diodowy wskaznik ladowania akumulatora

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
majster heniek
Forum Master
Forum Master
Posty: 1928
Rejestracja: ndz kwie 09, 2006 11:04
Lokalizacja: Głuchołazy

diodowy wskaznik ladowania akumulatora

Post autor: majster heniek » czw sie 10, 2006 21:31

Obrazek
a wiec kupujemy KIT-J75w sklepie z czesciami elektronicznymi i montujemy go zgodnie z instrukcja zdjecia 1,2,3
Obrazek Obrazek Obrazek
tak wyglada zmontowany KIT
Obrazek
w zaslepce wiercimy trzy otwory fi8 pod oprawki diod(diody fi5)oprawki mozna kupic na alegro wiercic nalezy wiertlem do drewna jest inaczej zaostrzone niz do metalu
Obrazek Obrazek
tak wygladaja gotowe otwory obok laza oprawki do diod led

Obrazek
zaslepka z oprawkami (wciska sie je do otworkow w zaslepce
Obrazek
zmontowany KITzamontowany w zaslepce dioda czewona-10V,dioda zolta-12V, dioda zielona-14V(pozostale informacje w instrukcji J75-KIT)
Obrazek
zamontowany wskaznik ladowania akumulatora-pierwsza zaslepka przy wlaczniku nawiewu swieca dwie diody zolta i zielona -tak sie dzieje przy wlaczonym silniku w aucie napiecie jest 12-14V koszt takiego wskaznika to okolo15ZL plus praca wlasna zycze milej zabawy przy montazu-uklad mam podlaczony do zasilania radia plus i minus chociaz powinien byc podlaczony bezposrednio do zaciskow akumulatora-pozdrowienia HB


edycja by CzibAN - zmiana hosta zdjęć
Ostatnio zmieniony ndz sty 04, 2009 12:07 przez majster heniek, łącznie zmieniany 4 razy.


Obrazek

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Posty: 1784
Rejestracja: ndz paź 24, 2004 01:33
Lokalizacja: Skarzysko/Krakow
Kontakt:

Post autor: daaroo » pt sie 11, 2006 22:03

Obrazek


jak ktos powie jak to zrobic to i u siebie zamontuje :D

oczywiscie robota domowym sposobem :P



Awatar użytkownika
gregoreq
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 164
Rejestracja: sob kwie 16, 2005 14:46
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Post autor: gregoreq » pt sie 25, 2006 02:23

http://www.nordelektronikplus.pl/sklep/ ... 335302E-02
Ten troszke lepszy bo 5-cio diodowy


Szukam:
Silnik wycieraczki tylniej do passata B3
Instrukcje do radyjka GAMMA IV
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba

Awatar użytkownika
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 517
Rejestracja: wt sty 11, 2005 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: PitrekT » sob lut 03, 2007 23:32

Zrobiłem podobny wskaźnik ładowania akumulatora w MK3 lecz na 5 diodach na podstawie projektu ze strony
http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,499.html
Diody fi 5mm zamontowane zostały w szerokiej zaślepce:

Obrazek
a wskazuje tak:
Obrazek

Koszt materiałów to około 3zł a płytka wykonana we własnym zakresie.



Awatar użytkownika
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 517
Rejestracja: wt sty 11, 2005 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: PitrekT » śr lut 07, 2007 21:07

Płytka jest dokładnym odzwierciedleniem schematu ideowego, przy czym została dostosowana do szerokości zaślepki.Wzór ścieżek wygląda tak:
Obrazek

Niestety mam jeszcze tylko jedno zdjęcie złożonego wskaźnika:
Obrazek
Co do zastosowanych elementów to zamiast tranzystorów BC327 użyłem BC547.
Reszta elemntów jest dokłądnie taka sam jak na schemacie.



Awatar użytkownika
Jeżu
VW Baron
VW Baron
Posty: 3376
Rejestracja: wt sie 05, 2008 14:35
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Kontakt:

Post autor: Jeżu » sob sty 23, 2010 00:36

to ja się pochwale mojimi wypocinami ze wskaźnikiem aku schemat zpaozyczłem ze strony http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,499.html

wskaźnik ładowania aku zrobiłem w zaślepce :jezor:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
a tak sie prezentuje zaślepka :chytry:
Obrazek


Był Mk2 1,3 GT
Był JazzBlue 1,6 SR mk4 - viewtopic.php?f=89&t=437292" onclick="window.open(this.href);return false;
Był Passat 3BG Black Magic 1,9 TDi
Jest Audi A6 c5 1.9 Tdi AVG
Jest Golf 4 cabrio 1.8 GT

Awatar użytkownika
weryfany
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 153
Rejestracja: sob cze 14, 2008 19:31
Lokalizacja: Zamość
Kontakt:

Post autor: weryfany » pn lut 15, 2010 14:06

Kiedyś miałem na 5 diod i jednak jest to mało precyzyjne do tego jeszcze w kaszlaku :)

Obecnie autko inne to i inne wykonanie.

Miało być jak najbardziej dokładne wskazanie więc padło na cyfrowy wskaźnik.
Zaczynałem budować na segmentach LED aż w sklepie znalazłem gotowy moduł za 13 zł,
jedynie co zostało zrobić to odseparowane zasilanie(baterie) i dzielnik napięcia.
Oryginalnie mierzy napięcie 200mV czyli 0.2V i musowo z pleść dzielnik aby zakres był do 20V
czyli wartości pokazywane od 00.01V do 19.99V (z dokładnością 2 miejsc po przecinku)
Zasilanie modułu wykonałem z 4 baterii 1.5V w sumie 6V. Typowe zasilanie to 9V dlatego
też wyświetla napis LOBAT (jak by zasilanie było 7.5 lub 9V napisu by nie było) Ale takie akurat były pod ręką baterie. Baterie będą u mnie miały już prawie 2 lata w aucie.
Pobór prądu jest znikomy dosłownie to 0.3uA czyli 1/3 mA.

Dzielnik tworzą 2 rezystory o określonym oporze.
R=1M
R1=10K

połączenie:
Obrazek

Uwe = 12V najlepiej do klem się podłączyć (grubość kabelków nie ma znaczenia)

Uwy do wskaźnika napięcia.

Wyregulować potencjometrem z woltomierzu (skalibrować przy użyciu innego
woltomierza-multimetru)

I gotowe.

Kilka fot:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


98% ludzi nienormalnych czyta posty z ręką na myszce.
Nie zdejmuj reki, już jest za późno...

Awatar użytkownika
Jeżu
VW Baron
VW Baron
Posty: 3376
Rejestracja: wt sie 05, 2008 14:35
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Kontakt:

Post autor: Jeżu » pn lut 15, 2010 19:02

weryfany, fajnie to wyglada nawet ale ja tam wole swoje w oryginalen zaślepce bynajmniej oryginalnei wyglada i nie rzuca sie az tak w oczy ale twoj pomysł jest oryginaly ile ta przyjemnosc cie wyszła ? ?


Był Mk2 1,3 GT
Był JazzBlue 1,6 SR mk4 - viewtopic.php?f=89&t=437292" onclick="window.open(this.href);return false;
Był Passat 3BG Black Magic 1,9 TDi
Jest Audi A6 c5 1.9 Tdi AVG
Jest Golf 4 cabrio 1.8 GT

dekoder
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: pn lip 16, 2007 22:54
Lokalizacja: WARSZAWA
Kontakt:

Post autor: dekoder » wt lut 16, 2010 13:15

daaroo pisze:Obrazek


jak ktos powie jak to zrobic to i u siebie zamontuje :D

oczywiście robota domowym sposobem :P
Wiem że to długo po publikacji, ale jest to możliwe domowym sposobem - a ile ktoś byłby w stanie za to zapłacić ?

Może być tez jeden wyświetlacz LCD (alfanumeryk, z czasem graficzny) w ustalonych kolorach który to wszystko pokaże :) tylko kto to kupi ?

Pozdrawiam


Przemek
-----------------------------
SZUKAM:
zdesi przód i tył z GTI w idealnym stanie, BBS 20jahre lub podobne 15-16", Foteli RECARO do mojego MK3 5D - najchętniej grzane, Climatronica z mk3 lub mk4 (części lub zestaw)

Awatar użytkownika
omlet161
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: pn mar 24, 2008 13:19
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: omlet161 » wt lut 16, 2010 15:48

Powiedzcie mi jedną rzecz, ta Zenerka w schemacie z uno to jest 8 woltowa?? Bo nie znalazłem dokładnie takiej u siebie.
Ostatnio zmieniony wt lut 16, 2010 15:51 przez omlet161, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Jeżu
VW Baron
VW Baron
Posty: 3376
Rejestracja: wt sie 05, 2008 14:35
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Kontakt:

Post autor: Jeżu » wt lut 16, 2010 16:22

omlet161, wszystko jest na 12 volt :bigok:


Był Mk2 1,3 GT
Był JazzBlue 1,6 SR mk4 - viewtopic.php?f=89&t=437292" onclick="window.open(this.href);return false;
Był Passat 3BG Black Magic 1,9 TDi
Jest Audi A6 c5 1.9 Tdi AVG
Jest Golf 4 cabrio 1.8 GT

Awatar użytkownika
omlet161
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: pn mar 24, 2008 13:19
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: omlet161 » wt lut 16, 2010 23:26

Ale jak dam zenera 12 woltowego to dopiero od ponad 12 wolt zapali mi się pierwszy LED. Orientuje się ktoś jaki spadek napięcia jest na tej diodzie D1N4148?? Bo z tego co jest na tym forum uno wynikało by ze ok. 1V



Awatar użytkownika
weryfany
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 153
Rejestracja: sob cze 14, 2008 19:31
Lokalizacja: Zamość
Kontakt:

Post autor: weryfany » śr lut 17, 2010 08:05

Wskaźnik napięcia to koszt około 13 zł + 2 rezystory po 5 groszy (w sumie 10 groszy)
i troszkę lutowania, kabelków, baterie pomijam bo były i tak rozładowane ale działa.
W sumie niecałe 15 zł. Wszystko samemu można zrobić lub kupić.
PitrekT pisze:Może być tez jeden wyświetlacz LCD (alfanumeryk, z czasem graficzny) w ustalonych kolorach który to wszystko pokaże :) tylko kto to kupi ?
Programowanie procesorów trzeba mieć obcykane i można zrobić każdą rzecz za niewielkie pieniążki. Albo jak wspomniał kolega wyżej "wyświetlacz LCD" tylko to na pewno będzie się rzucało w oczy.
Ostatnio zmieniony śr lut 17, 2010 08:15 przez weryfany, łącznie zmieniany 1 raz.


98% ludzi nienormalnych czyta posty z ręką na myszce.
Nie zdejmuj reki, już jest za późno...

Latara_GOLF II
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: czw sty 28, 2010 13:01
Lokalizacja: Dębica
Kontakt:

Post autor: Latara_GOLF II » ndz mar 07, 2010 14:34

a ja taki układzik wymontowałem z prostownika w ktorym miałem skale 3-stopniowa i wszystko chodzi super :D:D



ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości