Witam!!
Przedwczoraj zdechła mi skrzynia CHE (oryginalna z GTi-ka). Uszkodzenie standardowe dla tej skrzyni a mianowicie mechanizm różnicowy. Ścieło nity na mechaniźmie. Skrzynia tym razem pewnie wyląduje na złomie. Raz już ją naprawiałem. Usterka była taka sama. NITY!
Wszystkie biegi są tylko urwany nit czasem chrupnie gdzieś.
Wracając do tematu. Założyłem skrzynkę od policyjnego golfa III 1.8 na monowtrysku o oznaczeniu CHD. Musiałem oczywiście wymienić tarczę sprzęgła z tej w której wałek miał 28 zębów na 24 zęby.
Skrzynia lepiej pracuje. Lżej biegi wchodzą. Mi się podoba jak narazie.
Pierwsze wrażenia z jazdy:
Skrzynia CHE ma przełożenia:
1 - 3,455
2 - 1,944
3 - 1,286
4 - 0,969
5 - 0,805
a skrzynia CHD
1 - 3,455
2 - 1,944
3 - 1,286
4 - 0,909
5 - 0,745
Jak widać 'nowa" skrzynia ma dłuższą 4 i 5. Naprawde można fajnie ciągnąc na obroty. Według mojego licznika to na 5 biegu przy 1000 obr. mam 40 km/h, 2000 obr. mam 80 km/h. 3000 obr. mam 120. Czyli napewno więcej niż oryginalna CHE. Wyniki tych prób zgadzają mi się z kalkulatorem który zrobiłem w exelu do obliczania prędkożci na poszczególnych biegach znająć przełożenie i rozmiar opon.
Podobno skrzynie CHD były w dieslach. Tak znalazłem na forum. A ja mam z bęzyniaka. Wie ktoś gdzie to w końcu było montowane??
Co sądzicie o tej podmianie skrzyń?? Dobrze czy źle??
Proszę o szczere wypowiedzi.
W razie pytań walcie śmiało. Postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam Forumowiczów.
Zmiana skrzyni z CHE na CHD w 2E
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zmiana skrzyni z CHE na CHD w 2E
Ostatnio zmieniony czw sty 17, 2008 13:25 przez Seweras, łącznie zmieniany 1 raz.
nie widze problemu ,
http://mk2.vwgolf.pl/porada20.html
co do starej skrzyni to z checią bym ja kupił za jakieś rozsądne pieniądze
a gdzie to chełmno jest ? bo pare jest w polsce
http://mk2.vwgolf.pl/porada20.html
co do starej skrzyni to z checią bym ja kupił za jakieś rozsądne pieniądze
a gdzie to chełmno jest ? bo pare jest w polsce