wymiana pompy wodnej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

Awatar użytkownika
golf10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: czw lis 01, 2007 12:28
Lokalizacja: polska-TORUŃ

wymiana pompy wodnej

Post autor: golf10 » pn mar 08, 2010 11:58

Czy będę musiał ruszyć rozrząd przy wymianie pompy wodnej.Barabani zdrowo na wolnych obrotach,chociaż nie ma luzu.Co mam kupić dodatkowo przy wymianie pompy.
motor 1,6 ben 92r gażnik elektronic
pozdrawiam


GRUPA KUJAWSKO-POMORSKA[url=http://img236.imageshack.us/my.php?image=dsc03271vg6.jpg][img=http://img236.imageshack.us/img236/778/dsc03271vg6.th.jpg][/url]
Najstarszy zgred na forum

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 18688
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn mar 08, 2010 12:39

W tym silniku pompa wody nie jest napędzana paskiem rozrządu także nie powinno być problemu.


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Awatar użytkownika
Chwedor
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 130
Rejestracja: sob mar 10, 2007 16:57
Lokalizacja: Włodawa

Post autor: Chwedor » pn mar 08, 2010 13:19

możesz kupić tylko wkład bez obudowy tylko ciekawe czy wszystkie śruby ci się odkręcą. dlatego zapytaj czy jest na stanie z obudową.



Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4670
Rejestracja: czw gru 01, 2005 12:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn mar 08, 2010 13:21

Wszystko da się odkręcić bez ściągania rozrządu - robiłem to w takim samym silniku kilka miesięcy temu. Trzeba tylko odkręcić całą pompę od bloku silnika - potem dopiero ją rozpołowić, przykręcić nową połówkę i skręcić do bloku.


- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2630
Rejestracja: pt lip 10, 2009 00:53
Lokalizacja: Chodzież/ Margonin
Kontakt:

Post autor: matisim » pn mar 08, 2010 14:53

tylko zanim wezmiesz sie za odkręcanie popatrz na śrubki, i polej najlepiej pepsi, wystarczy że za pierwszym ruszeniem kluczem śruby nie ruszy gwint i sie ukręci :) ja tak miałem z paroma i gwintowałem potem na M8 bo nie miałem innego wyjścia.


mój gofr 3/4 viewtopic.php?f=88&t=343053" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Posty: 1198
Rejestracja: śr gru 27, 2006 13:46
Lokalizacja: Trzebinia/Płoki
Kontakt:

Post autor: abrams » pn mar 08, 2010 15:01

odkręć od bloku całą pompę wody wtedy nie trzeba rozpinać rozrządu :)

Obrazek


to jest akurat 1.6 D ale.. w benzynie myślę będzie tak samo mocowana pompa :)


Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

Awatar użytkownika
Młody90
Forum Master
Forum Master
Posty: 1301
Rejestracja: wt lip 14, 2009 23:05
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: Młody90 » pn mar 08, 2010 15:53

w silnikach 1.6 jest tak:

zdejmuje pasek klinowy
luzujemy opaski na przewodach cieczy chlodzacej i obudowie pompy
zdejmujemy te przewody
sprawdzamy czy walek pompy obraca sie bez oporow
zalozyc nowy pierscien uszczelniajacy i przykrecamy sruby mocujace pompe
napelniamy uklad ciecza
montujemy pasek klinowy ;)



Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Posty: 3829
Rejestracja: śr lut 07, 2007 02:04
Lokalizacja: Boat city

Post autor: grandi » pn mar 08, 2010 16:37

Moze być tak że śruby które je trzymają z boku od rozrządu będą tak skorodowane że jes poukręcasz u kolegi dwie strzeliły , i trzeba było gwintować

ja polecam pompę wody marki Hart , bardzo dobre tanie pompy u mnie już ma 60 tys najechane i nie ma z nią problemu

Dokładnie kupowałem u tego gościa i tą samą pompę

http://allegro.pl/item940141958_nowa_po ... _seat.html


...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
golf10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: czw lis 01, 2007 12:28
Lokalizacja: polska-TORUŃ

Post autor: golf10 » pn mar 08, 2010 18:59

Pytałem o pompę w Toruniu -55zł kompletna.-firmy nie pamiętam
To żaden koszt-a te śruby popsikam jutro w40 .Zimno na dworzu a garażu nie mam.
Troszkę się ociepli to zaraz to zrobie.
Wstyd ,jak stoje na światłach to żęzi jak smok.
Jeden mechanik zerknął pod maskę i stwierdził że trzeba rozrząd rozpiąć.
Wówczas sam tego nie zrobie.Ale bez tykania rozrządu sam sobie mam nadzieje poradzę.
Dlatego to moje pytanie do Was.
Tylko te pioruńskie śruby żeby puściły.
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 19:00 przez golf10, łącznie zmieniany 1 raz.


GRUPA KUJAWSKO-POMORSKA[url=http://img236.imageshack.us/my.php?image=dsc03271vg6.jpg][img=http://img236.imageshack.us/img236/778/dsc03271vg6.th.jpg][/url]
Najstarszy zgred na forum

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Posty: 3829
Rejestracja: śr lut 07, 2007 02:04
Lokalizacja: Boat city

Post autor: grandi » pn mar 08, 2010 19:03

Jak mają sięurwac to się urwią -tam jest płyn wilgoć 0 rozrządu nie musisz zrozpinac tylko obudowę jak coś zdąć paska nie ruszasz , zdejmujesz koło pasowe na imbus 6 i to wszystko


...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
golf10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: czw lis 01, 2007 12:28
Lokalizacja: polska-TORUŃ

Post autor: golf10 » pn mar 08, 2010 19:06

No to super że nie muszę rozrządu tykać .
Kupić coś dodatkowo do wymiany???


GRUPA KUJAWSKO-POMORSKA[url=http://img236.imageshack.us/my.php?image=dsc03271vg6.jpg][img=http://img236.imageshack.us/img236/778/dsc03271vg6.th.jpg][/url]
Najstarszy zgred na forum

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Posty: 3829
Rejestracja: śr lut 07, 2007 02:04
Lokalizacja: Boat city

Post autor: grandi » pn mar 08, 2010 19:21

golf10 pisze:Kupić coś dodatkowo do wymiany???
Nowe imbusy i podkładki na pompę najlepiej w metalowym bo są utwardzane , i dobre imbusy trzevba mieć


...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
golf10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: czw lis 01, 2007 12:28
Lokalizacja: polska-TORUŃ

Post autor: golf10 » pn mar 08, 2010 19:49

kazali piknie podziękować :pub:


GRUPA KUJAWSKO-POMORSKA[url=http://img236.imageshack.us/my.php?image=dsc03271vg6.jpg][img=http://img236.imageshack.us/img236/778/dsc03271vg6.th.jpg][/url]
Najstarszy zgred na forum

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Posty: 3829
Rejestracja: śr lut 07, 2007 02:04
Lokalizacja: Boat city

Post autor: grandi » wt mar 09, 2010 02:07

A i najważniejsze , największy problm będziesz miał z zdięciem obejm z pompy wody , weż sobie to tego obcęgi jakieś większe do wyjmowania gwozdzi -idealnie się do tego nadają bo tak to będzie cięzko


...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości