Pedał sprzęgła wpadł do środka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

vgrey
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt lis 30, 2007 20:44
Lokalizacja: mHt

Pedał sprzęgła wpadł do środka

Post autor: vgrey » czw gru 25, 2008 23:19

Witam. Spotkała mnie dziś niemiła niespodzianka, w drodze podczas zmiany biegów i wciśnięcia sprzęgła pedał wpadł do środka. Z uwagi na to, że był wieczór zdołałem jedynie zaciągnąć auto pod dom. Niestety teraz święta, więc warsztaty pozamykane. Jak myślicie jaka może być tego przyczyna? Ewentualnie może orientujecie się jaki byłby orientacyjny koszt naprawy?



Masac81
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: wt paź 14, 2008 11:26
Lokalizacja: Końskie
Kontakt:

Post autor: Masac81 » czw gru 25, 2008 23:32

vgrey, prawdopodobnie strzelila linka od sprzegla.Mialem identycznie w mk2 1,8.Wcisnalem sprzegla i sru pedal w podlodze.Koszta jakie ponioslem to linka o ile pamietam 120 pln a wymiana we wlasnym zakresie.


[img]https://imageshack.com/i/fk515kg[/img]

Awatar użytkownika
sebastian
www.vwdolnyslask.pl
www.vwdolnyslask.pl
Posty: 346
Rejestracja: pn sie 14, 2006 22:00
Lokalizacja: Bielawa
Kontakt:

Post autor: sebastian » czw gru 25, 2008 23:44

Dokładnie miałem to samo, mocowanie linki strzeliło



vgrey
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt lis 30, 2007 20:44
Lokalizacja: mHt

Post autor: vgrey » czw gru 25, 2008 23:46

Ewentualnie jakieś inne hipotezy? Linka wydaje się być dość oczywistą sprawą, ale czy jest możliwość, że padło coś innego? Jakiś wodzik, albo docisk? Nie wiem już sam :(



Masac81
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: wt paź 14, 2008 11:26
Lokalizacja: Końskie
Kontakt:

Post autor: Masac81 » czw gru 25, 2008 23:50

Ja bym zaczal od linki a dokladnie od jej mocowania do pedala.Tam jes taki bialy plastik i on wlasnie sie rozlecial.Nic innego nie przychodzi mi do glowy :grin:


[img]https://imageshack.com/i/fk515kg[/img]

vgrey
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt lis 30, 2007 20:44
Lokalizacja: mHt

Post autor: vgrey » pt gru 26, 2008 00:12

Witam ponownie. Nie dało mi to spokoju, wziałem latarke i sprawdziłem, linka jest ok na 100% wszystko gra. Musi być co innego.



Awatar użytkownika
SToRM
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 1770
Rejestracja: czw paź 07, 2004 21:13
Lokalizacja: GOP

Post autor: SToRM » pt gru 26, 2008 04:03

vgrey pisze:sprawdziłem, linka jest ok na 100% wszystko gra. Musi być co innego.
Docisk powiedzial Pa pa... :(



5520
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: WWL
Kontakt:

Post autor: 5520 » pt gru 26, 2008 09:20

Miałem niedawno to samo u siebie (też mam MK3 z silnikiem 1.8). Najpierw jak za pierwszym razem mi tak wpadł - okazało się że poszedł docisk od sprzęgła (Talerzyk wpadł do środka) jeśli chodzi o koszty - sprzęgło już od 250 zł (ja dałem 230 na allegro za LUK'a) wymiana drugie tyle. Pojździłem 3 tygodnie i historia się powtórzyła - znowu wpadło przy zmianie biegów... TYm razem okazało sie że złamała się dźwignia poruszajaca wodzikiem (w tym deklu gdzie na zawnątrz masz mocowanie linki w środku jest taka dźwigienka która porusza wodzikiem idącym wzdłuż przez całą skrzynię) POdobno samą dźwigienkę cieżko gdziekolwiek dostać poza salonem VW a w salonie kosztuje ponad 200zł - dlatego ja kupiłem na szrocie cały dekiel za 100zł - wymianę miałem gratis. (W ramach gwarancji na poprzednią naprawę - wymianę sprzęgła)



browar 320
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: śr mar 12, 2008 19:52
Lokalizacja: czechowice-dziedzice

Post autor: browar 320 » pt gru 26, 2008 11:38

Witam
miałem podobną niespodziankę tylko że w MK2 1.8
też wpadł mi pedał sprzęgła w podłogę
okazało się że rozsypała się dzwigiękę która popycha łożysko wyciskowe
dzwigienkę kupiłem w serwisie od ręki koszt ok.20zł
pozdrawiam



vgrey
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt lis 30, 2007 20:44
Lokalizacja: mHt

Post autor: vgrey » pt gru 26, 2008 12:48

Dziękuję bardzo, jutro myślę wszystko się okaże bo podjade do warsztatu, najgorsze jest to, ze wyjęcie skrzyni nieuniknione :/



DariuszK
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 248
Rejestracja: pt maja 16, 2008 18:51
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Post autor: DariuszK » pt gru 26, 2008 12:56

widzialem podobna sytuacje, peknieta dzwigienka, dostepna w sieci sklepów Inter Cars, pekla na frezie i jak sie naciskalo to sie rozginala i zero efektu, najpierw zaczac od zdjecia dekla z boku skrzyni i zobaczyc czy tam wszystko OK, jesli tak to pozostaje demontaz skrzyni



Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 498
Rejestracja: ndz paź 21, 2007 16:40
Lokalizacja: Nysa
Kontakt:

Post autor: GTI KR » pt gru 26, 2008 13:25

vgrey pisze:Witam ponownie. Nie dało mi to spokoju, wziałem latarke i sprawdziłem, linka jest ok na 100% wszystko gra. Musi być co innego
Pytanko a jak wrzucisz bieg na zgaszonym silniku i sprobujesz pchnac auto to jedzie luzno czy blokuje, lub jak wrzucisz bieg i zakrecisz rozrusznikiem to rusza czy nie???.
Jezeli nie rusza to raczej napewno tarcza docisk, jezeli ruszato moze być dzwigienka itp
pozdro


BB (borówka, bandit ...)

vgrey
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pt lis 30, 2007 20:44
Lokalizacja: mHt

Post autor: vgrey » pt gru 26, 2008 13:36

GTI KR pisze:
vgrey pisze:Witam ponownie. Nie dało mi to spokoju, wziałem latarke i sprawdziłem, linka jest ok na 100% wszystko gra. Musi być co innego
Pytanko a jak wrzucisz bieg na zgaszonym silniku i sprobujesz pchnac auto to jedzie luzno czy blokuje, lub jak wrzucisz bieg i zakrecisz rozrusznikiem to rusza czy nie???.
Jezeli nie rusza to raczej napewno tarcza docisk, jezeli ruszato moze być dzwigienka itp
pozdro
Na zgaszonym można zrzucić na luz i jedzie luźno, można wrzucić bieg i odpalać na rozruszniku i pojedzie.



5520
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: WWL
Kontakt:

Post autor: 5520 » pt gru 26, 2008 14:02

vgrey pisze:Dziękuję bardzo, jutro myślę wszystko się okaże bo podjade do warsztatu, najgorsze jest to, ze wyjęcie skrzyni nieuniknione :/
Jeżeli to tylko dźwigienka to można się obyć bez wyjmowania skrzyni



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 22 gości