Golf 3 - problem z elektrycznymi szybami

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

Awatar użytkownika
Pawel86
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 502
Rejestracja: śr sty 25, 2006 12:19
Lokalizacja: Knurów
Kontakt:

Golf 3 - problem z elektrycznymi szybami

Post autor: Pawel86 » ndz cze 11, 2006 17:34

Witam mam od strony kierowcy dwa przyciski od elektrycznych szyb 1-szyba od kierowcy 2- szyba od pasażera i jeśli chce nacisnąć przycisk numer 2 do góry to szyba mi się otwiera a jeśli nacisnę na duł to szyba mi się zamyka. Jeszcze mam takie coś jeśli zamykam auto i trzymam kluczyk w takiej pozycji to jedna szyba mi się zamyka a druga mi się otwiera. POMOCY
Obrazek



Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 715
Rejestracja: sob mar 11, 2006 14:18
Lokalizacja: Zbąszynek (FSW)
Kontakt:

Re: Golf 3 - problem z elektrycznymi szybami

Post autor: JayT » ndz cze 11, 2006 18:04

Pawel86 pisze:Witam mam od strony kierowcy dwa przyciski od elektrycznych szyb 1-szyba od kierowcy 2- szyba od pasażera i jeśli chce nacisnąć przycisk numer 2 do góry to szyba mi się otwiera a jeśli nacisnę na duł to szyba mi się zamyka. Jeszcze mam takie coś jeśli zamykam auto i trzymam kluczyk w takiej pozycji to jedna szyba mi się zamyka a druga mi się otwiera.
Mój szósty zmysł mi podpowiada, że ktoś grzebał w elektryce i pozamieniał przewody "zamknij" i "otwórz" dla szyby pasażera :D
Ostatnio zmieniony ndz cze 11, 2006 18:07 przez JayT, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
krzychGTD
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 173
Rejestracja: sob lis 12, 2005 21:36
Lokalizacja: Toruń

Post autor: krzychGTD » ndz cze 11, 2006 18:06

Przerabiałem podobny temat - masz pomieszane kable przy przełączniku od szyby - musisz wyjąć ten przełącznik i zamienić kable - ale nie pamiętam które - tam jest 6 kabli na każdą szybę - u mnie kolory kabli są następujące - patrząc od tyłu na ten przełączik - od góry do dołu/ od lewej do prawej:
czarny, zielony, 2 brązowe, czerwony, szary

gdybyś miał inne kolory kabli to sprawdź jeszcze takie: (tak miałem w drzwiach pasażera - może akurat)
granatowy, czerwony, czarny, siwy, niebieski, czarny

Co do drugiej części problemu, to jak się uporasz z kabelkami to IMHO samo się powinno naprawić - nie wiem tylko, czy jak poprawnie podłączysz kable w przełącznikach kierowcy, czy wtedy przełącznik pasażera nie zacznie działać odwrotnie - i wtedy jeszcze tam będziesz musiał poprzekładać odpowiednie kable - pozdrawiam :bigok:


Tyle pali [url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/218816.html][b]VR'ka[/b][/url] , a tyle [url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/220985.html][b]GTD[/b][/url] :D

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 715
Rejestracja: sob mar 11, 2006 14:18
Lokalizacja: Zbąszynek (FSW)
Kontakt:

Post autor: JayT » ndz cze 11, 2006 18:23

Właśnie patrzę na schemat elektryczny dla MK3 z 1996 roku - jeśli chodzi o przełącznik w drzwiach kierowcy są tam takie kolory kabelków:
- szaro-zielony (zasilanie podświetlenia)
- brązowy (masa - do podświetlenia)
- biało-czerwony (sterowanie szybą kierowcy)
- brązowo-niebieski (sterowanie szybą pasażera)
- czerwono-żółty (górna pozycja włącznika dla obu szyb)
- brązowy (masa - dolna pozycja włącznika dla obu szyb)
Tak to wygląda na schemacie, który posiadam.



Awatar użytkownika
Pawel86
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 502
Rejestracja: śr sty 25, 2006 12:19
Lokalizacja: Knurów
Kontakt:

Post autor: Pawel86 » ndz cze 11, 2006 18:24

bo miałem dwa kabelki odłączone z tej 2
Ostatnio zmieniony ndz cze 11, 2006 21:21 przez Pawel86, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 715
Rejestracja: sob mar 11, 2006 14:18
Lokalizacja: Zbąszynek (FSW)
Kontakt:

Post autor: JayT » ndz cze 11, 2006 18:33

Ten sam schemat - tym razem opis dla przełącznika w drzwiach pasażera (5 kabelków):
- szaro-zielony (zasilanie podświetlenia)
- brązowy (masa - do podświetlenia)
- zielono-biały (sterowanie szybą pasażera)
- czerwono-żółty (górna pozycja włącznika)
- brązowy (masa - dolna pozycja włącznika)
Tak więc widać, że za sterowanie szybą pasażera odpowiada inny kolor przewodu, niż w przypadku przycisku w drzwiach kierowcy.

Tutaj masz schemat sterowania dla przednich szyb.



simon__75
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: wt lip 21, 2009 11:30
Lokalizacja: Zgorzelec
Kontakt:

Post autor: simon__75 » czw wrz 10, 2009 14:03

A jak to jest ze w golfie III GT 3d szybe od strony pasazera musze zamykac i otwierac na kilka klikniec przyciskiem-i od pasazera i od kierowcy ;/ zaczyna mnie to wneriać!
Co z tym moze byc?
Przyciski??Silniczek?? nie wiem...



Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master
Posty: 1299
Rejestracja: sob lut 17, 2007 16:47
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Lukasz_mk2 » czw wrz 10, 2009 14:57

simon__75, pierwsze co to wyczyść dobrze prowadnice szyb, otwieranie szyb co kawałek spowodowane jest tym że szyba napotyka opór i aby nie spalić silniczka poprostu go rozłańcza. Możliwe też że szyby są źle ułożone (tz krzywo) i też wynika z tego opór(należy rozkręcić drzwi i zbadać położenie szyb w podnośnikach). I najgorsze to mikrostyk w silniczku ale o tym poszukaj na forum w dziale FAQ


Obrazek

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5910
Rejestracja: ndz paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Kontakt:

Post autor: rysiektr » czw wrz 10, 2009 15:07

a zmieniałeś podświetlenie?? bo mam wrażenienie ze odwrotnie złozyłeś


viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X immo off
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4670
Rejestracja: czw gru 01, 2005 12:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt wrz 11, 2009 10:38

A szyba kieowcy działa 100% prawidłowo?

Jeżeli tak, to nie jest to wina źle podłączonego przełącznika.

[ Dodano: Pią Wrz 11, 2009 10:42 ]
A jeszcze napisz, czy przełacznik od drzwi pasażera działa prawidłowo.



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 13 gości