Kontrolka hamulca recznego ciagle sie swieci???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

Gorzel
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 120
Rejestracja: wt mar 28, 2006 21:59
Lokalizacja: W-wa

Kontrolka hamulca recznego ciagle sie swieci???

Post autor: Gorzel » czw wrz 06, 2007 21:23

Witam,

w pewnym momencie zapalila sie kontrolka od hamulca recznego i nie chce sie wogole wylaczyc?? ewentualnie nikiedy, ale to zadko powoli przygasa, ale tak naprawde ciagle jest zapalona...powiedzcie co to moze byc i jak to naprawic:)...Pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc!!!



jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 6613
Rejestracja: ndz mar 27, 2005 09:34
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: jaszczur » czw wrz 06, 2007 21:26

Gorzel, a płyn w zbiorniczku ma normalny stan?



Gorzel
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 120
Rejestracja: wt mar 28, 2006 21:59
Lokalizacja: W-wa

Post autor: Gorzel » czw wrz 06, 2007 21:29

Raczej tak, byl uzupelniany miesiac temu przed wyjazdem nad morze...



jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 6613
Rejestracja: ndz mar 27, 2005 09:34
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: jaszczur » czw wrz 06, 2007 21:32

Gorzel pisze:Raczej tak, byl uzupelniany miesiac temu
proponuje sprawdzić jeszcze raz,jeśli jest oki to na bank któryś z czujników szwankuje,albo ten w koreczku od zbiorniczka,albo przy ręcznym,innej opcji nie ma



wicia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: śr wrz 20, 2006 09:12
Lokalizacja: warszawa

Post autor: wicia » czw wrz 06, 2007 21:32

raczej tak? czy na pewno?
ostatnio mialam tez podobne przygody i okazalo sie ze hamulce byly juz do wymiany. proponuje sprawdzic i plyn i stan hamulcof ;)
pozdrawiam



Gorzel
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 120
Rejestracja: wt mar 28, 2006 21:59
Lokalizacja: W-wa

Post autor: Gorzel » czw wrz 06, 2007 21:34

to golf III 1996r. posiada jakies czujniki hamulcow???
Reczny jest praktyczne 6 miesieczny...czyli dobry, ostatnio bylem na przegladzie w norauto i hamulce byly wporzadku??
Naprawde jest jakis czujnik zuzycia hamulcow???
Sprawdze jutro plyny....ale sa wporzadku...raczej...



wicia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: śr wrz 20, 2006 09:12
Lokalizacja: warszawa

Post autor: wicia » czw wrz 06, 2007 21:38

wydaje mi sie ze czujnik hamulcow polaczony jest z lampeczka recznego. przynajmniej u mnie (mkIII `92) szwankowala ta lampeczka i jak sie okazalo byl to problem z hamulcami.



Gorzel
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 120
Rejestracja: wt mar 28, 2006 21:59
Lokalizacja: W-wa

Post autor: Gorzel » czw wrz 06, 2007 21:43

Hmmm...jakos nie chcemi sie wierzyc ,zeby byl jakis czujnik zuzycia hamulcow:/...no coz moze i jest...moze jakis doswiadczony forumowicz sie wypowie na ten temat???:)
Ja dalej nie wiem co moze byc przyczyna ciagle zapalonej kontrolki recznego...:/



Awatar użytkownika
sebneo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: pn cze 04, 2007 02:24
Lokalizacja: czechowice-dziedzice

Post autor: sebneo » śr wrz 26, 2007 14:18

mialem identyczny problem co ty :) pierwsze co jakis czas sie mi pojawiala kontrolka reczneo potem na stale swiecila , sprawdzilem elektryke od recznego , reczny i wszystko bylo ok

przyczyna (przynajmniej u mnie ) byly zuzyte tarcze i szczeki hamulcow , wnioskuje ze jest tam czujnik ale nie elektryczny tylko np hydrauliczny lub pneumatyczny + jakis przetwornik na sygnal elektryczny nie zaglebialem sie zbytnio w to ale tak mi to wyglada

wymienilem szczeki + klocki i wszystko wrocilo do normy

zobacz siebie w jakim stanie masz w/w rzeczy ja mialem az cos jak druzdy na tarczach a na szczekach juz nie bylo prawie niczego :(
Ostatnio zmieniony śr wrz 26, 2007 14:29 przez sebneo, łącznie zmieniany 1 raz.


Wielu trzyma się uparcie raz obranej drogi, lecz tylko nieliczni dążą konsekwentnie do swego celu.-- Friedrich Nietzsche

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_
Posty: 6627
Rejestracja: ndz cze 11, 2006 13:01
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: miś fazi » śr wrz 26, 2007 15:14

najpierw odłącz przewody od zbiorniczka i od wyłacznika pod dzwignią ręcznego , zobaczysz czy to wyłacznik czy czujnik , jeśli masz wyłaczone a dalej świeci to poszukaj czy jakis kabel od czujnika albo od ręcznego nie jest gdzieś przetarty i nie dotyka do masy , czujnik w zbiorniczku i wyłącznik ręcznego jest na jednym obwodzie , za to czujnik zużycia okładzin moze byc , ale do tego jest inna kontrolka



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 16 gości