Jak podłaczyć sterownik centralnego zamka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

Awatar użytkownika
andrz3j
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 84
Rejestracja: pt maja 06, 2005 04:59
Lokalizacja: Green Berg & Bomst
Kontakt:

Jak podłaczyć sterownik centralnego zamka

Post autor: andrz3j » pn lut 16, 2009 17:50

Witam...

Mam problem z podłaczeniem sterowniak centralnego zamka. Dokładnie mam problem z podłaczniem kabli białego i pomaranczowo/białego wychodzacego z centralki, maja byc podlaczone pod kompresor, jednak nie wiem pod jaki kabel, pod co?

Obrazek


Cały schemat centralki

http://img4.imageshack.us/img4/1264/sch ... g60vo1.jpg
Ostatnio zmieniony śr lut 18, 2009 20:03 przez andrz3j, łącznie zmieniany 3 razy.


Jeśli ktoś mnie wyprzedza tzn. że jedzie za szybko...

Awatar użytkownika
sebastian
www.vwdolnyslask.pl
www.vwdolnyslask.pl
Posty: 346
Rejestracja: pn sie 14, 2006 22:00
Lokalizacja: Bielawa
Kontakt:

Post autor: sebastian » pn lut 16, 2009 17:54

W drzwiach kierowcy zdejmij boczek i od siłownika będą szły kable zamykaj auto i sprawdzaj gdzie pojawia się + tak samo do otwierania, będziesz znał kolory kabli

[ Dodano: 16 Lut 2009 16:55 ]
Dlaczego wybrałeś schemat 3?? pokaż inne schematy



Awatar użytkownika
andrz3j
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 84
Rejestracja: pt maja 06, 2005 04:59
Lokalizacja: Green Berg & Bomst
Kontakt:

Post autor: andrz3j » pn lut 16, 2009 18:07

w opisie sterownika napisane było aby do zamków pneumatycznych stosowac schemat 3.


z tego co wyczytałem i znalazłem na necie kabel z centralki:
1.zółto-czarny połaczyłem z impulsem +12V w drzwiach-kabel szary (zamykanie)
2.zółty połaczyłem z masowym kablem czyli zielonym w drzwiach(otwieranie)

Widziałem na necie propozycje uzycia schematu bodajze 2...


schematy


Jeśli ktoś mnie wyprzedza tzn. że jedzie za szybko...

Awatar użytkownika
sebastian
www.vwdolnyslask.pl
www.vwdolnyslask.pl
Posty: 346
Rejestracja: pn sie 14, 2006 22:00
Lokalizacja: Bielawa
Kontakt:

Post autor: sebastian » pn lut 16, 2009 18:12

andrz3j pisze:Widziałem na necie propozycje uzycia schematu bodajze 2...
Schemat 2 jak najbardziej :helm: znajdujesz otwieranie, zamykanie i masz problem z głowy



Awatar użytkownika
andrz3j
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 84
Rejestracja: pt maja 06, 2005 04:59
Lokalizacja: Green Berg & Bomst
Kontakt:

Post autor: andrz3j » pn lut 16, 2009 18:59

schemat 2 działa. :) Dzieki..

Gdzie najlepiej wiac sie pod kierunkowskazy aby migały podczas zamykania i otwierania ?


Jeśli ktoś mnie wyprzedza tzn. że jedzie za szybko...

Awatar użytkownika
sebastian
www.vwdolnyslask.pl
www.vwdolnyslask.pl
Posty: 346
Rejestracja: pn sie 14, 2006 22:00
Lokalizacja: Bielawa
Kontakt:

Post autor: sebastian » pn lut 16, 2009 19:05

andrz3j pisze:schemat 2 działa. Dzieki..
Nie ma problemu :helm:
andrz3j pisze:Gdzie najlepiej wiac sie pod kierunkowskazy aby migały podczas zamykania i otwierania ?
Zależy gdzie centralkę chowasz, ale to praktycznie niema znaczenia. Włącz kierunek i sprawdź pod kiera w kostce gdzie 'miga +', będziesz znał kolor kabla wtedy wepniesz się w niego najbliżej centralki i z głowy

[ Dodano: 16 Lut 2009 18:06 ]
Jak na kablach nie masz bezpieczników to załóż po jednym na wyjście do kierunków



Awatar użytkownika
andrz3j
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 84
Rejestracja: pt maja 06, 2005 04:59
Lokalizacja: Green Berg & Bomst
Kontakt:

Post autor: andrz3j » pn lut 16, 2009 19:52

Moze komus sie przyda na przyszłość.
Najlepiej po dkierunki wpiąc sie zdejmujac dolna osłone pod kolumna kierownicza. Widac od dołu złacze 7 pinowe.
lewy kierunkowskaz to pin 3 (kolor kabla czarno-biały)
prawy kierunkowskaz pin 7 (kolor kabla czarno zielony)


Pytania ostatnie..
1.Gdzie najlepiej wpiac sie abym mógl sterowac domykaniem szyb (mam moduł komfort).
2.Czy przycisk od otwierania tylnej klapy na pilocie moge wykorzystac do domykania szyb (potrzebowałbym wowczas sygnału ok 15 sek).
3. Czy do modułu wpiac sie bezposrednio czy przez przekaźnik?


Jeśli ktoś mnie wyprzedza tzn. że jedzie za szybko...

Awatar użytkownika
sebastian
www.vwdolnyslask.pl
www.vwdolnyslask.pl
Posty: 346
Rejestracja: pn sie 14, 2006 22:00
Lokalizacja: Bielawa
Kontakt:

Post autor: sebastian » pn lut 16, 2009 20:18

andrz3j pisze:1.Gdzie najlepiej wpiac sie abym mógl sterowac domykaniem szyb (mam moduł komfort).
Możesz to zrobić poprzez przekaźnik do zamykania drzwi, chodzi o to samo co przytrzymanie kluczyka w drzwiach dłużej, po tym okna się zamykają.

Tak samo jak podasz impuls masy z kabla zielonego na przekaźnik a on poda + na 25 sekund co pozwoli na domknięcie szyb. Siłownikom nie powinno się nic stać bo się wyłączają po zamknięciu.
andrz3j pisze:2.Czy przycisk od otwierania tylnej klapy na pilocie moge wykorzystac do domykania szyb (potrzebowałbym wowczas sygnału ok 15 sek).
Bez dodatkowego modułu nie da rady



Awatar użytkownika
kori16
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 153
Rejestracja: wt gru 30, 2008 18:03
Lokalizacja: Wilkowisko Małopolska
Kontakt:

Post autor: kori16 » śr lut 18, 2009 13:03

Witam mam kilka podobnych problemów a mianowicie mi nie domyka się szyber-dach .
domyka się tylko trochę do puki działa impuls od zamykania drzwi :grrr: wie ktoś jak podłączyć to żeby po zamknięciu z pilota zamykały się drzwi i cały szyberdach ??
czy będę musiał zamontować oddzielny sterownik ?? :grrr:


moje mk3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=222279
-------------------------------------------------------
Sprzedam myjkę Wysokociśnieniową http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=12&t=391659

Awatar użytkownika
adpap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: sob paź 25, 2008 20:29
Lokalizacja: Sztum

Post autor: adpap » śr lut 18, 2009 13:58

kori16 pisze:Witam mam kilka podobnych problemów a mianowicie mi nie domyka się szyber-dach .
domyka się tylko trochę do puki działa impuls od zamykania drzwi :grrr: wie ktoś jak podłączyć to żeby po zamknięciu z pilota zamykały się drzwi i cały szyberdach ??
czy będę musiał zamontować oddzielny sterownik ?? :grrr:
musialbys wydluzyc impuls zamykania do ok 30sek, niektore alarmy maja taka opcje... albo dolozyc maly ukladzik wydluzajacy ten impuls...

ostatecznie dokupic modul domykania z alledrogo, co skolo 50-80zl, zalezy jaki...



Awatar użytkownika
kori16
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 153
Rejestracja: wt gru 30, 2008 18:03
Lokalizacja: Wilkowisko Małopolska
Kontakt:

Post autor: kori16 » śr lut 18, 2009 15:53

Heh no bede musiał jakoś pokombinować narazie mamy zimę wiec szyber-dachu nie używam ale po zimie trzeba bedzie sie tym pobawić :)


moje mk3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=222279
-------------------------------------------------------
Sprzedam myjkę Wysokociśnieniową http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=12&t=391659

Awatar użytkownika
glejziu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 72
Rejestracja: ndz sty 14, 2007 15:21
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski

Post autor: glejziu » śr kwie 01, 2009 22:16

który kabel do którego w tym schemacie ?? Obrazek



quake3000
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: wt mar 24, 2009 09:07
Lokalizacja: Terespol

Problem z podłaczeniem kierunkowskazów do centralnego

Post autor: quake3000 » pn lip 20, 2009 08:46

Witam,
niedawno również zamontowałem przekaźnik do swojego centralnego. Mam problem z kierunkowskazami podłączyłem je do kabli czarny z białym paskiem a drugi kabel do kabla czarno z zielonym paskiem i tu zaczyna się kłopot. Zamiast mignięcia migacza to migają mi światła pozycyjne. Co zrobiłem źle , bo powine działać kierunkowskazy a nie pozycyjne światła ;/



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

Post autor: Paweł Marek » pn lip 20, 2009 09:49

Widać wybrałeś złe kable. Kolory sie powtarzają w intslacji. Musisz znaleźć je w wiązce od manetek ( w jednej), albo np w wiązce ktora leci w tył koło progu kierowcy. Ale najpierw sprawdź miernikiem czy żaróweczką czy wybrałeś właściwy


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 5 gości