Odpalenie auta omijając stacyjkę.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Rafit
Forum Master
Forum Master
Posty: 1134
Rejestracja: śr kwie 27, 2005 15:29
Kontakt:

Odpalenie auta omijając stacyjkę.

Post autor: Rafit » pt sie 08, 2008 08:52

Mam taką sprawę panowie. Otóż rozbieram swojego golfa na części pierwsze ale chciałbym nim teraz wyjechać z garażu aby móc go wprowadzić tyłem do ściany (a nie jak teraz stoi silnikiem do ściany). Problem polega na tym, że już wyciągnąłem wszystkie kable z komory i teraz nie sięgają mi do stacyjki, więc chciałbym odpalić auto na krótko z kabli stacyjki, a do tego już odłączyłem i wyjęłem immo. Co prawda można to robić metodą prób i błędów ale szkoda coś skopać. Kabel odpowiedzialny za kręcenie silnika znalazłem, ale pewnie w niektóre piny trzeba dać plus na stałe. Jakby ktoś mógł mi napisać które kable jak mam zmostkować na stałe a które na chwile przyłożyć aby auto odpaliło będę wdzięczny. Takie info lepiej na PW :-)

ps. opcja wypchania auta z garażu nie przejdzie, bo garaż mam pod blokiem i jest mega stromy zjazd :(

Tak to teraz wygląda :green_fuck:
Obrazek
Ostatnio zmieniony pt sie 08, 2008 08:55 przez Rafit, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4678
Rejestracja: czw gru 01, 2005 12:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt sie 08, 2008 09:34

W kostce stacyjki zwierasz czerwony (gruby) i czarny - powinny zaświecić się kontrolki. Potem kręcisz rozrusznikiem i powienien odpalić, choć - jak napisałeś - wypiąłeś immo, więc podłącz je ponownie - bo bez tego może być ciężko.
Ewentulanie jakbyś miał problem, to mogę podjechać i pomóc, ale nie wiem, czy będę miał czas dzisiaj.


- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Rafit
Forum Master
Forum Master
Posty: 1134
Rejestracja: śr kwie 27, 2005 15:29
Kontakt:

Post autor: Rafit » pt sie 08, 2008 10:23

Lipek81, lipek pytanko czy to ty śmigasz tym czerwonym MK2 z czerwonymi zderzakami i wlepą którego wszędzie widzę gdzie nie pojadę :grin:

A jak zewrę ten czerwony z czarnym to nie zrobi mi zwarcia? Bo przecie w tym czarnym jest (-) a w czerwonym (+) - podłączyłem diodę i się świeciła
ps. A co do świecenia się kontrolek to licznika już nie mam :P

A tą skrzyneczkę z immo co wyjęłem to konieczne skoro i tak wszystko jest zdemontowane? Jak sprzedam silnik to muszę z tą skrzyneczką?
Ostatnio zmieniony pt sie 08, 2008 10:25 przez Rafit, łącznie zmieniany 2 razy.



Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4678
Rejestracja: czw gru 01, 2005 12:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt sie 08, 2008 10:38

Zwarcia nie zrobisz, bo masa jest na brązowym, a nie na czarnym - czarny to jest +12V po zapłonie. Z resztą w kostce stacyjki możesz zwierać ze sobą co chcesz - nic nie uszkodzisz, bo tam nie ma przewodu masowego - jedynie co, to rób to na luzie, bo jeden przewud uruchamia rozrusznik.

Zobaczę, o której skończę robotę, i jak będzie czas to najwyżej podjadę i na holu ciebie wyciagnę.
Rafit pisze:Lipek81, lipek pytanko czy to ty śmigasz tym czerwonym MK2 z czerwonymi zderzakami i wlepą którego wszędzie widzę gdzie nie pojadę
- nie, mój golfik niczym się nie wyróżnia - ciemny granat/grafit - różni ludzie różnych kolorowów się tam dopatrują, 3d, wąskie zderzaki - poznasz po tym, że prawa strona jest kiepsko pomalowana.


- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 953
Rejestracja: pn mar 13, 2006 11:36
Lokalizacja: LKR
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pt sie 08, 2008 10:41

Zobaczę, o której skończę robotę, i jak będzie czas to najwyżej podjadę i na holu ciebie wyciagnę.
chciałbym nim teraz wyjechać z garażu aby móc go wprowadzić tyłem do ściany
ps. opcja wypchania auta z garażu nie przejdzie, bo garaż mam pod blokiem i jest mega stromy zjazd
a jak spowrotem go wepchniecie??? jak jest bardzo stromo to we 2-je nie wepchniecie



Awatar użytkownika
Błażejek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: ndz lut 17, 2008 19:43
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Błażejek » pt sie 08, 2008 10:50

:grin: Wydaje sie że pozostała tylko jedna metoda !!! :hmm:

http://moto.allegro.pl/item407563985_me ... ogowa.html

:bigok:



Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4678
Rejestracja: czw gru 01, 2005 12:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt sie 08, 2008 10:59

herflik95 pisze:a jak spowrotem go wepchniecie??? jak jest bardzo stromo to we 2-je nie wepchniecie
- spowrotem sam zjedzie - zakładam, że hamulce hamują - przecież nawet jak silnik jest zgaszony, to one działają - twardy pedał, ale działają - zjechać z podjazdu się da. Ewentualnie spuścić go na holu do garażu. Ogólnie nie widzę problemu.


- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 953
Rejestracja: pn mar 13, 2006 11:36
Lokalizacja: LKR
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pt sie 08, 2008 11:06

jest mega stromy zjazd - jak jest stromy zjazd to go wypchniecie bez problemu ale spowrotem bedzie pod górkę - chyba ze zle to interpretuje. Lipek81, Jezeli zjad jest do garazu to nie ma problemu bo na hamulcu zjedzie - to tak



Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4678
Rejestracja: czw gru 01, 2005 12:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt sie 08, 2008 11:29

Rafit pisze:bo garaż mam pod blokiem i jest mega stromy zjazd
- Jak znam życie i Pruszcz Gdański to kolega ma właśnie garaż pod blokiem i wyjeżdżając z garażu jedzie pod górkę, a jak wjeżdża do garażu to ma z górki.

Pewnie kolega mieszka w okolicach ulicy Kasprowicza, bo tam takie bloki z garażami postawiali - ewentualnie na jakimś innym nowym osiedlu :) - taka moda w Pruszczu z tymi garażami.


- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 953
Rejestracja: pn mar 13, 2006 11:36
Lokalizacja: LKR
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pt sie 08, 2008 11:31

No to jak tak to nie ma problemu i na hamulcu pojdzie {chyba ze kolega juz wymontował} :bigok: :pub:



przemooo8905
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 148
Rejestracja: czw maja 29, 2008 21:35
Lokalizacja: Malanow
Kontakt:

Post autor: przemooo8905 » pt sie 08, 2008 11:32

bez immo nie masz co sie meczyc bo i tak nie zapali, nie ma szans. musisz podlaczyc immobiliser.



Rafit
Forum Master
Forum Master
Posty: 1134
Rejestracja: śr kwie 27, 2005 15:29
Kontakt:

Post autor: Rafit » pt sie 08, 2008 18:08

No właśnie kombinowałem bez immo lipa bo odpala i po sekundzie gaśnie.
U mnie nie ma w tej kostce brązowego kabla jest tylko czarny.



przemooo8905
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 148
Rejestracja: czw maja 29, 2008 21:35
Lokalizacja: Malanow
Kontakt:

Post autor: przemooo8905 » pt sie 08, 2008 18:40

Rafit pisze:No właśnie kombinowałem bez immo lipa bo odpala i po sekundzie gaśnie.
U mnie nie ma w tej kostce brązowego kabla jest tylko czarny.
podkoksuj dobrze akumulator i wrzuc jaka dwojke i na rozruszniku wjedz do tego gazazu i niech ktos jeszcze pcha go z tylu, powinien dac rade :bigok:
Ostatnio zmieniony pt sie 08, 2008 18:40 przez przemooo8905, łącznie zmieniany 1 raz.



Rafit
Forum Master
Forum Master
Posty: 1134
Rejestracja: śr kwie 27, 2005 15:29
Kontakt:

Post autor: Rafit » pt sie 08, 2008 18:42

przemooo8905, kolego ale ja najpierw muszę wyjechać z garażu :grin: Potem muszę obrócić auto i dopiero wjechać. :green_fuck:



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości