatrz jakie cenne informacje wrzucił dla Ciebie inek01

jak widzisz masz kilka punktów do sprawdzenia

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
No wlasnie wiec troche Cie nie rozumiem RobertPRobertP pisze:popatrz jakie cenne informacje wrzucił dla Ciebie inek01
RobertP pisze:mogą być też
zużyte klocki hamulcowe (masz podpięty kabelek do tych klocków ? )

Jesli do tego jest oddzielna kontrolka, to z jakiej racji miala by sie zapalac (!) ?
[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...
dołożyłem swoje 0,05złinek01 pisze:No wlasnie wiec troche Cie nie rozumiem RobertPRobertP pisze:popatrz jakie cenne informacje wrzucił dla Ciebie inek01

bardzo dobre info ...
nie mam żadnych zastrzeżeń i niegdy nie miałem do Ciebieani takich tam ...

po prostu tylko podsumowałem w taki sposób

może jakoś tak mi się napisało ...
nie widziałem innej kontrolki , jest to ta sama co od ręcznego, tak mialem w audiinek01 pisze:RobertP pisze:mogą być też
zużyte klocki hamulcowe (masz podpięty kabelek do tych klocków ? )![]()
Jesli do tego jest oddzielna kontrolka, to z jakiej racji miala by sie zapalac (!) ?
w klocku jest wtopiony metal na odpowiedniej głębokości w okładzinie klocka
i do czasu kiedy nie zacznie masować/zwierać do tarczy to zapalać się nie będzie
inek01 chyba o to samo nam chodzi i to samo chcieliśmy napisać

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Ani jaRobertP pisze:nie mam żadnych zastrzeżeń i niegdy nie miałem do Ciebieani takich tam ...

No ale nie o to tu chodzi.
Chyba mnie nie zrozumiales. Chodzi mi wlasnie o to, ze do kontroli zuzycia klockow jest inna kontrolka, a Ty piszesz, ze (!) zapalac sie moze wlasnie przez to...RobertP pisze:inek01 chyba o to samo nam chodzi i to samo chcieliśmy napisać
BTW
Czy to kiedy sie zapala kontrolka zuzycia nie jest wlasnie na odwrot ? Znaczy sie po przerwaniu obwodu ?

Zrodlo: http://volkswagen.msk.ru/service/service_interval.pdf
masz racjęinek01 pisze:Chyba mnie nie zrozumiales. Chodzi mi wlasnie o to, ze do kontroli zuzycia klockow jest inna kontrolka, a Ty piszesz, ze (!) zapalac sie moze wlasnie przez to...

ja sugerowałem się swoim doświadczeniem z innego auta, gdzie wepchnięte
miałem w jedna kontrolkę wszystko, nie znam specyfiki omawianego ale
pomyślałem że jest tak jak w tamtym, chyba za dużo ich miałem

człowiek uczy się całe życie

to dobrze że wyjaśniłeś postaram sie i ja zapamiętać te informacje
a wiesz zrobiłbym próbę odpiął kabelek zobaczył co się dzieje na kontrolce w desceinek01 pisze:BTW
Czy to kiedy sie zapala kontrolka zuzycia nie jest wlasnie na odwrot ? Znaczy sie po przerwaniu obwodu ?
[url=http://img214.imageshack.us/img214/8789 ... uk1.th.jpg]Obrazek[/URL]
Zrodlo: http://volkswagen.msk.ru/service/service_interval.pdf
a później zmasowałbym ten kabelek do masy pojazdu gdziekolwiek i zobaczył też co sie dzieje
zepsuć niczego by te operacje nie zepsuły a byśmy chyba wiedzieli jak jest na 100%
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- bartmich3
- Mały gagatek
- Kontakt:
wtyczke do masy dopiąć ??
jak wyjme czujnik ze zbiornika to dalej swieci ! podejrzewam że spięcie tych dwóch przewodów z wtyczki powoduje zaświecenie kontrolki!
jeszcze jedna opcja : kontrolka zaswica sie dopiero po przekroczeniu pewnej prędkości , jadac pomału tzn ok 10 km/h mógłbym jeździc cały dzień i nic sie nie dzieje! z kolei gdyby coś było z recznym czyli np zaciagnięty reczny to swiecila by sie kontrolka (P) a tu nic ! świci i piszczy (!)
[ Dodano: Wto Kwi 10, 2007 19:29 ]
aha jeszcze jedno czy płynu może być za duzo ?? gdy wyciągam go ze zbiornika to cały czas zbiorniczek sie zapełnia !? nie wiem skąd to sie bierze i czy dobrze sie to dzieje!
gdy zapaliła mi sie kontrolka (!) po wymianie klocków to dolałem płynu !!!!
jak wyjme czujnik ze zbiornika to dalej swieci ! podejrzewam że spięcie tych dwóch przewodów z wtyczki powoduje zaświecenie kontrolki!
jeszcze jedna opcja : kontrolka zaswica sie dopiero po przekroczeniu pewnej prędkości , jadac pomału tzn ok 10 km/h mógłbym jeździc cały dzień i nic sie nie dzieje! z kolei gdyby coś było z recznym czyli np zaciagnięty reczny to swiecila by sie kontrolka (P) a tu nic ! świci i piszczy (!)
[ Dodano: Wto Kwi 10, 2007 19:29 ]
aha jeszcze jedno czy płynu może być za duzo ?? gdy wyciągam go ze zbiornika to cały czas zbiorniczek sie zapełnia !? nie wiem skąd to sie bierze i czy dobrze sie to dzieje!
gdy zapaliła mi sie kontrolka (!) po wymianie klocków to dolałem płynu !!!!
Dobry pomysl.RobertP pisze:a wiesz zrobiłbym próbę odpiął kabelek zobaczył co się dzieje na kontrolce w desce
a później zmasowałbym ten kabelek do masy pojazdu gdziekolwiek i zobaczył też co sie dzieje
zepsuć niczego by te operacje nie zepsuły a byśmy chyba wiedzieli jak jest na 100%
Troche dziwi mnie to, ze mialo by swiecic przy zwarciu z masa. Po co w takim razie petla ? Wystarczylby jeden przewod

To od recznego masz jeszcze jedna kontrolke (P) ?bartmich3 pisze:jeszcze jedna opcja : kontrolka zaswica sie dopiero po przekroczeniu pewnej prędkości , jadac pomału tzn ok 10 km/h mógłbym jeździc cały dzień i nic sie nie dzieje! z kolei gdyby coś było z recznym czyli np zaciagnięty reczny to swiecila by sie kontrolka (P) a tu nic ! świci i piszczy (!)
Ja juz sie gubie powoli.