Leon 1M Top Sport ARL++ /-michau-
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP
Leon 1M Top Sport ARL++ /-michau-
W temacie przedstawiam leona, którego kupiłem tydzień temu, następca golfa mk4 ajm+.
10 tys. km temu wymieniono: komplety rozrząd, olej, filtry, 2mas sprzęgło i łożysko.
Po zakupie w pierwszej kolejności wymiana oleju Motul 5w40 x-clean i komplet 4 filtrów Manna.
Rok produkcji 2004.
Silnik 1.9 tdi arl.
Wersja Top Sport.
Koło ori Seat r17 na dunlopach 225/45.
Wycięty katalizator.
Plany:
1. Usunięcie haka.
2. Zmiana koła na r17 ori Seat, wersja chyba z Leona FR.
3. FMIC.
4. Czyszczenie pompek, nowe oringi, śruby + regulacja.
5. Wydech przelot.
6. Program.
7. Malowanie zderzaków, odpryski i obtarcia.
8. Podłokietnik.
9. Skróa alcantara z elektryką i grzaniem.
10. Lampy bi-xenon.
11. Przyciemnienie szyb.
12. Wycieraczka tył mk5.
13. Podświetlane kratki z a3.
14. Hamulce 312+256.
15. Może gwint.
16. Lepsze audio.
17. ... ??
Pierwszy mod:
10 tys. km temu wymieniono: komplety rozrząd, olej, filtry, 2mas sprzęgło i łożysko.
Po zakupie w pierwszej kolejności wymiana oleju Motul 5w40 x-clean i komplet 4 filtrów Manna.
Rok produkcji 2004.
Silnik 1.9 tdi arl.
Wersja Top Sport.
Koło ori Seat r17 na dunlopach 225/45.
Wycięty katalizator.
Plany:
1. Usunięcie haka.
2. Zmiana koła na r17 ori Seat, wersja chyba z Leona FR.
3. FMIC.
4. Czyszczenie pompek, nowe oringi, śruby + regulacja.
5. Wydech przelot.
6. Program.
7. Malowanie zderzaków, odpryski i obtarcia.
8. Podłokietnik.
9. Skróa alcantara z elektryką i grzaniem.
10. Lampy bi-xenon.
11. Przyciemnienie szyb.
12. Wycieraczka tył mk5.
13. Podświetlane kratki z a3.
14. Hamulce 312+256.
15. Może gwint.
16. Lepsze audio.
17. ... ??
Pierwszy mod:
Ostatnio zmieniony pn paź 17, 2016 21:29 przez -michau-, łącznie zmieniany 2 razy.
GTB...
-
- Gadatliwa bestia
Leon 1M Top Sport ARL -michaua-
To ARL nie mial seryjnego duzego IC'ka?Siakies male te srednice na zdjeciu - 50mm?Jak wg Ciebie wypada Seat vs Golf pod wzgledem wykonania, komfortu, wyciszenia itd .
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Owszem ARL miał i ma centralny ic, ale wymieniam cały wraz z orurowaniem
Małe średnice rurek na zdjęciu? 50,8 mm, złączki silikonowe 51mm
Golf 99, Leon 04. Mimo że na forum kilka osób ostrzegało, że będzie gorzej, dla mnie jest dużo lepiej.
Ogólnie ciszej, jakość deski rozdzielczej dużo lepsza, wykonanie i w dotyku. Nic nie skrzypi nie strzela jak w golfie. Nie jest to jakaś przepaść, bo przecież to te same auta, ale dla mnie jest ciut bardziej komfortowo.
Małe średnice rurek na zdjęciu? 50,8 mm, złączki silikonowe 51mm
Golf 99, Leon 04. Mimo że na forum kilka osób ostrzegało, że będzie gorzej, dla mnie jest dużo lepiej.
Ogólnie ciszej, jakość deski rozdzielczej dużo lepsza, wykonanie i w dotyku. Nic nie skrzypi nie strzela jak w golfie. Nie jest to jakaś przepaść, bo przecież to te same auta, ale dla mnie jest ciut bardziej komfortowo.
GTB...
a jak z dynamiką w porównaniu do ajm+ ? bo leon w serii przeciągu nie robi...
Mazda 5 2.0 pb 155km 187nm
-
- Gadatliwa bestia
No jakos na zdjeciu te rurki male sie wydaja.Ile taka zabawa kosztuje?
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
wronek1, na pewno mam serię a czy jakiś gratis to się okaże, mogę powiedzieć, że arl w serii jest mocniejszy z dołu. W ajmie miałem program max moment dopiero przy 2500 obr, tutaj zabawa zaczyna się od 1700 obr. przy wyprzedzaniu na trasie jest to dużo przyjemniejsze.
Do 100 może lepiej nie jest, bo mk4 robiłem koło 8, ale powyżej 170 Seat jakoś fajniej idzie, większy graty w arl chyba robią swoje. Waga Leona 1390 kg.
Maszan graty ze zdjęcia 860 zł wysprzedam ori graty to się trochę zwróci. Zamawiałem wszystko na fmic.pl, da się taniej skompletować u innych sprzedawców ale jakoś wszystko mi u nich pasowało.
Do 100 może lepiej nie jest, bo mk4 robiłem koło 8, ale powyżej 170 Seat jakoś fajniej idzie, większy graty w arl chyba robią swoje. Waga Leona 1390 kg.
Maszan graty ze zdjęcia 860 zł wysprzedam ori graty to się trochę zwróci. Zamawiałem wszystko na fmic.pl, da się taniej skompletować u innych sprzedawców ale jakoś wszystko mi u nich pasowało.
GTB...
Po zrobieniu FMIC nie udało się zrobić pomiaru serii przez kiepskie warunki pogodowe.
Może to i lepiej.
W najbliższym czasie trzeba ogarnąć nowe wężyki podciśnienia, wyczyścić zapchany sadzą kolektor, wywalić hak z całym stelażem, wrzucić pompki na myjkę, dać nowe oringi wyregulować i wtedy będzie pomiar serii.
Zanim został zamontowany fmic zrobiłem szybką podmiankę z 550x180 na 550x230.
Kupiłem auto bez podłokietnika,
Pomysł padł na zakup ori skórzanego, przy wymianie w przyszłości środka na skórzany.
Jednak zrezygnowałem ze skóry w środku, trzeba iść w moc i zewnętrzny wygląd dlatego wpadł ori podłokietnik czarny i tak już pozostanie.
Może to i lepiej.
W najbliższym czasie trzeba ogarnąć nowe wężyki podciśnienia, wyczyścić zapchany sadzą kolektor, wywalić hak z całym stelażem, wrzucić pompki na myjkę, dać nowe oringi wyregulować i wtedy będzie pomiar serii.
Zanim został zamontowany fmic zrobiłem szybką podmiankę z 550x180 na 550x230.
Kupiłem auto bez podłokietnika,
Pomysł padł na zakup ori skórzanego, przy wymianie w przyszłości środka na skórzany.
Jednak zrezygnowałem ze skóry w środku, trzeba iść w moc i zewnętrzny wygląd dlatego wpadł ori podłokietnik czarny i tak już pozostanie.
GTB...
Tak mniej więcej jeździ ten kloc
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=i19y2jqdj1g[/youtube]
Odnośnie mocy po programie było kilka pomiarów, najsłabszy to 188/413, najlepszy 191/422, seria wypluła ok. 161/332.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=i19y2jqdj1g[/youtube]
Odnośnie mocy po programie było kilka pomiarów, najsłabszy to 188/413, najlepszy 191/422, seria wypluła ok. 161/332.
GTB...
z jakiej firmy kupiles FMIC z fmic.pl ten zestaw czy jak ?
Było : 1.9 AJM 3d
Jest : 1.8T AUQ 5d
Tak, na stronie fmic.pl.
Po miesiącu leon wrócił dziś do świata żywych
Pod koniec tygodnia swap hamulców na przodzie -> 312.
Po miesiącu leon wrócił dziś do świata żywych
Pod koniec tygodnia swap hamulców na przodzie -> 312.
GTB...
Leon 1M Top Sport ARL+++ /-michau-
Przeszczep jarzm 451 i nowy zestaw Zimmermann z tarczami 312 się przyjął
W aucie została zamontowana hybrydowa turbosprężarka z kutym kołem cnc, wydajność do ok. 220-230km.
Niestety prawda o stanie obecnych pompek okazała się okrutna, pozwoliły jedynie na słabe 185 km 420nm, wcześniejszy program na seryjnym turbo to 188/413, ale auto teraz dymi zdecydowanie mniej.
Taki wynik na hybrydzie rozczarowuje, dlatego za jakiś czas robię pompki żeby przekroczyć granicę 200+
Raczej skłaniam się ku regeneracji, koszt ok. 1400 zł.
W aucie została zamontowana hybrydowa turbosprężarka z kutym kołem cnc, wydajność do ok. 220-230km.
Niestety prawda o stanie obecnych pompek okazała się okrutna, pozwoliły jedynie na słabe 185 km 420nm, wcześniejszy program na seryjnym turbo to 188/413, ale auto teraz dymi zdecydowanie mniej.
Taki wynik na hybrydzie rozczarowuje, dlatego za jakiś czas robię pompki żeby przekroczyć granicę 200+
Raczej skłaniam się ku regeneracji, koszt ok. 1400 zł.
GTB...
Leon 1M Top Sport ARL+++ /-michau-
oooo widze ze postep jest
powiedz mi duza jest roznica miedzy 115 a 150KM , odczuwalna w jezdzie
powiedz mi duza jest roznica miedzy 115 a 150KM , odczuwalna w jezdzie
Było : 1.9 AJM 3d