[FAQ, mk3] Instalacja Car-Audio

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Posty: 1583
Rejestracja: śr cze 13, 2007 19:55
Lokalizacja: Garwolin
Kontakt:

[FAQ, mk3] Instalacja Car-Audio

Post autor: A r t u r » śr paź 29, 2008 20:58

Witam!
Może zacznę od tego jaki sprzęt i jak zrobione jest na dzień dzisiejszy :)

a więc

Jednostka sterująca to Alpine CDA-9855r
Obrazek Obrazek

głośniki na przodzie


Helix E 136

Obrazek

subwoofer

Re Audio SRX 12 D4
Obrazek



Wzmacniacze:

1. μ-Dimension Jr. 4-300 napędza w mostku przednie głośniki

Obrazek

2. μ-Dimension EL D61 który napędza sub

Obrazek

Zabudowa

Zabudowę wykonałem na sposób podobny do poprzedniej, tylko z innych materiałów i staranniej

Do zabudowy potrzebowałem

MDF 14 mm - płyta wierzchnia
MDF 10 mm - płyta na której umocowane są wzmacniacze
OSB 25 mm
Spinki (jak kto chce tytryki)
klej (ja użyłem coś podobnego do budaprenu) ok 1 l.
wiadomo wkręty itd.

Koc obiciowy 3 metry bieżące (trochę mi zostało),

poprowadziłem nowy przewód zasilający 35 mm2, stary został jako masa, zasilanie jak i masę rozdziela mi rozdzielacz firmy alfatec, ze względu że kupiłem grubszy przewód zmieniłem także oprawkę bezpiecznika z bezpiecznikiem 80A też tej samej firmy. Przewody głośnikowe na przód i sygnałowe zostały te co były, zmieniłem tylko kabel głośnikowy do subwoofera na DLS-a.

Dużo czasu zajęło mi wkładanie wszystkich przewodów w oplot co daję zabezpieczenie przed przetarciem a także estetykę.

Myślę że opisu już wystarczy, teraz pokaże po kolei fotki z prac :


Obrazek

Na tej płycie będą umocowane wzmacniacze, płyta nie jest na cały bagażnik, gdyż podłoga w mk3 nie jest płaska .
Obrazek

Pierwsza przymiarka
Obrazek

Druga przymiarka z płytą już na wierzchu
Obrazek

Tu już w miarę oklejona
Obrazek

i następna
Obrazek

Już kable i wzmacniacze są: )
Obrazek
Obrazek


Bezpiecznik główny
Obrazek

a tak wygląda po zakończeniu
Obrazek
Obrazek


POPRZEDNIA ZABUDOWA


Jednostka sterująca to Radio Pioneer DEH-P3600MP,
Obrazek


Wzmacniacze:

jeden JBL GTO 2000 który napędza subwoofer
drugi JBL GTO 4000 który napędza przód

Obrazek

Głośniki:

przód HELIX DARK BLUE 62.1
Obrazek

na tyle w półce mam głośniki Pioneer TS-A2011

Obrazek


w kufrze gości Skrzynia Basowa JBL GTO 1260BR
Obrazek


Instalacja

Po pierwsze to zdemontowałem stare głośniki w drzwiach oraz kable które dosłownie puszczone były byle jak.

Obrazek
tak wyglądały drzwi po zdjęciu tapicerki

wziąłem się do oczyszczenia drzwi z tej gąbki , oraz oczyściłem i odtłuściłem drzwi benzyną ekstrakcyjną
Obrazek
tak to wyglądało

następnym krokiem było oklejenie matami APP wewnętrznej części drzwi
Obrazek

następnie przymierzyłem się do przykręcenia dystansu z MDF, ja już miałem zaimpregnowany i polakierowany by nie pochłaniały wilgoci
trzeba kilkakrotnie przypasować boczek, by po robocie nie wyszło że boczek nie pasuje i dystans nie wchodzi, bo został źle przymocowany.

Obrazek

w tapicerce trzeba wyciąć i poszerzyć otwór na dystans, wycinamy tą część na której fabrycznie przykręcony jest głośnik, należy uważać również by nie wyciąć zaczepów od maskownic, gdyż maskownica nie będzie się miała na czym trzymać
Od środka tapicerkę wykleiłem gąbką, taką jaką kładzie się pod panele podłogowe.


Obrazek

następnie jak już dystans był na swoim miejscu, wziąłem się do obklejenia całych drzwi matami
maty jakie użyłem to maty bitumiczne miękkie firmy APP o wymiarach 50x25
zużyłem ich 15 sztuk, ale najlepiej kupić 20, bo trochę musiałem oszczędzać.

w tym celu zaopatrzyłem się w suszarkę by nagrzać maty, by się dobrze odkształcały i pozwalały na idealne dopasowanie do drzwi, w przeciwnym razie, jak nie będziemy podgrzewać, to mata będzie pękać i nie przyklei się dobrze.
Obrazek

tak to wyglądało po zakończeniu
Obrazek

wszystkie szpary oraz łączenia mat, uszczelniłem pastą ,

przewody już filcem miałem obite, jeszcze tylko "drut" którymi się drzwi otwiera obkleiłem na luźno filcem by nie obijały się

Obecnie Kable sygnałowe kupiłem nowe : Klotz LaGrange

Obrazek

Następnym etapem prac było przeprowadzenie kabli do głośników,


Obrazek

w celu przeprowadzenia przewodów odkręcamy tą gumę

Obrazek

w plastiku szukamy wolne miejsce i przewiercamy otwór na przewód, trzeba jednocześnie uważać by nie uszkodzić zapinek oraz hydrauliki zamka centralnego czyli tego okrągłego przewodu, robimy tak w białym jak i w czarnym plastiku który po przykręceniu stanowi całość


i wychodzi to tak
Obrazek

następnie przykręciłem głośnik (należy pamiętać by dać podkładki sprężynowe pod wkręt) i założyłem tapicerkę,

tak wyglądają śliczne trójkąty które robił mi Kubus20

Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek

jak już drzwi zostały zakończone, wziąłem się do przeprowadzenia kabla zasilającego do wzmacniaczy

kabel grubości 25 mm 2 , okazyjnie kupiony od kolegi z forum "Skubip"( jeszcze raz wielkie dzięki dla ciebie i za gratisowe tytryki i oczka)

Obrazek

do kabiny przewód przeprowadziłem przez wiązki kabli, oczywiście zaraz za akumulatorem dałem bezpiecznik, przewód w oplot.

Obrazek Obrazek

przewód puściłem lewym progiem wraz z przewodem do głośnika lewego, kable sygnałowe poszły prawym progiem, o dziwo nic nie zakłóca, ale prawidłowo kable głośnikowe prowadzi się zdala od zasilającego, szedłem krokiem by przewody do głośników były tej samej długości.

Obrazek Obrazek Obrazek

masę wziąłem z kabiny

następnie zająłem się bagażnikiem, miałem wzmacniacze umiejscawiać po lewej i po prawej stronie wykonując boczki na wzmacniacze, ale zrezygnowałem z tego pomysłu, zrobiłem drugą podłogę (podłoga jest wyjmowana , jakby trzeba było dostać się do do koła zapasowego, nie zajmuje to więcej niż 2-5 minut)

po pierwsze trzeba mieć sklejkę moja 3-4 mm grubości, wyciąłem pożądany rozmiar, odrysowany od wykładziny fabrycznej która leży w bagażniku,

pod spodem dobiłem łaty odpowiedniej grubości, ok 6 cm, także jak położyłem płytę to opiera się na tych beleczkach,
tu podczas prac;]

Obrazek Obrazek

tu pierwsza przymiarka

Obrazek

wzmacniacze przykręcone są do paneli podłogowych (to miałem pod ręką), parę kilo ważą, także paneli nie przykręcałem, wzmacniacze sobie leżą, nic się nie przemieszcza.

konektory obowiązkowo

Obrazek

i tu już na czysto, jest trochę nie dociągnięć, ale efekt zadawalający

Obrazek

ze względu że wyrzuciłem głośniki z tylnej półki, musiałem zakupić nową półeczkę,

Obrazek

tu już półeczka na swoim miejscu

Obrazek

I to by było wszystko, wszystkie prace wykonałem sam ( no nie licząc trójkątów :jezor: ), jestem zadowolony ze swojej pracy, prawdopodobnie jeszcze coś będę dłubał, zmieniał bo nigdy nie jest idealnie.

Mam nadzieje że mój opis w jakimś stopniu pomoże tym co dopiero zaczynają swoją zabawę z Car Audio w swoim MK3.

Pozdravwiam :pub:
Ostatnio zmieniony pn maja 16, 2011 21:22 przez A r t u r, łącznie zmieniany 13 razy.



ajurczuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: czw gru 04, 2008 21:32
Lokalizacja: bielsk podlaski

Post autor: ajurczuk » sob sie 01, 2009 19:14

fajna zabudowa wzmaków ale chyba teraz ciezko wyciagnac zapasówke


powered by xes...

Awatar użytkownika
yolmen
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 138
Rejestracja: ndz maja 06, 2007 09:19
Lokalizacja: Largo , Florida

Post autor: yolmen » sob sie 01, 2009 19:54

chyba praktycznie trzeba wszystko wyjac co ? :blush: ale ogolnie elegancko :grin:



Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 10828
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:30
Lokalizacja: FSW

Post autor: Duber » sob sie 01, 2009 20:42

bagaznik jak mój jesli chodzi o dojscie do zapasowki.ale ja ją zostawilem na miejscu.czas wyjecia ok 20min jak sprawdzałem.naszczeście zadko sie gume łapie(odpukać)ale szacun za prace włozoną


Obrazek

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Posty: 1583
Rejestracja: śr cze 13, 2007 19:55
Lokalizacja: Garwolin
Kontakt:

Post autor: A r t u r » ndz sie 02, 2009 23:12

wyjęcie tego wszystkiego nie zajmuje dużo czasu (odpukać przez 3 lata nie musiałem wciągać zapasu),

duber,

taka jak twoja , bo to twoja zabudowa mnie zainspirowała, kiedyś mi nawet fotki twojego montażu przesyłałeś, ogólnie wygląda to lepiej bo i kable pochowane a i więcej bagażu wrzucę, jest więcej miejsca, na początku chciałem robić wzmacniacze na boczkach, ale na szczęście zmieniłem plany.

Pozdravwiam



Awatar użytkownika
Adrian1989
Łysy z Brazzers
Łysy z Brazzers
Posty: 7720
Rejestracja: wt mar 25, 2008 16:22
Lokalizacja: Słupsko/Wieluń EWI
Kontakt:

Post autor: Adrian1989 » ndz sie 02, 2009 23:52

dory opis,napenwo sie przyda przy pracach nad audio :) szacun ladny efekt koncowy :pub:


"Lubię dobre towarzystwo- dlatego tyle piję sam " ;)
:weedman: "Sadzic,palic,zalegalizowac" "mam taki luz ze bieg wypada w furze,Mordo.."

Awatar użytkownika
lck78
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: sob sty 12, 2008 21:18
Lokalizacja: Barlinek

Post autor: lck78 » śr sie 05, 2009 15:36

Adrian1989 pisze:dory opis,napenwo sie przyda przy pracach nad audio :) szacun ladny efekt koncowy :pub:
Zgadzam się, zabieram się za montaż u siebie i skorzystam z tego opisu , przynajmniej w części.

arturek320


powiedz gdzie wcisnąłeś zwrotnice? Też mam syki w trójkątach i zastanawiałem się czy zwrotnice pakować w drzwi . Nie wiem czy dobrze zauważyłem, na zdjęciu to do drzwi idą dwa przewody , czyli zwrotnice na zewnątrz ?

powiedz ile zapłaciłeś za trójkąty?



Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Posty: 1583
Rejestracja: śr cze 13, 2007 19:55
Lokalizacja: Garwolin
Kontakt:

Post autor: A r t u r » śr sie 05, 2009 21:55

lck78 pisze:powiedz gdzie wcisnąłeś zwrotnice?... czyli zwrotnice na zewnątrz ?
tak dokładnie, zwrotnice mam na zewnątrz konkretnie pod deską, z prawej strony rozebrałem plastiki pod schowkiem i tam znalazłem miejsce, a z lewej zwrotnice mam niedaleko bezpieczników, ogólnie lepiej dać do drzwi, tylko trzeba je dobrze zamocować by nic nie latało, w ten sposób jest krótszy przewód od głośnika do zwrotnicy, wq mnie lepiej.
powiedz ile zapłaciłeś za trójkąty?
poszło na pw. :chytry:



Awatar użytkownika
rot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: śr lip 22, 2009 00:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: rot » czw sie 06, 2009 17:09

kolego drzwi cie nie opadają na zawiasach? 15 mat to sporo to musi ważyć



Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Posty: 1583
Rejestracja: śr cze 13, 2007 19:55
Lokalizacja: Garwolin
Kontakt:

Post autor: A r t u r » czw sie 06, 2009 17:49

rot pisze:nie opadają na zawiasach?
nie odpadają :green_fuck: , nie odczułem fizycznie że są cięższe, już prawie rok i nie zauważyłem by coś się źle działo,

15 sztuk to wcale nie dużo, najlepiej mieć 20 mat na parę drzwi.

pozdravwiam



Awatar użytkownika
rot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: śr lip 22, 2009 00:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: rot » czw sie 06, 2009 21:06

no to spoko, słyszałem gdzieś, że zawiasy w mk3 ciężko słabo znoszą dodatkowy ciężar ale jak mówisz, że jest dobrze to nie będę zwracał na wagę większej uwagi

a czym przykręcałeś dystans? śrubami, wkrętami a jak wkrętami to pamiętasz jakiej długości? w weekend przymierzam się ja do montażu u siebie przodu



Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 10828
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:30
Lokalizacja: FSW

Post autor: Duber » czw sie 06, 2009 21:22

rot, cienko widze twoj montaz skoro wyskakujesz z takimi blachymi problemami.wez pret gwintowany 8-10mm i tnij na dlugość,bedzie jak ulal.a jesli niemasz preta gwintowanego 10mm to wez dystans co masz i dodaj 1cm wiecej i taka srube wez.nakredke daj do srodka drzwi.

[ Dodano: Czw Sie 06, 2009 21:24 ]
tylko sie niepytaj czy pret 10mm wejdzie.


Obrazek

Awatar użytkownika
rot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: śr lip 22, 2009 00:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: rot » czw sie 06, 2009 22:01

diabeł tkwi w szczegółach, nie mam za dużo czasu na robotę bo nie mam garażu ani opcji gdzie wstawić auto więc chcę sobie wszystko przygotować bo potem niestety ale latanie po sklepach nie wchodzi w grę



Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 10828
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:30
Lokalizacja: FSW

Post autor: Duber » czw sie 06, 2009 22:06

rot, jak pisalem wyzej,masz dystans to ok1cm dluzsza sruba,zawsze mozna brzeszczotem uciąć


Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość