Owszem zgadzam się. Tylko taki koreaniec nie ma na rynku części tak mnogiej ilości części zamiennych. Poza tym nawet ceny tych części do niemieckiego auta będą niższe. Diagnostyka, rozeznanie w awariach względem auta niemieckiego to takiego koreanca wypada blado. Ostatnio np chewrolet Orlando. Tam były trzy silniki tylko bo gwa diesle 2.0 różniące się mocą i jeden benzynowy 1.8. Świetnie bo nie ma dużego wyboru. No i wymiana pompy wody. Nie ma za bardzo zamienników bo tylko jeden producent. Po założeniu wirnik ociera o korpus. Trzeba było dorobić kilka uszczelek na ploterze by odsunąć wirnik. Cena też nie jakas niska tej pompy a jest napędzany paskiem PK. Takich przykładów jest dużo. Diagnostyka vaga przewyższa inne marki o niebo.
Volkswagen Touran/Caddy w benzynie
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: VW Touran w benzynie
Ostatnio zmieniony czw sty 04, 2024 18:29 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Użytkownik
- Auto: volkswagen Bora 1.6/16 v/Benzyna /Kombi Variant / 77KW/105KM/2002 r.Stan licznika 263 000
- Silnik: BCB
no właśnie ,trzeba być ostrożnym jakie auto kupić , pożyjemy zobaczymy
Zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery / moderator
Zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery / moderator
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Do każdego auta mozna nabyc dedykowany interfejs. Dla przykładu diagbox do Peugeotów w niczym nie ustepuje VCDSowi i ODISowi razem wziętymi. Problem tylko w tym, że im nowsze auto tym więcej opcji zablokowanych i bez połączenia on-line nic nie zdziałasz. W VWAG jest tak samo. Kolejna kwestia, na potrzeby silnika i ECU wszystko zdiagnozujesz dziś telefonem. Minusem w VAWG jest CP czego w innych wymienionych wyżej nie ma. Na koniec dodam tylko, że z punktu widzenia kierowcy można zyć nie posiadając VCDSa
-
- Użytkownik
- Auto: volkswagen Bora 1.6/16 v/Benzyna /Kombi Variant / 77KW/105KM/2002 r.Stan licznika 263 000
Ja potrzebuje auto żeby lać paliwo i jechać do celu i wygodne i w miarę wysoki ,trochę wyższy od Bory kombi długość może być rocznik to raczej wyżej bo bora strasznie pordzewiała pod autem ,musiałem 3 razy konserwację robić a mam ją już prawie 4 rok
Car protect nie ma każdy vag tylko niektore. To też jest ważne. Ciekawe że co się nie udasz do jakiegoś mechanika to z problemem większym poważniejszym w jakimś wynalazku typu francuzy czy skosnookie to rozkładają ręce. Jeszcze pewnie powiesz ze tuning w postaci podnoszenia mocy też we francuzach jest bardziej opanowany jak w vagach? Sek w tym że zrobić w vagu moc o 200 czy 300% większą to robota w stulu tu uciąć tam do spawać, tu dokupić i już ogarniamy. Pokaz mi sto aut z grupy psa z podniesiona mocą o 200% bez pakowania kupy kasy i wyręczania się specjalistami. Pokaz jak w peugeot masz wskazówki jak zastąpic seryjne turbo jakimś wydajniejszy a wtryski innymi na wyższa moc. Pewnie też jest kupa ludzi co robi wydajniejsze wtryski do francuzowatych. Ile ja już zapytań miałem Ci zrobić by podnieść moc w innych markach ale nie o 25 koni samym programem tylko coś więcej. A jakie sprzęgło dać by więcej wytrzymywalo itd itd.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- doggie
- V.I.P.
W większości HDi jest taki sam jak w TDI, w moim 3008 II Bosch EDC17C60 bardzo prosto i ładnie reagował na remap, w zasadzie tak samo jak w TDI, nie ma żadnego problemu z remapem HDi. Zacząłeś o diagnozie a kończysz na jakimś podnoszeniu mocy o 200-300%, kogo to tutaj interesuje. Wejdź na forum Peugeot Klub Polska to się dowiesz o mozliwych modyfikacjach softowych jak i mechanicznych, HDi niczym sie nie rózni w tej kwestii od VW. Ale nie o tym wątek bo jak pisalem nikogo to nie interesuje.
Re: VW Turan w benzynie
To temat na osobny wątek, ale... czy ten sworzeń nie jest czasem za bardzo skrzywiony? Porównywałeś z drugą stroną? Guma już wygląda na sparciałą. Tylko skoro byłeś na przeglądzie, to chyba diagnosta to sprawdził?samnaprawiam75 pisze: ↑wt sty 02, 2024 23:34a tak wogle to chciałem się spytać o to czy tak może być z wysokością po wymianie sprężyn w mojej borze i czy sworzeń z guma jest do wymiany bo wjechałem w dziurę .
nanosiłem poprawki
Pełną osłonę pod silnikiem masz plastikową, czy metalową? Jeśli plastikową, to lepiej ją zdemontuj, bo w benzynie wydech jest blisko osłony i jeśli się odpowiednio nagrzeje, to może być problem. Nie bez powodu z fabryki samochód wyjechał z krótką osłoną.
-
- Użytkownik
Plastikowa osłona jest wycięta i jest od pasata , pasuje po przeróbce a , wiadomo ze ta osłona chroni np. alternator i inne urządzenie nie były mokre i kable oczywiście sprawdziłem ,wydech jest oddalony od plastiku około 2 cm i mogłem włożyć całą dłoń ,chyba że jak odkręcę tą osłonę to nie będzie już haczyć na krawężnikach , ale wolę żeby mieć sucho jak po kałużach jeżdżę , to jak radzisz ściągać ? ,czy 2 cm oddalone to już będzie ok ..?
,Sworzeń faktycznie jest trochę skrzywiony ale widocznie jeszcze daje rady bo diagnosta sprawdzał według maszyny i myło ok .
mam nadzieję że takie naprawy będą przy nowym aucie bo to jest błahostka dla mnie .
,Sworzeń faktycznie jest trochę skrzywiony ale widocznie jeszcze daje rady bo diagnosta sprawdzał według maszyny i myło ok .
mam nadzieję że takie naprawy będą przy nowym aucie bo to jest błahostka dla mnie .
2 cm to chyba trochę za mało według mnie. Ja bym nie ryzykował, a jak bardzo chcesz pełną osłonę, to metalową.
Poczytaj o tym np. tutaj https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f ... 4#p7131675
Co do sworznia - jeśli się przestawił (albo wahacz się skrzywił), to z dużą dozą prawdopodobieństwa geometria zawieszenia się rozjechała, więc możesz teraz mieć problem z nierównomiernym zużyciem opon i ogólnie gorszym prowadzeniem.
Poczytaj o tym np. tutaj https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f ... 4#p7131675
Co do sworznia - jeśli się przestawił (albo wahacz się skrzywił), to z dużą dozą prawdopodobieństwa geometria zawieszenia się rozjechała, więc możesz teraz mieć problem z nierównomiernym zużyciem opon i ogólnie gorszym prowadzeniem.
-
- Użytkownik
Kierownicę jak puszczę w czasie jazdy to auto jedzie prosto i przy hamowaniu ,nie skręca ani nic ,odkręcę i zobaczę czy ten sworzeń jest naruszony mocno w sumie to nie są duże koszty kupna nowego , ale sprawdzę .Ta osłona jest podwójna że mogę wyciąć nożykiem jeszcze 1 cm albo duży kawałek przy rurze żeby większa przestrzeń była a ile ta metalowa osłona kosztuje bo kiedyś pytałem w sklepie to kilka stówek około 500 pól plastik i metal , no to już jest duży wydatek .
Jeśli odkręcisz sworzeń, to będziesz musiał się obowiązkowo kierować na ustawienie geometrii. Co do osłony, tutaj np. coś jest za 279 zł: https://allegro.pl/oferta/oslona-metalo ... 4818764490
Opinie takie sobie i trzeba ją dopasowywać. Najlepiej byłoby dorwać oryginał, ale to ciężki temat.
Opinie takie sobie i trzeba ją dopasowywać. Najlepiej byłoby dorwać oryginał, ale to ciężki temat.
-
- Użytkownik
Ok dzięki .Mam na teraz opla astrę 4 z 2012 r poj. 1,4 , 140 koni , benzyna , kombi , win będę sprawdzał ale potrzebuje jeszcze datę pierwszej rej.
Czy te silniki były udane tam chyba jest turbo i łańcuszek roz. ? oc jest ważne do maja a przegląd do czerwca coś mi nie pasuje bo auto ma 170 tyś z 2012 r ,chyba coś było robione w liczniku ??Pojemność silnika: 1362 cm³
Moc silnika: 103 kW
Paliwo: benzyna
Norma euro: EURO 5*
Liczba miejsc ogółem: 5
Liczba miejsc siedzących: 5
Masa własna pojazdu: 1503 kg
Maks. masa całkowita ciągniętej przyczepy z hamulcem: 1200 kg
Maks. masa całkowita ciągniętej przyczepy bez hamulca: 710 kg
Dopuszczalna masa całkowita: 2030 kg
Liczba osi: 2
Czy te silniki były udane tam chyba jest turbo i łańcuszek roz. ? oc jest ważne do maja a przegląd do czerwca coś mi nie pasuje bo auto ma 170 tyś z 2012 r ,chyba coś było robione w liczniku ??Pojemność silnika: 1362 cm³
Moc silnika: 103 kW
Paliwo: benzyna
Norma euro: EURO 5*
Liczba miejsc ogółem: 5
Liczba miejsc siedzących: 5
Masa własna pojazdu: 1503 kg
Maks. masa całkowita ciągniętej przyczepy z hamulcem: 1200 kg
Maks. masa całkowita ciągniętej przyczepy bez hamulca: 710 kg
Dopuszczalna masa całkowita: 2030 kg
Liczba osi: 2
-
- Użytkownik
- doggie
- V.I.P.
Do sprawdzenia w aplikacji mObywatel nie jest potrzebnasamnaprawiam75 pisze: ↑pn lut 26, 2024 02:14win będę sprawdzał ale potrzebuje jeszcze datę pierwszej rej.