Gdzie szukać przewodów CAN? (podłączenie radia Delta 6 CD)

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Dr Koncpom
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: czw maja 24, 2007 06:36
Lokalizacja: Łódź

Gdzie szukać przewodów CAN? (podłączenie radia Delta 6 CD)

Post autor: Dr Koncpom » wt cze 12, 2007 08:54

Witam

Mam pewien problem. Nabyłem radio Delta 6CD do swojego "Mk IV Variant 2004", był tam zainstalowany Blaupunkt. Po jego wyjęciu zastałem kostkę niepasującą do Delty 6 oraz jaks inny kabel antenowy... :panna:

Szukałem na forum, szukałem na elektrodzie... Wyczytałem, że CAN trzeba wyprowadzić jeżeli go nie ma.
Jak to zrobić, gdzie on jest?
Czeka mnie wizyta u speca od VW?
Gdzie takiego znaleźć w Lodzi co mi to w miarę szybko zrobi?
Ile kosztuje taki manewr z kostką, anteną i magistralą CAN?

Pozdrawiam

PS może komuś się przyda rejdio Blaupunkt: http://www.allegro.pl/item203925383__fa ... t_bcm.html
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2007 08:55 przez Dr Koncpom, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2884
Rejestracja: ndz mar 12, 2006 13:23
Lokalizacja: Płock

Post autor: kiss » wt cze 12, 2007 14:24

Dr Koncpom, najprościej i najtaniej w tej sytuacji będzie po prostu zastosować adapter symulujący CAN
http://www.allegro.pl/item202162726_ada ... audi_.html
gdybyś się zdecydował na takie rozwiązanie to jestem w stanie trochę taniej Ci to załatwić.



Dr Koncpom
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: czw maja 24, 2007 06:36
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Dr Koncpom » wt cze 12, 2007 14:38

Hmm droga zabawa z tym adapterem, jak jeszcze mialem audi też byłem o krok od nabycia tego patentu.

Znalazłem kostkę do tego radia, leżała na dnie pudełka. Że też wcześniej tam nie zaglądałem :kac: Tyle, że nie ma w niej ani jednego pinu. Będę próbował wyjąć z kostki iso... Zobacze co z tego wyjdzie. Myśle że i CAN BUS się znajdzie gdzieś w tych zwojach. Muszę tylko poznać kolor :chytry:



Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2884
Rejestracja: ndz mar 12, 2006 13:23
Lokalizacja: Płock

Post autor: kiss » wt cze 12, 2007 14:52

Dr Koncpom pisze:Myśle że i CAN BUS się znajdzie gdzieś w tych zwojach.
CAN BUS tak po prostu Ci się nie znajdzie. Po prostu w Twoim aucie nie był przewidziany do zasilania tego typu radia.
Z tego co wiem to jest możliwość wyprowadzić CAN i nawet mam instr. jak to zrobić, ale niestety w j. niemieckim. Jeśli miała by Ci się przydać to mogę Ci ją przesłać, ale pamiętaj, że gdybyś to robił to na swoją odpowiedzialność.



Dr Koncpom
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: czw maja 24, 2007 06:36
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Dr Koncpom » śr cze 13, 2007 08:23

Instrukcja podpinania kabli zdaje się być jasna. Dzięki :pub:

[ Dodano: 14 Cze 2007 10:42 ]
Czytam niemieckie i jest tam troche więcej informacji na temat instalacji radia delta 6 w vw golf IV.

Ponoć po podpięciu radia w prawidłowy sposób, należy podłączyć VAGa z obsługą magistrali CAN-BUS oraz zakodować ponownie "CAN-Gateway"... :kac:

Zobaczymy, niebawem wybieram się do szpeców od navi, powiedzieli że jeśli dam im schemat to podłączą. Kolejnym krokiem jeśli nie będzie wszystko tańczć będą odwiedziny pana z VAGiem.

W niemieckiej instrukcji nie jest nic napisane o jakims programowaniu.

[ Dodano: 14 Cze 2007 10:45 ]
Jeśli znajdę czas to przetłumaczę przysłaną mi instukcję na nasz język oraz postaram się zamieścić opis przebiegu instalacji radia. Jeśli się powiedzie... :otepienie:

[ Dodano: 07 Lip 2007 14:48 ]
Byłem w serwisie VW... Pan powiedział że radio podłączy pod CAN ale ten CAN jest biedny. Znaczy to że np informacji o prędkości nie dostarczy bo np prędkościomierz jest w tym Vi-Dabie (VW) impulsowy tradycyjny itp i td. Czyli pupa.

No więc pomyślałem o tym magicznym pudełeczku z allegro. Zamówiłem, taniej dostałem dzięki Kasztelanowi. Problem był z anteną, kabelek z takimi VW końcówkami w serwisie kosztował jakieś 85 PLN, no i trzeba było go obciąć i jakoś połączyć z tym zastanym w samochodzie... Ale Pan z salonu powiedział: "Młody człowieku wejdź na allegro czy idź do sklepu tego i tego..."

Kupiłem kabelek (22PLN) i adapterek (3,80PLN)

Instalacja: To było trudne, radio 2din i kupa kabli, wtyczek i magiczne pudełeczko. Długo to trwało ale jak teraz gra :smoke: !!! Może tylko zbyt mocno działa automatyczne reg. głośności.

No ale po wyłączeniu stacyjki niestety trzeba podawać kod :crazy:

Co ja biedny mam z tym zrobić? ](*,)
Czy to chodzi o pewien czerwwono-jakiś tam kabelek co nie jest podłączony do kostki?
Ostatnio zmieniony czw cze 14, 2007 10:47 przez Dr Koncpom, łącznie zmieniany 2 razy.



Awatar użytkownika
vwbartus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 495
Rejestracja: czw cze 01, 2006 23:58
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: vwbartus » śr lut 25, 2009 01:41

Witam . Pozwolę sobie odkopać kotleta bo nie chcę zakładać nowego tematu.

Koledzy mam takie radio http://www.allegro.pl/item557493436_vw_ ... 0_mp3.html w borze i nie działało mi wiekszośc stacji tylko te z tym najmocniejszym sygnałem , myślałem ze to wzmacniacz w antenie mi poszedł i tak samo nie działa regulacja podświetlenia jest cały czas taka sama. Wybrałem sie do Elektryka gdzie okazało sie ze wzmacniacz antenowy mam dobry i zaczol mi modzic z kablami co sie okazalo jakies kable były zle podpiete ale on mi zrobil i u niego w warsztacie bylo wszystko ok lecz jak wyjechalem gdzies dalej to te stacje zanikaja nawet te z mocnym sygnałem . W sprawie podświetlenia to powiedzial mi taka własnie rzecz ze te podswietlenie w radiu jest obslugiwane przez CANA i nie jest mi w stanie tego podswietlenia zrobic tak abym sobie regulowal moc podswietlenia :crazy: I teraz mam pytanie czy istnieje taka mozliwosc aby jakos wgrac tego CANA aby fale radiowe mi nie zanikaly i dzialalo podswietlenie ? A moze macie jakies pomysły aby moze obejsc jakos tego CANA aby to wszystko co chce mi dzialalo ??


[size=84][color=navy][b]Volkswagen Klub Polska #822#[/b][/color][/size]

____________________

[size=117][color=black][b]KOMBI W DIESLU ....[/b][/color][/size]

Markus49
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: czw wrz 11, 2008 21:35
Lokalizacja: Piotrowice

Post autor: Markus49 » pt mar 20, 2009 19:33

Ja kupiłem emulator i d.pa! Tyle, że radio działa nie szaleje po godzinie grania, nie gubi fal no i wyłącza się stacyjką. Regulacja podświetlenie również nie działa a w stareg GAMMIE działało bez problemu. Za emulator dałem 260zł no i nie spełnia on w pełni moich oczekiwań. Może ktoś mi doradzi czy to nie jest przypadkiem wina ustawień radia? Radio zamontowane w moim sharanie 2001 r. marzec to DELTA.

Z góry dzięki za wszelkie porady!



Awatar użytkownika
ćwikła
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 977
Rejestracja: pt gru 24, 2004 10:58
Kontakt:

Post autor: ćwikła » pt mar 20, 2009 21:32

Gra nie warta swieczkiz tym emulatorem.Podlacz radio za pomoca przejsciowki ISO oraz fakra i radio bedzie gralo...oczywiscie nie bedzie wylaczania po stacyjce oraz radio bedzie sie co godzine wylaczala ale nie jest to uciazliwe.
Tu masz moje aukcje:
http://www.allegro.pl/item577789633_kos ... sklep.html
http://www.allegro.pl/item577795690_ada ... mlawa.html
Ostatnio zmieniony pt mar 20, 2009 21:35 przez ćwikła, łącznie zmieniany 1 raz.


ALPINE CDA-7894RB
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2884
Rejestracja: ndz mar 12, 2006 13:23
Lokalizacja: Płock

Post autor: kiss » pt mar 20, 2009 23:42

ćwikła pisze:oczywiscie nie bedzie wylaczania po stacyjce oraz radio bedzie sie co godzine wylaczala ale nie jest to uciazliwe.
poza tym nie będzie działać regulacja podświetlenia, funkcja GALA i pewnie jeszcze coś tam



Awatar użytkownika
mati68r
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: sob maja 10, 2008 21:50
Lokalizacja: Chrzanów
Kontakt:

Post autor: mati68r » czw mar 26, 2009 09:52

Dr Koncpom, witam mam prośbę możesz mi opisać jak podłączyłeś to radio Delta6 ja mam MK4 99r i tez mam to radio zamontowane tylko nie jest wpięte w can bo próbowałem to podpiąć pod licznik bo tam też przewody can idą drugie miejsce to kostka przy drzwiach gdzie idzie instalacja do sterowania szybami i lipa radio gra tylko po godzinie się wyłącza i nie wyłącza dię z kluczyka wcześniej miałem blaupunkta i wszystko funkcjonowało normalnie jeżeli programowałeś vagiem to napisz ten pięciocyfrowy kod do wprowadzenia w program



bołdyn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: śr sty 15, 2014 01:10
Lokalizacja: Lębork- woj.Pomorskie

Gdzie szukać przewodów CAN? (podłączenie radia Delta 6 CD)

Post autor: bołdyn » pn lut 17, 2014 20:28

Odgrzewam temat. W treści powyżej jest mowa o jakimś niemieckim manualu opisującym podpięcie przewodów radia do CAN L i H. Przekopałem forum i internet i nie mogę znaleźć żadnego gotowca. Można ktoś ma tą instrukcję?



ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości