Zdalne otwieranie klapy bagażnika Golf 3

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

marcinkoz2910
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: wt wrz 02, 2008 22:35
Lokalizacja: Pogórze / k. Skoczowa
Kontakt:

Zdalne otwieranie klapy bagażnika Golf 3

Post autor: marcinkoz2910 » pt kwie 17, 2009 23:33

Potrzebne materiały:
- siłownik o zwiększonym uciągu 6kg. (ja zastosowałem zwykłego SLAVE i też śmiga)
- około 8m przewodu na zasilanie
- około 1m przewodu na masę
- bezpiecznik 5A i gniazdo do niego da zabezpieczenia układu
- przekaźnik i gniazdo do niego
- konektorki samice do przygotowania gniazda z okablowaniem
- przycisk otwierania klapy (jeśli ktoś ma taką funkcję w alarmie to włącznik nie potrzebny)

Obrazek

Jak widać na zdjęciu do siłownika dołączono pręt do odciągu oraz listwę
metalową do montażu.

Podstawową różnicą w tej modyfikacji był sam wygląd klapy tylnej. Klapa pozostała bez żadnych zmian, została rejestracja z listwą oświetleniową oraz wycieraczka. W ten sposób ograniczyło to dostępne miejsce ale jest możliwość wszystko ładnie zainstalować.

1. Siłownik został zamontowany na wygiętej odpowiednio listwie metalowej, jako punkt przyczepienia wykorzystałem śrubę od silnika wycieraczki i jeden z otworów w klapie (tutaj pole do popisu jest ogromne i na pewno łatwiej będzie dla tych co mają klapę na gładko bo jest więcej miejsca). Masę siłownika przykręciłem również do najbliższej śruby mocującej silnik wycieraczki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

2. Teraz należało się skupić nad połączeniem siłownika z oryginalnym zamkiem. Część która nas interesuje to pręt wychodzący z samego zamka i idący dalej do przycisku otwierania klapy. Jeśli zrobimy klapę na gładko nie będzie problemu, ponieważ nasz nowy siłownik po prostu podepniemy do
niego. Ja chciałem zostawić wszystko tak jak było fabrycznie, żeby kiedyś była możliwość powrotu do standardowego otwierania. Dlatego pręt dołączony do siłownika połączyłem za pomocą łącznika z oryginalnym prętem wychodzącym z zamka. Tutaj już musi ponieść nas fantazja i obrazowanie w przestrzeni żeby wyobrazić sobie jak trzeba wygiąć tan pręt żeby się otwierało i nic nie haczyło trudno wyjaśnić pisząc ale na foto i jak już ktoś w praktyce będzie atakował po tym jest to o wiele prostsze ;]

3. Kolejnym krokiem jest przeciągnięcie przewodu aż do deski rozdzielczej. Wybrałem lewą stronę żeby potem było mi łatwiej pociągnąć kabel plusowy ze skrzynki bezpieczników.

Przewód przeciągałem małymi krokami. W pierwszej kolejności wyciągnąłem gumową zaślepkę kabla ogrzewania tylnej szyby. Do przeciągania używałem miękkiego drutu miedzianego zakończonego haczykiem.

Obrazek

Wykorzystałem oryginalny kołnierz gumowy łączący klapę z karoserią.

Obrazek

Gdy byłem już w bagażniku zostało tylko przeciągnięcie przewodu w dół po błotniku.

Obrazek

Przewód dalej puściłem wzdłuż istniejącej instalacji zakładając przewód w oryginalne spinki.
Tutaj było już łatwo dostać się do osłony progu i puścić przewód w niej aż do deski rozdzielczej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W tym momencie mamy już najważniejszy przewód w miejscu gdzie zamierzamy zamontować przycisk do otwierania Lub podłączyć się pod centralkę sterującą.
Dwa możliwe zakończenia

Zakończenie A

Podłączenie się pod centralkę. (przekaźnik obowiązkowo)

Tutaj widać już gotowy zarobiony przekaźnik oraz zabezpieczony obwód za pomocą bezpiecznika (na kawałki przewodów zagniatamy konektorki a całość wtykamy do gniazda przekaźnika a przewód zasilający zabezpieczamy bezpiecznikiem)

Obrazek

Przekaźnik składamy sobie wg. tego schematu:

Obrazek

Szukamy w śród plątaniny przewodów, przewodu od sterowania klapy. Wpinamy przekaźnik zgodnie z opisem na schemacie.

Obrazek Obrazek

No i teraz mamy tylną klapę otwieraną z pilota.

Zakończenie B (przekaźnik nie jest potrzebny)

Przy tym rozwiązaniu gdy mamy już przewód przeciągnięty pod deską rozdzielczą potrzeba go wpiąć na stałe zasilanie 12V poprzez włącznik typu reset oraz obwód musi być zabezpieczony bezpiecznikiem.

Oto schemat (równie dobrze można zastosować schemat pierwszy a włącznik wmontować na przewodzie co idzie od styku 85, będzie ten sam efekt) :

Obrazek

Włącznik instalujemy gdzieś na kokpicie gdzie tylko nam odpowiada i otwieranie klapy gotowe (tutaj też należy pamiętać że gdy używamy siłownika SLAVE należy pamiętać o polaryzacji napięcia).

Myślę że komuś się to przyda. Sugestie i uwagi proszę kierować na GG lub PW.
Ostatnio zmieniony sob kwie 18, 2009 00:25 przez marcinkoz2910, łącznie zmieniany 4 razy.


[size=150][b][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=194204]Mój Golf[/url] [/b][/size]

[size=150][color=green][b][url=http://www.golf3.pl]Golf 3 Klub Polska[/url] [/b][/color][/size]

tomec 1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: sob lis 08, 2008 16:34
Lokalizacja: inowrocław
Kontakt:

Post autor: tomec 1984 » śr lip 01, 2009 18:00

hej a dało by się takie cos zrobic z silniczka od wycieraczki???

tzn inaczej zamontowac silniczek od wycieraczki i zamontowac odpowiednio wygiete cięgno
po takiej modyfikacji klape otwierało by się tą manetką którą włancza się wycieraczke :grin:


[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ce07977662bcb304.html][img]http://images43.fotosik.pl/294/ce07977662bcb304m.jpg[/img][/url]

marcinkoz2910
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: wt wrz 02, 2008 22:35
Lokalizacja: Pogórze / k. Skoczowa
Kontakt:

Post autor: marcinkoz2910 » śr lip 01, 2009 22:29

tomec 1984, za dużo zabawy a i tak nie wiem czy to by zadziałało bo silniczek wykonuje trochę bardziej skomplikowane ruchy

Z resztą nadzieja jest matką głupich tak zawsze sobie mówię gdy coś nowego chce spróbować wdrożyć do mojego auta :)

Ja osobiście jestem na NIE DA RADY :goof: ale kto wie... :helm:


[size=150][b][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=194204]Mój Golf[/url] [/b][/size]

[size=150][color=green][b][url=http://www.golf3.pl]Golf 3 Klub Polska[/url] [/b][/color][/size]

Awatar użytkownika
boss999
...
...
Posty: 359
Rejestracja: ndz mar 04, 2007 12:03
Lokalizacja: Żywiec/Bogdanów/VrocłaW
Kontakt:

Post autor: boss999 » czw lip 02, 2009 09:00

witam
zawsze można przecież zamontować siłownik, a manetkę użyć jako włącznik,tylko poco nie wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem, jak będziesz włączał wycieraczki i przez przypadek otworzysz klapę to co będziesz się zatrzymywał żeby ja zamykać



Awatar użytkownika
KACPER.PL
Grupa Opolska
Grupa Opolska
Posty: 264
Rejestracja: czw lis 06, 2008 22:33
Lokalizacja: OPOLE

Post autor: KACPER.PL » wt wrz 01, 2009 23:49

Klapę w moim samochodzie zrobił poprzedni właściciel. Co do otwierania to jest tam zamontowany siłownik taki jak do centralnego zamka, tyle tylko że elektromagnetyczny. Są zastosowane dwa sposoby jego otwierania jeden jest zrobiony tak że otwiera się go za pomocą pilota - podwojne kliknięcie przycisku w pilocie u mnie w scyzoryku ale to moja modyfikacja i adaptacja płytki z oryginalnego pilota od alarmu - oraz za pomocą przycisku zamontowanego u mnie w konsoli środkowej - pierwsze dwa przyciski zespolone z lewej strony te od klimatyzacji, przerobione przeze mnie tak że działają jako dotykowe, muszą być przyciśnięte obydwa jednocześnie razem aby otworzyć tylnią klapę - (to już mój pomysł) - zapobiega to przypadkowemu otwarciu tylnij klapy.
Poprzedni właściciel zastosował włącznik od ogrzewania tylniej szyby z VW Golfa II tyle że odpowiednio przerobiony jako dotykowy - ale wadą tego rozwiązania było to że przypadkowe dotknięcie go powodowało otwarcie odrazu tylnij klapy.



Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » ndz paź 25, 2009 14:30

ja u siebie zrobiłem otwieranie klapy z pilota oraz dodatkowo poprzez przycisk chwilowy znajdujący się w środku kabiny.

Obrazek


Obrazek
Obrazek

dzidas1987
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 60
Rejestracja: ndz paź 11, 2009 19:38
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: dzidas1987 » czw gru 17, 2009 21:49

Witam a mam pyatanie a jak nie mam alarmu ani centralnego to czy da sie to zrobic zebym bagaznik otwieral z pilota ??????????????



jarek3251
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 73
Rejestracja: ndz lis 04, 2007 12:38
Lokalizacja: wawa
Kontakt:

Post autor: jarek3251 » ndz gru 20, 2009 10:53

witam ja mam pytanie jesli to jest zwykły siłownik typu master i zapoda sie mu prad to on w zależności od polaryzacji wysunie głowice albo wsunie ale juz ta głowica nie powróci do swojej normalnej pozycji wiec jak wy to zastosowaliście do swoich zamków???????



Awatar użytkownika
...OSA...
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 692
Rejestracja: pt lip 27, 2007 21:04
Lokalizacja: Lubliniec
Kontakt:

Post autor: ...OSA... » pn lut 08, 2010 11:34

dzidas1987 pisze:Witam a mam pyatanie a jak nie mam alarmu ani centralnego to czy da sie to zrobic zebym bagaznik otwieral z pilota ??????????????
musisz miec centralke sterowania z pilota inaczej nie dasz rady.

jarek3251 pisze:witam ja mam pytanie jesli to jest zwykły siłownik typu master i zapoda sie mu prad to on w zależności od polaryzacji wysunie głowice albo wsunie ale juz ta głowica nie powróci do swojej normalnej pozycji wiec jak wy to zastosowaliście do swoich zamków???????
tez sie nad tym zastanawialem ale jak rozbierzez klape i zobaczysz dzialanie zamka to bedziesz wiedziec o co chodzi. poprostu silownik dostaje impuls i otwiera klape a gdy konczysz podawac prad (np. puszczasz przycisk otwierajacy) wtedy silownik wraca do poprzedniej pozycji bo sprezyna w zamku odbija razem z silownikiem. pozdrawiam



Awatar użytkownika
rambo83
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 81
Rejestracja: pn sie 10, 2009 15:06
Lokalizacja: Suwałki

Post autor: rambo83 » pn kwie 26, 2010 23:09

Witam

Ostatnio zrobiłem sobie otwieranie klapy za pomocą pilota i mały zonk wyszedł. Mianowicie wszystko podpiąłem jak trzeba i kiedy próbuje otworzyć klape to zaburczy coś przy centralce i przy siłowniku i nie daje rady ruszyć drutami. Czy coś jest nie tak?

Mam podłączony przekaźnik 10A oraz na centralce jest wyjście dodatkowe o obciążeniu 10A (+). Jest też możliwość zamiany wyjścia z "+" na "-". Siłownik 3kg - za mało?

Pozdrawiam


Alpine CDA-9812RR
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'

Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 514
Rejestracja: pn maja 23, 2005 17:33
Lokalizacja: PZL
Kontakt:

Post autor: Bednarus » wt kwie 27, 2010 20:30

Przeglądając schematy elektryczne elektryki w VW Golfie (i nie tylko) zauważyłem, że wszędzie odbiornik jest podłączany poprzez bezpiecznik do zasilania, natomiast masa zawsze jest doprowadzana przez jakiś przycisk, czy włącznik sterujący tym odbiornikiem. Wydaje mi się, ze takie właśnie takie reguły panują w elektryce (przynajmniej w teorii), dlatego pozwoliłem sobie przerobić schemat kolegi marcinkoz2910 tak, żeby był zgodny z tym jak robi Volkswagen.

Obrazek

Przerywaną linią zaznaczony jest sposób sterowania otwieraniem klapy. Może być jeden sposób, albo oba według uznania.

I jeszcze kwestia miejsca montowania siłownika. Sposób w jaki umieścił swój siłownik prezesik25 wydaje się lepszy. Mianowicie chodzi mi o rozkład sil. Siłownik, który umieszczony jest bliżej cięgna otwierającego zamek ma o wiele, wiele lżejszą prace do wykonania, niż siłownik umieszczony stosunkowo daleko połączony z cięgnem za pomocą prostopadłego pręcika.
Ostatnio zmieniony wt kwie 27, 2010 20:50 przez Bednarus, łącznie zmieniany 2 razy.



Awatar użytkownika
daworz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 00:16
Lokalizacja: Sędziszów Młp.

Post autor: daworz » czw lip 22, 2010 07:15

A ja wykonałem to w ten sposób że zamontowałem siłownik tak jak u kolegi "prezesik25" i działa wszystko elegancko. Dodam że sterowanie mam plusem (wtedy mamy jeden kabel do przeciągnięcia a nie dwa) w kabinie zastosowałem przełącznik i dodatkowo cały układ zabezpieczyłem bezpiecznikiem 10A i przekaźnikiem tylko takim co wysyła impuls prądu także w razie czego jak by mi się przełącznik zaciął albo coś podobnego to mi siłownika nie spali ponieważ przekaźnik podaje tylko prąd przez 1.5s ;) Bezpiecznik i przekaźnik umieściłem w lewym progu tak żeby był łatwy dostęp w razie awarii.
Ostatnio zmieniony czw lip 22, 2010 07:16 przez daworz, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Virus8833
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 380
Rejestracja: ndz paź 10, 2010 18:42
Lokalizacja: Malbork

Zdalne otwieranie klapy bagażnika Golf 3

Post autor: Virus8833 » pt mar 16, 2012 01:36

Witam jaki dokladnie zastosowaliscie przekaznik ?



Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Zdalne otwieranie klapy bagażnika Golf 3

Post autor: prezesik25 » pt mar 16, 2012 02:02

Najzwyklejszy 30A typ 541.


Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości