wymiana termostatu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

Awatar użytkownika
MichalMys1
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 128
Rejestracja: śr lip 06, 2005 21:16
Lokalizacja: Świdnik

wymiana termostatu

Post autor: MichalMys1 » czw wrz 29, 2005 23:01

Witam,
wiem ze tamat jest już obryty ale w opcji szukaj nie znalazłem wymiany termostatu!Czy ktoś mógłby opisać mi jak nalezy wymienić termostat "krok po kroku"???w moim golfie temp.skacze co chwila-wystarczy że rusze pary razy na światłach a temp.gwałtownie rośnie(czasami nawet sie gotuje)!W trasie temp spada!Czy te objawy wogóle wskazują na termostat??
Pzdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master
Posty: 1241
Rejestracja: ndz lip 17, 2005 19:55
Lokalizacja: SMI
Kontakt:

Post autor: Kiler » czw wrz 29, 2005 23:09

hmmm.... A tu nie było to opisywane :chytry: ... Może w MK2 jest dużo inaczej :panna: ...


Pozdr :pub: .


[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=142634]Beetle ALH+ :satan:[/url] & [url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=339218]CarAudio[/url]

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 4715
Rejestracja: pn lis 15, 2004 23:06
Lokalizacja: Warszawa - Rembertów
Kontakt:

Post autor: Adamm » czw wrz 29, 2005 23:14

a goferek II nie ma przypaadkiem termostatu na gorze w komorze silnika?? jesli tak to wymiana jest banalna :)


Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Awatar użytkownika
MichalMys1
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 128
Rejestracja: śr lip 06, 2005 21:16
Lokalizacja: Świdnik

Post autor: MichalMys1 » czw wrz 29, 2005 23:17

gotuje sie jak wskazówka jest na środkowej kresce



Awatar użytkownika
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 397
Rejestracja: sob sie 28, 2004 12:56
Lokalizacja: Darlowo
Kontakt:

Post autor: paulox » pt wrz 30, 2005 08:28

MichalMys1 pisze:gotuje sie jak wskazówka jest na środkowej kresce
Na środkowej kresce jak jest to ok jest (to jest 90 st).


Volkswagen - da weiss man, was man hat.


___________________________________

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 687
Rejestracja: wt lis 30, 2004 14:46

Post autor: dukem » pt wrz 30, 2005 10:50

Ja mam termostat u dolu i nie wiem jak go wymieniac (ostatnio zaplacilem 20 zl za wymiane) ale wiem ze w roznych silnikach roznie jest...to ze Ci silnik stygnie w trasie (ponizej 90 stopni) to by wskazywalo na termostat ze sie nie zamyka...ale gotowanie (o ile sie gotuje) nie wskazuje na niego bo jakby termostat byl non stop otwarty to by temperatura tak latwo nie rosla...a wentylator sie wlacza?i po czym poznajesz gotowanie?wysadza Ci plyn czy poprostu wskazowka osiaga srodek?bo jezeli jest na srodku to znaczy ze wtedy jest tak jak ma byc...i tylko trzeba wymienic termostat



Awatar użytkownika
Marihuana Man
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 867
Rejestracja: czw lut 03, 2005 22:54
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Kontakt:

Post autor: Marihuana Man » pt wrz 30, 2005 12:43

slonko pisze:W moim RP termostat jznajduje sie przy pompie od wody. Tylko nie kupuj termostatu podrobki... Temat walkowany wielokrotnie. Jedz do ASO i kup oryginał. Zaplacisz troszeczke wiecej, a i tak po paru miesiacach od zalozenia podrobki kupilbys wkoncu oryginał.

Następny magik kieruje do ASO... Wystarczy kupić Wahler'a za 25 zł . To jest właśnie oryginał...


[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2754
Rejestracja: śr mar 16, 2005 23:40
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » pt wrz 30, 2005 15:10

Marihuana Man pisze:Następny magik kieruje do ASO... Wystarczy kupić Wahler'a za 25 zł . To jest właśnie oryginał...
Dokładnie. Idz do zwykłego motoryzacyjnego i proś termostat firmy WAHLER(niebiesko-czerwone pudełeczko ;)



Awatar użytkownika
MichalMys1
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 128
Rejestracja: śr lip 06, 2005 21:16
Lokalizacja: Świdnik

Post autor: MichalMys1 » pt wrz 30, 2005 19:18

wentylator sie załacza.a gotowanie poznaje po tym ze wysadza mi płyn



Awatar użytkownika
Misza
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 524
Rejestracja: pt gru 17, 2004 11:51
Lokalizacja: Józefów
Kontakt:

Post autor: Misza » ndz paź 02, 2005 12:52

ja wczoraj wymieniłem termostat. Sprawa wyglądała ta : Jaj jechałem to temp. spadała aż na szeroką kreskę, dopiero jak stałem to powoli rosła.
Okazało się że termostat był cały czas otwary i podawał płyn na chłodnice.

Wymiana jest dość prosta, u mnie termostat jest w pompie wody. Ja nie mam kanału i sobie poradziłem.
A termostat jakiś francuski za 26 zeta (87 stopni otwarcie)


http://misza1982.digart.pl
www.fotomisza.yoyo.pl
moje wypociny :)

Deacon
Kalinowa Mad Driver
Kalinowa Mad Driver
Posty: 580
Rejestracja: ndz sty 02, 2005 23:09
Lokalizacja: Radzionków
Kontakt:

Post autor: Deacon » pn paź 03, 2005 15:58

wymiana termostatu w skrocie: wjezdzamy na kanal (wygodniej), odkrecamy korek od zbiorniczka wyrownawczego. odpinamy weze od kolanka pompy wody. zleci nam plyn wiec nalezy cos podstawic. odkrecamy kolanko pompy wody, wyjmujem stary termostat, wkladamy nowy, zmieniamy uszczelke. zakladamy kolanko i przykrecamy. zakladamy weze. zalewamy uklad nowym plynem. tak to wyglada. jesli gdzies walnalem gafe prosze mnie poprawic :)
kolanka na rysunku zaznaczone strzalka.
Obrazek


Klub Miłośników Fiata Pandy www.pandaclubpolska.pl

Awatar użytkownika
hanti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 869
Rejestracja: czw lip 14, 2005 23:35
Lokalizacja: zDolny Śląsk :)-Piława Górna
Kontakt:

Post autor: hanti » pn paź 03, 2005 17:06

wymiana termostatu nie jest taka straszna ale zależy jaki jest silnik i czy ma wspomaganie
ogólnie orginał kosztuje 27 złociszy
a wymiana zajmuje 20-30 minut tylko musisz uważać na uszczelke na termostacie aby dobże naszła bo może ci w przeciwnym razie później ciec płyn

POZDRO
:smoke:
a może masz coś z uszczelką skoro wysadza ci płyn??????
sprawdź jeszcze przelew od chłodnicy bo lubi sie zapychać


Obrazek - Jedyna taka taksówka !!!!!!

Awatar użytkownika
kamdob
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 52
Rejestracja: ndz lis 28, 2004 22:02
Lokalizacja: Sztum
Kontakt:

a może korek?

Post autor: kamdob » pn paź 03, 2005 22:18

płyn może wywalać przy niesprawnym korku od zbiorniczka wyrównawczego, pożycz od kogoś korek pojeździj troche i zobacz, mój ojciec miał taki przypadek w passacie, mechanicy nawet naciągnęli go na wymiane głowicy a okazało się ze to tylko korek od zbiorniczka, pozdrawiam



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 13 gości