[B3] Wymiana tulei wahacza z problemem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 136
Rejestracja: pt lis 04, 2005 21:24
Lokalizacja: jadowniki

[B3] Wymiana tulei wahacza z problemem

Post autor: darek i jadzka » pt mar 23, 2007 20:44

witam....wlasnie zmienialem tuleje wahacza i napotkalem pare problemow.Zacznijmy od tego ze bardzo ciezko bylo mi go wlozyc i zamontowac a w szczegolnosci to blokowal mnie drazek stablizacyjny czy jest na to jakis sposob??nastepnie czy sróba mocujaca wahacz ktora wkreca sie od dolu ma w tuleji tak latac , chodzi mi ze sroba jest duzo ciensza od otworu tuleji,czy tam czegos nie powinno byc?aha mialem zalozone tuleji z kolniezem a kupilem a zamontowalem takie z aluminium i bez kolnieza ale pasowaly?????prosze o odpowiedz.POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony pt mar 23, 2007 21:00 przez darek i jadzka, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

Post autor: Paweł Marek » pt mar 23, 2007 20:59

Chyba do środka na śróbę przychodzi taka stalowa sprężynująca tulejka, powinni ci je dać razem z tulejami. Co do braku miejsca: ja sobie zwsze wyciągam cały wachacz. Naprawdę lepiej te tulej montować na stole niż mordować się w aucie, z wyciągnięciem nie ma wiele pracy. Odłączyć sworznie drążka i zwrotnicy, jedna śróba z przodu od silentbloku i wychodzi.


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 136
Rejestracja: pt lis 04, 2005 21:24
Lokalizacja: jadowniki

Post autor: darek i jadzka » pt mar 23, 2007 21:06

wiatm...ja tez sobie wyciagalem wahacze tylko pozniej ciezko bylo zalozyc tylko ze nie odkrecalem galki i moze dlatego.A co do tuleji to nic wiecej mi nie sprzedali , ale czy nie bedzie problemu jak dorobilem takie tulejki ze teraz sroba wchodzi bez luzu??????



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

Post autor: Paweł Marek » pt mar 23, 2007 21:10

Trudno mi powiedzieć, one sa z takiej cienkiej blachy, pomagają przy montażu żeby śroba była centralnie, potem jak już porządnie śrubę skręcisz to wydaje mi się że ich rola się kończy, chociaż były głosy na forum że bez tulejek pojawiają się stuki. Nie wyobrażam sobie skąd skoro już śroba trzyma całość porządnie, ale taki piszą.


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 136
Rejestracja: pt lis 04, 2005 21:24
Lokalizacja: jadowniki

Post autor: darek i jadzka » pt mar 23, 2007 21:16

pojechalem do tokarza i zrobil mi takie tuleje ze teraz sroba wchodzi bez luzu ale wydaje mi sie ze tam raczej luz jest nie wskazany gdyz to ma pracowac na gumie a nie latac po sróbie.



irekczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: sob gru 24, 2005 17:34
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: irekczek » pt mar 23, 2007 21:20

tych tulejek nie ma wlasnie w komplecie, ale można je dokupić, ja dokupiłem = 1zł/szt.

luzu nie może tam być



darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 136
Rejestracja: pt lis 04, 2005 21:24
Lokalizacja: jadowniki

Post autor: darek i jadzka » pt mar 23, 2007 21:23

a jak zakladaliscie wahacza to nie blokowal was drazek stablizacyjny????????????bo mi bardzo przeszkadzal.



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

Post autor: Paweł Marek » pt mar 23, 2007 21:24

darek i jadzka pisze:tam raczej luz jest nie wskazany gdyz to ma pracowac na gumie a nie latac po sróbie.
jasne, ale śróba po skręceniu solidnie trzyma z wachaczem wewnętrzną tuleję silentblocku, więc luzu nie ma prawa być, chyba że się śróba popuści.

[ Dodano: Pią Mar 23, 2007 8:25 pm ]
darek i jadzka pisze:a jak zakladaliscie wahacza to nie blokowal was drazek stablizacyjny??
radziłem sobie jakoś wantując drążek wajchą jakąś, ale szczegółów nie pamiętam, dawno było


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 136
Rejestracja: pt lis 04, 2005 21:24
Lokalizacja: jadowniki

Post autor: darek i jadzka » pt mar 23, 2007 21:29

tak sróba pewnie powinna trzymac ale raczej te moje tulejki nie zaszkodza?????????

[ Dodano: Pią Mar 23, 2007 21:02 ]
aha jeszcze jedno pytanie odnosnie montazu tulejki gdyz ona ma byc odpowiednio zalozona.Ma ona dwie szczalki ktore maja byc i jak sie nie myle to na wahaczu sa dwa punkty na ktore maja byc skierowane te szczalki.CZY DOBRZE PISZE bo tak wlasnie zamontowalem u siebie.



Awatar użytkownika
woju494
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: ndz gru 06, 2009 15:12
Lokalizacja: gdańsk
Kontakt:

Post autor: woju494 » śr gru 23, 2009 22:43

to ja się podłącze do tematu ;)

wiecie jak wyciągnąć stary wahacz? bo mam do wymiany po mocnym spotkaniu z krawężnikiem i się wygł trochę :crazy: muszę wymienić drążek i ten wahacz... i teraz pytanko jak go wyciągnąć?

z góry dzięki :D


no pain, no gain

Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 489
Rejestracja: ndz cze 07, 2009 08:32
Lokalizacja: NY
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » śr gru 23, 2009 23:22

w passacie powinny byc tuleje z kolnierzem, tulejke ustalajaca dostalem wraz z tuleja whacza (swag), pewnie wcisli Ci z golfa, w sumie pasuja ale konstruktor przewidzial kolnierz. Problem z montazem wahacza glownie wynika z tego ze tuleje maja rozna wysokosc.



Wilku_PL
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: sob gru 19, 2009 22:39
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post autor: Wilku_PL » śr sty 27, 2010 22:25

jak jak wymienialem te sworzen z bolcem to mialem problemy zeby go wykrecic a pozniej skrecic z wachaczem:)


Wilku:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości