[MK3] Montaż rozpórek przedniej i tylnej

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

mcsym
Forum Master
Forum Master
Posty: 1613
Rejestracja: wt lip 04, 2006 10:18
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

[MK3] Montaż rozpórek przedniej i tylnej

Post autor: mcsym » czw mar 26, 2009 19:20

Jako, że zamontowałem dziś u siebie rozpórki, więc pochwalę się również w tym dziale swoimi efektami pracy :) Zdecydowałem się na metalowe rozpórki, bez żadnej regulacji, gdyż z tego co czytałem takie najlepiej spełniają swoje funkcje.

Co potrzeba:

- rozpórki, wiadomo,
- wiertarka,
- śruby, nakrętki, podkładki ( ja zastosowałem śruby "8"),
- klucze - zależnie od śrub,
- jakiś środek do konserwacji,

Obrazek

Więc na sam początek ściągamy przednie koła, dźwigamy samochód, tak, aby był podstawiony i nie stał na kołach.

Obrazek

Później mierzymy rozpórkę, czy wejdzie swobodnie, zaznaczamy miejsca, gdzie będziemy wiercić otwory do mocowania rozpórki.

Obrazek

Jak już wywiercimy wszystkie otwory, to wkładamy wszystkie śruby, aby sprawdzić, czy nam będą pasowały, żeby później się nie okazało, że któraś z dziur jest w złym miejscu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak wszystko jest ok, to zakręcamy śrubki. Staramy się w miarę równomiernie przykręcać wszystkie po trochu. Dopiero na sam koniec, jak już wszystkie mamy dobrze chwycone, to dociągamy. Na koniec od spodu polecam dobrze zakonserwować! Żeby nie wdała się tam ruda...

Obrazek

Efekt końcowy:

Obrazek


.......................................

Z tyłu zasada jest ta sama. Ściągamy koła, stawiamy auto na kołkach, czy co tam kto ma.

Obrazek

Robimy przymiarkę, wiercimy dziury:

Obrazek

Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, że zamontowałem ją na tym wygłuszeniu nadkoli, ale nie chciałem ich ciąć. Jak ktoś ma możliwość, to pewnie lepiej jest przykręcić rozpórkę bezpośrednio do budy. Zresztą, niech się ktoś wypowie, jak wie :D

Efekt końcowy:

Obrazek

Tak samo jak z przodu, konserwujemy śruby dobrze od zewnątrz, żeby nam nic tam nie przygniło.

To by było na tyle :bigok: Może się komuś przyda. Jak ktoś ma jakieś uwagi to pisać, może akurat coś nie tak zrobiłem :bigok:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw mar 26, 2009 19:32 przez mcsym, łącznie zmieniany 1 raz.


[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141210&postdays=0&postorder=asc&start=0]byłe mk3[/url]

Awatar użytkownika
_zakix_
Forum Master
Forum Master
Posty: 1677
Rejestracja: wt kwie 19, 2005 00:12
Lokalizacja: Gryfino
Kontakt:

Post autor: _zakix_ » pt mar 27, 2009 00:04

I jak tam jest różnica podczas prowadzenia auta ?


[b] [url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=113886]Vw Golf GT Special`95[/url] [/b]

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images24.fotosik.pl/299/7648a19958ab6809.jpg[/img][/url]

mobil01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: wt maja 03, 2005 11:59
Lokalizacja: Bochnia
Kontakt:

Post autor: mobil01 » sob mar 28, 2009 18:16

Też się przyłanczam do pytanie opisz różnicę jesli wogóla taka jest


Szacuneczek dla wszystkich auto maniaków - takich jak ja :-)

moje MK3

mcsym
Forum Master
Forum Master
Posty: 1613
Rejestracja: wt lip 04, 2006 10:18
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Post autor: mcsym » sob mar 28, 2009 21:27

_zakix_, mobil01, różnice jakie ja zauważyłem póki co:

- nie trzeszczą plastiki
- buda jest sztywniejsza i Ci się auto nie rozejdzie, jak będziesz na sporej glebie jeździł
- na zakrętach auto jest sztywniejsze, nie pochyla się, można szybciej wchodzić w łuki/zakręty
- lepiej się podjeżdża na jakieś lekkie krawężniki, nierówności, bo cała buda jest sztywna, zauważyłem, jak wjeżdżam do siebie do garażu. Lepiej w sensie nie trze mi już koło o nadkole, wcześniej dobijało

Ale wg mnie, najważniejsze to to, że buda tak nie cierpi na nierównościach.


[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141210&postdays=0&postorder=asc&start=0]byłe mk3[/url]

Awatar użytkownika
Włochaty
Forum Master
Forum Master
Posty: 1054
Rejestracja: pn sty 22, 2007 13:51
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: Włochaty » pn mar 30, 2009 16:29

trzeba robic na sciagnietych kolach?? :bajer:



mcsym
Forum Master
Forum Master
Posty: 1613
Rejestracja: wt lip 04, 2006 10:18
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Post autor: mcsym » pn mar 30, 2009 16:52

Włochaty pisze:trzeba robic na sciagnietych kolach?? :bajer:
Wyczytałem że tak. Buda wtedy się trochę rozciąga jak dźwigniesz auto, zakładasz rozpórkę i wtedy wszystko ładnie siada. Chociaż Kevin kiedyś pisał, że tylko przy regulowanych trzeba dźwigać. Nie wiem do końca jak to z tym jest. Ja dźwigałem.

Jeszcze taki rysuneczek z innego forum zapożyczony:

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn mar 30, 2009 16:55 przez mcsym, łącznie zmieniany 3 razy.


[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141210&postdays=0&postorder=asc&start=0]byłe mk3[/url]

Awatar użytkownika
eldorado84
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 944
Rejestracja: czw sty 26, 2006 13:56
Lokalizacja: lubartów

Post autor: eldorado84 » pn mar 30, 2009 20:26

no dobra wszystko, fajnie cacy :helm: , ale czy jest sens zakładać na seryjne zawieszenie GTI 20/20? Bo w końcu:
mcsym pisze:- nie trzeszczą plastiki
- buda jest sztywniejsza i Ci się auto nie rozejdzie, jak będziesz na sporej glebie jeździł
- na zakrętach auto jest sztywniejsze, nie pochyla się, można szybciej wchodzić w łuki/zakręty
- lepiej się podjeżdża na jakieś lekkie krawężniki, nierówności, bo cała buda jest sztywna, zauważyłem, jak wjeżdżam do siebie do garażu. Lepiej w sensie nie trze mi już koło o nadkole, wcześniej dobijało
na seryjnym zwisie też trzeszczą plastiki; a kiedy nie miałem drążka stabilizatora też mi na zakrętach się pochylał, a teraz mam drążek i jest o niebo lepiej a może by było jeszcze lepiej jakby zastosować te właśnie rozpórki


http://www.w202.pl/viewtopic.php?t=10205&start=0
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=54809

- O żesz ty kur.., w chu.. jeb.. twoja mać, pier...ny, zasr.., poje..y kut..s !! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął. ;) ;)

Awatar użytkownika
djtomek
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2256
Rejestracja: śr maja 16, 2007 10:05
Lokalizacja: Brzesko

Post autor: djtomek » śr kwie 01, 2009 13:00

mcsym, trzeba robic geometrie po montazu rozporki? znaczy sie zbieżność lub kąty ?


moje byle gti..
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=103949&postdays=0&postorder=asc&start=795
moja była octavia:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=267091&postdays=0&postorder=asc&start=60

mcsym
Forum Master
Forum Master
Posty: 1613
Rejestracja: wt lip 04, 2006 10:18
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Post autor: mcsym » śr kwie 01, 2009 16:41

djtomek pisze:mcsym, trzeba robic geometrie po montazu rozporki? znaczy sie zbieżność lub kąty ?
nie no, chyba nie :D nic mi o tym nie wiadomo, Mi tam koła idą prościutko, kierownica nie ma żadnego bicia.


[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141210&postdays=0&postorder=asc&start=0]byłe mk3[/url]

Awatar użytkownika
krzaku
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: ndz lip 30, 2006 03:55
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: krzaku » czw kwie 02, 2009 02:20

djtomek pisze:mcsym, trzeba robic geometrie po montazu rozporki? znaczy sie zbieżność lub kąty ?
a czy przy procesie montowanie rozporki ruszales sruby mocujace amortyzator ?? jezeli nie to nie wystepuje koniecznosc ustawiania zbieznosci i geometrii


[url=http://www.opolskivag.pl][img]http://www.kochamopole.pl/golf4-ani.gif[/img][/url]

mcsym
Forum Master
Forum Master
Posty: 1613
Rejestracja: wt lip 04, 2006 10:18
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Post autor: mcsym » czw kwie 02, 2009 17:22

nie ma żadnej bezpośredniej ingerencji w zawieszenie przy montażu rozpórek :)


[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141210&postdays=0&postorder=asc&start=0]byłe mk3[/url]

Awatar użytkownika
Włochaty
Forum Master
Forum Master
Posty: 1054
Rejestracja: pn sty 22, 2007 13:51
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: Włochaty » czw kwie 16, 2009 09:41

tak z ciekawosci przy zakladaniu gwintu, jak juz zalozylem, zmierzylem odcinek miedzy srubami amortyzatorow jak samochod stal na kolach, pozniej podnioslem go, podparlem na sankach i sie okazalo ze odlegosc rozni sie o 50mm?? wiec chyba nie ma roznicy czy na podniesinym czy nie???


dodam ze to zwykly zamias bez drazka nawet



Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 7378
Rejestracja: wt wrz 14, 2004 10:35
Lokalizacja: T-Mobile
Kontakt:

Post autor: guti » czw cze 18, 2009 14:56

ja wlasnie stalem sie wlascicielem rozporeczki na kielichy , aluminiowa , nieregulowana, wiec jak to z tym montazem jest ? podnosci auto czy nie ?


Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

mcsym
Forum Master
Forum Master
Posty: 1613
Rejestracja: wt lip 04, 2006 10:18
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Post autor: mcsym » czw cze 18, 2009 16:11

nie wiem, jedni mówią tak, drudzy tak. Ja już swojego golfa tyle razy dźwigałem i widzę, że zawsze jednak trochę ta buda pracuje i się spina przy podnoszeniu. Poza tym i tak musiałem ściągać koła, żeby od dołu to ładnie zakonserwować, więc jeden pies :D


[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141210&postdays=0&postorder=asc&start=0]byłe mk3[/url]

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości