Jak wymienić czujnik stopu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

Awatar użytkownika
kawka1233
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 15:59
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Jak wymienić czujnik stopu

Post autor: kawka1233 » czw cze 21, 2007 23:25

Witam, Jak wymienić czujnik STOPU w VW Bora? czy jest to skomplikowane ?
Ostatnio zmieniony pt cze 22, 2007 10:26 przez kawka1233, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
scss
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 176
Rejestracja: wt cze 27, 2006 07:37
Lokalizacja: AGW
Kontakt:

Post autor: scss » pt cze 22, 2007 08:59



Pozdrawiam Grzesiek.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2799
Rejestracja: śr gru 14, 2005 09:58
Lokalizacja: Ostróda

Re: Jak wymienić czujnik STOPU w VW Bora?

Post autor: RobertP » pt cze 22, 2007 09:08

kawka1233 pisze:Witam, Jak wymienić czujnik STOPU w VW Bora? czy jest to skomplikowane ?
co bez przesady nic skomplikowanego
schyl glowę pod pedały zobacz przy pedale hamulca jest ten włącznik/czujnik umieszczony
nie wiem jak jest w Bora, ale być może nawet nie trzeba żadnego klucza czy śrubokręta
może być wciskany i przekręcany w prawo/lewo żeby nie wypadł z otworu


remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
tmk
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 113
Rejestracja: śr lut 28, 2007 19:19
Lokalizacja: to wiesz?

Re: Jak wymienić czujnik STOPU w VW Bora?

Post autor: tmk » pt cze 22, 2007 09:18

RobertP pisze:nawet nie trzeba żadnego klucza czy śrubokręta
może być wciskany i przekręcany w prawo/lewo żeby nie wypadł z otworu
W rzeczy samej. Jedyne ale. Nie baw się przełącznikiem przed montażem, tzn. nie wciskaj go bo będziesz musiał sprawić sobie kolejny ;)



Awatar użytkownika
inspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: ndz cze 04, 2006 12:41
Lokalizacja: ???

Post autor: inspire » pt cze 22, 2007 21:44

w serwisie biora 30zl za wymiane i wiem ze go sam nie uwale
wiec oddalem do aso czas wymiany 15 minut


Często pomykam A4 i 1-ką Katowice-Warszawa

OZW
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: sob lip 07, 2007 02:27
Lokalizacja: Dublin

Post autor: OZW » czw sie 23, 2007 04:13

Witam wszystkich.
Z gory przepraszam za pewnie banalne i glupie dla was pytania ale nie wiem zbyt wiele na temat samochodow. Posiadam Golfa MK4 rok 1999.

Chcialbym powrocic do tematu poniewaz mam ten sam problem. Przestaly mi dzialas swiatla stopu. Bezpiecznik sprawdzony (dzieki informacja znalezionym wlasnie na tym forum :-) ) i to napewno nie jego wina bo jest ok. Wiec mam pytanie. Jak moge sprawdzic ze to napewno jest wina tego czujnika pod pedalem. Dodam tylko ze dobralem sie do niego, rozmontowalem (podziekowania dla RobertP za opis - zeczywiscie nic trudnego). i gdy wciskalem i wyciskalem go recznie, raz czy dwa stopy tylko mrugnely i to wszystko. Na tym czujniku sa dwie blaszki, na ktore wpina sie koncowke i przez to doprowadza prad. Wiec moje pytanie jest takie. Czy poprzez zwarcie obu kabelkow badz gniazd w tej koncowce jakims drucikiem, moge dowiedziec sie ze to napewno ten czujnik jest walniety?? Jesli zewre te kabelki to czy swiatla stopu sie zapala jesli sa sprawne? I czy wogole moge tak zrobic?

I kolejne pytanie. Jesli to bedzie ten czujnik do wymiany to jak to powinienem zrobic. Samo jego zamontowanie jest proste ale zauwazylem ze jest na nim regulacja dlugosci tego cypelka, ktory styka sie z pedalem i wlacza swiatla. Jaka jego dlugosc powinienem ustawic? Tak ze najmniejsze nacisniecie na pedal hamulca spowoduje wlaczenie swiatel?

Z gory wielkie dzieki za pomoc


dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
ledwo co ich wyprzedzam

Awatar użytkownika
tmk
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 113
Rejestracja: śr lut 28, 2007 19:19
Lokalizacja: to wiesz?

Post autor: tmk » czw sie 23, 2007 18:59

OZW pisze:Czy poprzez zwarcie obu kabelkow badz gniazd w tej koncowce jakims drucikiem, moge dowiedziec sie ze to napewno ten czujnik jest walniety??
Tak
OZW pisze:zauwazylem ze jest na nim regulacja dlugosci tego cypelka,
Hmm, przy dwustkowym nie powinno być regulacji. Wprowadzili to dopiero przy 4-ro stykowym AFAIR. Ale jeśli masz tą regulację to stopy powinny się zapalić po ok 0,5 cm wciśnięcia pedału.



OZW
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: sob lip 07, 2007 02:27
Lokalizacja: Dublin

Post autor: OZW » sob sie 25, 2007 18:06

Wymienione, dziala bez zarzutu, 3 minuty roboty :-) Wielkie dzieki za porady


dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
ledwo co ich wyprzedzam

bocznik
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: sob gru 08, 2007 13:52
Lokalizacja: Knurów
Kontakt:

Post autor: bocznik » pn sie 18, 2008 06:07

a ja sie przyłączę do tematu
podczas jazdy włączyła mi się i zaczeła mrugac kontrolka żarzenia świec (diesel) tak migala bez przerwy a swiateł stopu był brak-włącznik stopu do wymiany.
wymontowałem stary okazał sie 4 stykowy ale zadnej regulacji nie miał montaz bardzo banalny
ale kupilem nowy postepowalem wg instrukcji serwisowej tj wcisnolem pedal przed wkladaniem nowego włącznika podłączyłem wtyczke i klops nie swieci stop, trzeba było wkładać ten nowy włącznik przy normalnej pozycji pedału hamulca czyli ze włącznik sie wcisnie, po takim zamontowaniu wszystko jest ok
(nowy włącznik ma nieco inną konstrukcję niż stary i ma takie łopatki które przy montowaniu-przekrecaniu w otworze montazowym sie przekręcają.
mam nadzieje ze sie przyda moje doswiadczenie komuś kto bedzie wymieniał po mnie
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn sie 18, 2008 06:14 przez bocznik, łącznie zmieniany 1 raz.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153678

Awatar użytkownika
Sajmon9
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 89
Rejestracja: pn cze 22, 2009 14:16
Lokalizacja: okolice OGL :D

Post autor: Sajmon9 » pt kwie 09, 2010 20:57

Yo! Właśnie dziś mi padł czujnik stopu. Mam zamiar zamowic nowy. Aktualnie miałem taki
Obrazek Obrazek Obrazek

I teraz pytanie, czy ten zamiennik będzie dobry http://allegro.pl/item965434474_czujnik ... di_a3.html ?

A możne jeszcze inny, jakiś tańszy ?

dzieki z góry



Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5669
Rejestracja: czw wrz 20, 2007 23:10
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: Sztomel » sob kwie 10, 2010 09:21

każdy inny czterostykowy od osobówek TDI z grupy V.A.G. będzie pasował, nawet ten stary o kwadratowym przekroju ale musisz wiedzieć, że te przełączniki są naprawialne jeśli masz lutownicę, cynę, kalafonię, pilniczek i chęci.


Obrazek

mayday911
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pt sie 14, 2009 21:44
Lokalizacja: wawa

Post autor: mayday911 » śr maja 26, 2010 10:34

czy ktoś z was wie który bezpiecznik jest odpowiedzialny za czujnik stopu w skrzynce ??



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 18689
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr maja 26, 2010 10:42

Światła stopu to bezpiecznik nr 13


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości