witam
koledzy i koleżanki..... w dobie możliwości kupienia kompletnej klimy "po pieniądzach" od pewnego czasu chodzi za mną myśl zamontowania klimy....
wiem że wymaga to mnóstwa pracy ale głownie interesuje mnie jakich zmian konstrukcyjnych to wymaga.... i tak np.
1. czy do montażu klimy trzeba zmieniać pas przedni ???
1a. czy dużo z tym roboty jest???
2. czy trzeba wymieniać chłodnice (jesli trzeba było by patrz pkt. 1)
3. czy wszystkie III miały otwór konstrukcyjny do wypuszczenia przewodów pomiedzy kabiną a komorą silnika ??? chodzi o przewody na potrzeby wymiennika ciepło/zimno
4. jak wygląda sprawa "łapy" pod spręzarkę??
5. INNE SPRAWY KTÓRE MOGĄ WYJŚĆ PODCZAS MONTAŻU KLIMY
nie piszcze że to roboty dużo bo o tym doskonale wiem i że trzeba wszystko wymienić bo otym też wiem... nie mam też dwóch lewych rąk i co nieco znam się na elektryce więc sądze że dałbym radę...
interesują mnie praktyczne wskazówki i tips&tricks
[MK3] montaż klimy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Napisze co zobaczyłem, bo ma w domu gti III z klimą i Vento bez klimy. Oba z takimi samymi motorami 2E. Nie znam szczegółów ale:
1. Pas przedni jest inny, są w nim otwory na dwa wiatraki, przy czym każdy wiatrak jest mniejszy jak aucie bez klimy. Chłodnica silnika jest zupełnie innych rozmiarów. Dochodzi chłodnica klimy.
2. Otworu między komorą silnika a kabiną niema. Trzeba by wyciąć
3. Alternator jest całkiem inaczej montowany, na innej łapie bez samonapinania, napinacz jest osobno.
4. Inny jest układ pasków, potrzebne są inne koła pasowe do pompy wody inne paski
5. cały układ elktryczny i elektroniczny, jego podłączenie do komputera silnika, sterownik do wentylatora - ale piszesz że w tym jesteś dobry.
w sumie nie wygląda to różowo, ale napewno do zrobienia.
Tak to wygląda w oryginale, byc moze przy jakieś dorabianej klimie obeszło by się bez zmian w pasie przednim, tylko chłodnica klimy dodatkowo, tego już nie wiem.
1. Pas przedni jest inny, są w nim otwory na dwa wiatraki, przy czym każdy wiatrak jest mniejszy jak aucie bez klimy. Chłodnica silnika jest zupełnie innych rozmiarów. Dochodzi chłodnica klimy.
2. Otworu między komorą silnika a kabiną niema. Trzeba by wyciąć
3. Alternator jest całkiem inaczej montowany, na innej łapie bez samonapinania, napinacz jest osobno.
4. Inny jest układ pasków, potrzebne są inne koła pasowe do pompy wody inne paski
5. cały układ elktryczny i elektroniczny, jego podłączenie do komputera silnika, sterownik do wentylatora - ale piszesz że w tym jesteś dobry.
w sumie nie wygląda to różowo, ale napewno do zrobienia.
Tak to wygląda w oryginale, byc moze przy jakieś dorabianej klimie obeszło by się bez zmian w pasie przednim, tylko chłodnica klimy dodatkowo, tego już nie wiem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
U mnie w 2e może niekoniecznie, bo wolne obroty przy działającej klimie podniesie zewnętrzny regulator wolnych obr., ale w innych wtryskach z typowym krokowcem to już nie wiem na pewno. Masz orygonalne schematy elektryki to sprawdź, ja też z ciekawości popatrzę.
[ Dodano: Nie Maj 21, 2006 4:56 pm ]
No więc jednak tak. Znajdź sobie taki plik
http://volkswagen.msk.ru/electro/g3/g3_wd05_ac.pdf
jasno ze schematu wynika że w mono i motronicu takie połączenie istnieje J220 lub j257
[ Dodano: Nie Maj 21, 2006 4:58 pm ]
Nie pamiętam ale chyba gdzieś chyba czytałem że nie ma z tym problemu. Jeden kabel, na który jest wolny pin w kompie
[ Dodano: Nie Maj 21, 2006 4:56 pm ]
No więc jednak tak. Znajdź sobie taki plik
http://volkswagen.msk.ru/electro/g3/g3_wd05_ac.pdf
jasno ze schematu wynika że w mono i motronicu takie połączenie istnieje J220 lub j257
[ Dodano: Nie Maj 21, 2006 4:58 pm ]
Nie pamiętam ale chyba gdzieś chyba czytałem że nie ma z tym problemu. Jeden kabel, na który jest wolny pin w kompie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.