halogeny golf mk 3

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

machu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 54
Rejestracja: wt mar 29, 2005 21:37

halogeny golf mk 3

Post autor: machu » wt maja 31, 2005 21:49

Bardzo proszę o informację na temat montażu halogenów do golf mk 3. Na dzień dzisiejszy stwierdziłem, że mam przełącznik z pozycją włączania halogenów ( nawet się kontrolka zapala ), ale w przednim zderzaku nie znalazłem żadnych kabli. Jeżeli ktoś mógłby coś podpowiedzieć w tym temacie byłbym wdzięczny.



Awatar użytkownika
pkirylcz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 677
Rejestracja: pn sty 03, 2005 21:25
Lokalizacja: Wolfsburg
Kontakt:

Post autor: pkirylcz » śr cze 01, 2005 00:17

Mozna wiedziec jaki masz model auta i gdzie znajduje sie wlacznik??


Pozdrawiam,
Piotrek

jig1981
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: pn lut 07, 2005 02:22
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jig1981 » śr cze 01, 2005 01:54

mam to samo, przelacznik, ale brak kabli w zderzaku, kupilem halogeny ale na razie tylko jako atrapy slużą, podobno opcjonalnie wszystkie golfy miały okablowanie do halogenów ale ja w swoim jakoś nie widze, za to mam po obu stronach szerokie kostki które do niczego nie pasują może ktoś wie do czego mogą być??Od razu wykluczam silniczki lamp i halogeny. :pub:



machu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 54
Rejestracja: wt mar 29, 2005 21:37

Post autor: machu » śr cze 01, 2005 08:23

Wyłącznik jest razem ze światłami, trzeba pociągnąć do góry i wtedy zapala się kontrolka świateł przeciwmgielnych przednich.



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

Post autor: Paweł Marek » czw cze 02, 2005 22:43

Montowałem halogeny. Jeśli wyłącznik z opcją halogenów jest, to kable powinny być przy zderzaku. Może ktoś wyciągnął halogeny i wstawił zaślepki. Jeśli niema kabli do zderzaka, to może ktoś wsadził taki włącznik wymieniając go z powodu uszkodzenia starego. Wtedy i tak kable idą (w każdej wersji)ale tylko od włącznika przez skrzynkę bezpieczników do okrągłej wielowtykowej wtyczki przy pasie przednim. Dalej trzeba pociągnąć samemu. Tzn najlepiej plus do tej wtyczki, a minus bezpośrednio do akum. Takie kable są gotowe na ebay, dość drogie, można samemu pokombinować.
Nawiasem mówiąc te halogeny we mgle prawie nic nie dają, zwłaszcza gdy do głównych reflektorówwsadziłem żarówki 90/100W. No ale auto teraz lepiej wyposażone :)
Tylko czy to na pewno włącznik z opcją halogenów. W takim są 2 kontrolki. Wyciągasz do pierwszego położenia, zapala się przeciwmgłowe przednie i pierwsza kontrolka, drugi raz -zapalają się przedne i i tylne i druga kontrolka (albo na odwrót nie pamiętam).


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

machu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 54
Rejestracja: wt mar 29, 2005 21:37

Post autor: machu » czw cze 02, 2005 23:39

Na 100% wyłącznik świateł jest z opcją halogenów bo po wyciągnięciu zapala się kontrolka.



majkel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: pt sie 27, 2004 22:52
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: majkel » pt cze 03, 2005 01:11

a ile kontrolek jest?? Musza być 2



machu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 54
Rejestracja: wt mar 29, 2005 21:37

Post autor: machu » pt cze 03, 2005 20:58

i są dwie



borbet
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 129
Rejestracja: śr wrz 22, 2004 23:53
Lokalizacja: 100lica

Post autor: borbet » sob cze 04, 2005 08:26

Paweł Marek pisze:Montowałem halogeny. Jeśli wyłącznik z opcją halogenów jest, to kable powinny być przy zderzaku. Może ktoś wyciągnął halogeny i wstawił zaślepki. Jeśli niema kabli do zderzaka, to może ktoś wsadził taki włącznik wymieniając go z powodu uszkodzenia starego. Wtedy i tak kable idą (w każdej wersji)ale tylko od włącznika przez skrzynkę bezpieczników do okrągłej wielowtykowej wtyczki przy pasie przednim. Dalej trzeba pociągnąć samemu. Tzn najlepiej plus do tej wtyczki, a minus bezpośrednio do akum. Takie kable są gotowe na ebay, dość drogie, można samemu pokombinować.
Nawiasem mówiąc te halogeny we mgle prawie nic nie dają, zwłaszcza gdy do głównych reflektorówwsadziłem żarówki 90/100W. No ale auto teraz lepiej wyposażone :)
Tylko czy to na pewno włącznik z opcją halogenów. W takim są 2 kontrolki. Wyciągasz do pierwszego położenia, zapala się przeciwmgłowe przednie i pierwsza kontrolka, drugi raz -zapalają się przedne i i tylne i druga kontrolka (albo na odwrót nie pamiętam).
Najlepiej kupić kawałek wiązki (używanej) za okrągłą kostką nad chłodnicą. Jak tak zrobiłem, bo montowałem również korektory reflektorów. Dzięki tem ma się prawie oryginalną instalację z oryginalnymi wtyczkami. :bigok:

Położenia dwupozycyjnego włącznika P-M są takie:
1. Tylko p-m przód
2. P-m przód i tył.


dYZIO (nick: borbet)
[color=green][i]A ja jeżdżę na gazie...[/i][/color]

Gitner
VW Baron
VW Baron
Posty: 3207
Rejestracja: śr lis 03, 2004 21:07
Lokalizacja: Z tłumu
Auto: Szukam... i NC700X

Post autor: Gitner » sob cze 04, 2005 22:06

majkel pisze:a ile kontrolek jest?? Musza być 2
A jesli jest tylko jedna kontrolka i mam halogeny z tylu to moge wstawic na przod (przyjmuje ze beda sie zapalac wszystkie razem)? Jeszcze nie szukalem kabli w zderzaku..

Pozdro
Gitner



wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 701
Rejestracja: ndz lut 06, 2005 18:24

Post autor: wojteks » sob cze 04, 2005 22:30

nie, musisz wymienić włącznik na taki z 2 kontrolkami (na szrocie jakieś 150pln) a czy w zderzaku masz kable to loteria, ja mam a włącznik jest z 1 diodą



viwaldi
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 61
Rejestracja: wt kwie 12, 2005 00:05
Lokalizacja: Piotrowice k/Jawora
Kontakt:

Post autor: viwaldi » ndz cze 05, 2005 01:15

Witam !!!

No to tak instalacja do halogenów z przodu jest fabrycznie podciągnieta do tego oktąglego złącza nad chłodnicą jest to kabelek koloru szary z żółtym paskiem to zasilanie halogenów czyli "+" 12V ten kabelek trzeba pociągnąc dalej i rozdzielić go na dwa czyli do jednego i drugiego halogena to bysmy mieli załatwioy "+" 12V teraz "-" czyli masa te przewody trzeba dorobic samemu to znaczy z tego złącza nad chlodnicą wychodzą daw grube przewody koloru brązowego to są masy i one w oryginalnej instalacji po złączu łączą sie razem właśnie od nich trzeba pociągnąć masy czyli "-" do halogenów i tyle opisałem tu sposób podłączenia halogenów zgodny z oryginalnym czyli fabrycznym podłączeniem jeszcze trzeba by było zmienic włącznik swiatel na ten dwupozycyjny wszystko bedzie działac bez problemu bez względy na model czyli chodzi mi tu o wersję nadwozia tzn kombi czy standardowe nadwozie tyle ze w kombi bedą zapalac sie z tyłu dwa przeciwmgielne ( bo tak ma być ) a w standardowej budzie tylko jedno ( bo tak ma być ) Cały opis który tu zamiesciłem jest zgodny z oryginalną fabryczną instalacją.

Mam jeszcze pytanie może ktoś posiada na zbyciu oryginalne halogeny do Golfika 3 albo może ktos przynajmniej wie po ile takie halogeny można kupić.

Pozdrawiam Waldi :-)

Jakby ktos miał jeszcze jakieś problemy z zamontowaniem halogenów to piszczie na e-maila
viwaldi@tenbit.pl



machu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 54
Rejestracja: wt mar 29, 2005 21:37

Post autor: machu » ndz cze 05, 2005 09:47

Ceny halogenów kształtują się od 120 do 200 zł. Mnie się udało i kupiłem Hella w idealnym stanie wraz z zaślepkami i żarówkami za 120 zł. Teraz szukam do nich wtyczek, ale coś mi się zdaje, że z tym będą największe problemy.



borbet
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 129
Rejestracja: śr wrz 22, 2004 23:53
Lokalizacja: 100lica

Post autor: borbet » ndz cze 05, 2005 10:45

machu pisze:Ceny halogenów kształtują się od 120 do 200 zł. Mnie się udało i kupiłem Hella w idealnym stanie wraz z zaślepkami i żarówkami za 120 zł. Teraz szukam do nich wtyczek, ale coś mi się zdaje, że z tym będą największe problemy.
ZTCP to pasuje wtyczka od kierunków w zderzaku.


dYZIO (nick: borbet)
[color=green][i]A ja jeżdżę na gazie...[/i][/color]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 78 gości