Czyszczenie przepływomierza

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

Awatar użytkownika
QKi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: pt maja 02, 2008 14:47
Lokalizacja: Mielec

Czyszczenie przepływomierza

Post autor: QKi » pn lip 05, 2010 14:21

Witam, chciałbym przeczyścić sobie przepływomierz w moim golfiku ale nie wiem czy jest to możliwe bo ponoć któryś przepływomierzy (chyba Boscha) się nie czyści. Dlatego stąd moje pytanie czy ktoś na forum już czyścił sobie przepływomierz w benzyniaku??

Brat ostatnio przeczyścił w passacie b5 1.9tdi afn i dało efekt...



Łukasz067
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: czw lis 19, 2009 19:54
Lokalizacja: Dobrzyń nad Wisłą kuj-pom

Post autor: Łukasz067 » pn lip 05, 2010 15:55

lepiej go nie dotykaj jeśli auto normalnie chodzi, możesz jedynie przemyć go tam gdzie powietrze przez niego jest zasysane ale syfu raczej tam nie znajdziesz i nie zdejmuj czasem tej plastikowej obudowy z niego, w tdi jest inny przepływomierz i na innej zasadzie działa
Ostatnio zmieniony pn lip 05, 2010 15:58 przez Łukasz067, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
QKi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: pt maja 02, 2008 14:47
Lokalizacja: Mielec

Post autor: QKi » śr lip 07, 2010 18:42

że w środku się go nie dotyka to ja wiem i że najlepiej czyści się go środkiem w sprayu

na forum czytałem wypowiedź jednego gościa co mówił że w swoim seacie z silnikiem benzynowym czyści przepływomierz co 30tyś. km więc już sam nie wiem co robić

a przeczyścić chcę bo auto jak jest zimne to w przedziale 1,8 - 2,2tyś obr dusi go i nie chce za bardzo jechać...



Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 141
Rejestracja: wt sie 08, 2006 18:30
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.[POS]
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » śr lip 07, 2010 19:46

Może to: http://www.autokosmetyki.pl/crc_air_sen ... rers_id=77
Ja z tego korzystałem - czy pomogło? Trudno mi powiedzieć. Ale nie zaszkodziło :)



Łukasz067
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: czw lis 19, 2009 19:54
Lokalizacja: Dobrzyń nad Wisłą kuj-pom

Post autor: Łukasz067 » śr lip 07, 2010 20:23

możesz go przemyć ale raczej to nie pomoże bo w nim tam gdzie chcesz go umyć znajduje się tylko czujnik temp powietrza zasysanego a on nie ma zbyt dużego wpływu na prace silnika przy myciu zwróć uwagę czy klapa przepływomierza się nie przycina



Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 141
Rejestracja: wt sie 08, 2006 18:30
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.[POS]
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » śr lip 07, 2010 20:30

Łukasz067 pisze:czy klapa przepływomierza się nie przycina
Przepływomierz w tym silniku nie posiada klapy. (no chyba, że założoną przez gazownika)



Awatar użytkownika
QKi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: pt maja 02, 2008 14:47
Lokalizacja: Mielec

Post autor: QKi » śr lip 07, 2010 22:31

AndrzejYankes, czyli ty czyściłeś i nic się złego nie stało? Ja mam taki niemiecki środek Contakt do czyszczenia styków i tym podobnych i właśnie tym środkiem czyścił mój brat w swoim Passacie

p.s. a Tobie co się działo że czyściłeś przepływomierz?
p.s.2. nie mam instalacji LPG
Ostatnio zmieniony śr lip 07, 2010 22:32 przez QKi, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 141
Rejestracja: wt sie 08, 2006 18:30
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.[POS]
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » czw lip 08, 2010 16:12

U mnie na jałowym biegu wychodziła bogata mieszanka. Wiedziałem, że sonda lambda działa prawidłowo (nowa), więc podejrzenie padło na przepływomierz. Dlatego robiłem to czyszczenie sprayem. Nic to nie dało, bo przepływka była w sumie czysta. Powodem moich problemów była jazda na gazie - sterownik "wyuczył się" parametrów dla gazu i na benzynie na jałowym biegu pojawiały się problemy. Odłączanie akumulatora nic nie dawało u mnie. Przestawiłem emulację sondy "na masę" i jak na razie nie mam problemów.



Awatar użytkownika
QKi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: pt maja 02, 2008 14:47
Lokalizacja: Mielec

Post autor: QKi » czw lip 08, 2010 17:12

AndrzejYankes, a jaką masz instalację i ile ci średnio pali? bo coraz częściej myślę o założeniu gaziku tylko nie widzi mi się dawanie 2,5 tyś za sekwencje...



Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 141
Rejestracja: wt sie 08, 2006 18:30
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.[POS]
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » czw lip 08, 2010 17:51

Ja mam prostą instalację drugiej generacji. Takiego już kupiłem. Pali mi ok.10-11 litrów gazu (miasto 40%, trasa 60%).



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 7 gości