Kolektory ssące - jaka różnica?

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Re: Kolektory ssące - jaka różnica?

Post autor: toffic » pn sty 23, 2012 12:32

Shmatan pisze:arwam, PD ma tą zalete że wchodzi praktycznie p&p (jak się ma egr) - stąd takie "wzięcie" tych kolektorów.

Czytałem Twoje posty w temacie o dolotach i rozumiem że te z wolnossących są lepsze (muszą być), ale wymagają już przeróbek (zwłaszcza że większośc jest plastikowa i nie wytrzyma doładowania)
Są i takie metalowe i Arwam ma racje, są duuuużo lepsze niz te z PD

KRISMIKOLOW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KRISMIKOLOW » pn sty 23, 2012 12:38

toffic pisze:
Shmatan pisze:arwam, PD ma tą zalete że wchodzi praktycznie p&p (jak się ma egr) - stąd takie "wzięcie" tych kolektorów.

Czytałem Twoje posty w temacie o dolotach i rozumiem że te z wolnossących są lepsze (muszą być), ale wymagają już przeróbek (zwłaszcza że większośc jest plastikowa i nie wytrzyma doładowania)
Są i takie metalowe i Arwam ma racje, są duuuużo lepsze niz te z PD
A jaki się do tego najlepiej nadaje?? Tak żeby było najmniej rzeźby?? Bo mój ARL'owski jest tak zasra.. że może lepiej go od razu wymienić na sprawniejszy... :D

arwam

Post autor: arwam » pn sty 23, 2012 13:17

Shmatan pisze:(zwłaszcza że większośc jest plastikowa i nie wytrzyma doładowania)

Shmatan, pokaż mi 1.9D 1Y z plastikowym kolektorem jeśli jest ori.
jak znajdziesz to masz odemnie nobla.

w MK4 jak masz gruszkę skierowaną w dół to rzeźby prawie nie ma co najwyżej tylko usuwasz flanszę po EGR z kolektora wydechowego, i zaspawujesz ją, i podpinasz orurowanie.
ot cała filozofia. w MK3 czy MK2 już jest trochę rzeźby żeby to pogodzić
Ostatnio zmieniony pn sty 23, 2012 15:40 przez arwam, łącznie zmieniany 1 raz.

KRISMIKOLOW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KRISMIKOLOW » pn sty 23, 2012 13:22

MK4 i turbo gtb22 tam siedzi. Jest sens w ogóle i z czego kolektor??

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » pn sty 23, 2012 13:58

arwam, pisałem o kolektorach z 1.9 wolnossących, czyli również sdi - mk4, ibiza 2000r. i inne miały plastikowy kolektor
arwam pisze:jak znajdziesz tomasz odemnie nobla
Kuba jestem ;]

arwam

Post autor: arwam » pn sty 23, 2012 15:41

a ja pisałem o D a nie SDI
w te kolektory dmuchasz ponad 2.0bary i nie ma prawa nic im się stać.

rav_tdi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rav_tdi » pn sty 23, 2012 17:15

KRISMIKOLOW pisze:MK4 i turbo gtb22 tam siedzi. Jest sens w ogóle i z czego kolektor??
Awram, tak jak kolega wyzej napisał/zapytał, czy jest sens ładować taki kolektor gdy siedzi, bądź ma siedzieć gtb2260??
Sam sobie moze i odpowiem na pyt, ale może napełnianie cyl. bedzie lepsze i wstawanie takiej turbiny też...

A jak byś to rozwiazał, chcąc do takiego kolektora mimo wszystko zamontować EGR??, pytam bo chodzi mi o szybsze rozgrzewanie sie motorowni zimą :-)

SCIROCCO 4 EVER D BEST!!

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » pn sty 23, 2012 18:19

rav_tdi pisze:
KRISMIKOLOW pisze:MK4 i turbo gtb22 tam siedzi. Jest sens w ogóle i z czego kolektor??
Awram, tak jak kolega wyzej napisał/zapytał, czy jest sens ładować taki kolektor gdy siedzi, bądź ma siedzieć gtb2260??
Sam sobie moze i odpowiem na pyt, ale może napełnianie cyl. bedzie lepsze i wstawanie takiej turbiny też...

A jak byś to rozwiazał, chcąc do takiego kolektora mimo wszystko zamontować EGR??, pytam bo chodzi mi o szybsze rozgrzewanie sie motorowni zimą :-)
Ad1 jest sens jak najbradziej
Ad2 da się i EGR zamontować, trochę rzeźby ale się da

arwam

Post autor: arwam » pn sty 23, 2012 19:17

rav_tdi pisze:A jak byś to rozwiazał, chcąc do takiego kolektora mimo wszystko zamontować EGR??, pytam bo chodzi mi o szybsze rozgrzewanie sie motorowni zimą

dorobiłbym sobie odpowiedni przewód z tym że u Ciebie trzeba by było zastosować kolektor wydechowy albo custom albo z 1Z'a i zastosować flanszę. wtedy można zastosować ori zawór i przewód od EGR'u. z tym że wcześniej warto by było otworzyć zawór i podmienić sprężynęna trochę mocniejszą co zapobiegnie otwieraniu EGR'u przy pełnym bucie przez ciśnienie spalin w kolektorze wydechowym.
ori zawór zaczyna podnosić przy ciśnieniu 1.7bara.

rav_tdi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rav_tdi » pn sty 23, 2012 20:28

arwam pisze:dorobiłbym sobie odpowiedni przewód z tym że u Ciebie trzeba by było zastosować kolektor wydechowy albo custom albo z 1Z'a i zastosować flanszę. wtedy można zastosować ori zawór i przewód od EGR'u. z tym że wcześniej warto by było otworzyć zawór i podmienić sprężynęna trochę mocniejszą co zapobiegnie otwieraniu EGR'u przy pełnym bucie przez ciśnienie spalin w kolektorze wydechowym. ori zawór zaczyna podnosić przy ciśnieniu 1.7bara.
THX za podpowiedz, a właściwie za uświadomienie mnie ile to jest roboty, więc chyba EGR daruje sobie, bo kolektor pod turbo będzie rurowy w otulinie oczywiście, no i nie jestem pewny czy zmieszcze np 1y ssący. Gdyby miał działać egr, to jeszcze musiałoby być podłaczenie na rurke łączącą ssak z wydechowym, no i flensza/przejście z kolektora 1y na EGR arl... Za dużo zachodu i chyba za mało efektu, ...swoją drogą ciekawe czy jest jakis skuteczny/nie drogi patent na dogrzewanie motoru zimą, moze jakieś dodtkowe świece grzewcze, tak jak są te 3, tylko gdzieś jeszcze, itp

SCIROCCO 4 EVER D BEST!!

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » pn sty 23, 2012 22:20

rav_tdi pisze:
arwam pisze:dorobiłbym sobie odpowiedni przewód z tym że u Ciebie trzeba by było zastosować kolektor wydechowy albo custom albo z 1Z'a i zastosować flanszę. wtedy można zastosować ori zawór i przewód od EGR'u. z tym że wcześniej warto by było otworzyć zawór i podmienić sprężynęna trochę mocniejszą co zapobiegnie otwieraniu EGR'u przy pełnym bucie przez ciśnienie spalin w kolektorze wydechowym. ori zawór zaczyna podnosić przy ciśnieniu 1.7bara.
THX za podpowiedz, a właściwie za uświadomienie mnie ile to jest roboty, więc chyba EGR daruje sobie, bo kolektor pod turbo będzie rurowy w otulinie oczywiście, no i nie jestem pewny czy zmieszcze np 1y ssący. Gdyby miał działać egr, to jeszcze musiałoby być podłaczenie na rurke łączącą ssak z wydechowym, no i flensza/przejście z kolektora 1y na EGR arl... Za dużo zachodu i chyba za mało efektu, ...swoją drogą ciekawe czy jest jakis skuteczny/nie drogi patent na dogrzewanie motoru zimą, moze jakieś dodtkowe świece grzewcze, tak jak są te 3, tylko gdzieś jeszcze, itp
Roboty jest wbrew pozorom nie tak dużo a dodatkową zaletą jest wciąż działająca klapa gasząca

kamien85
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: kamien85 » pn sty 23, 2012 22:36

Do Audi A4 niestety nie upchne takiego kolektora ze starego D bez duzej żeźby bo wyjście ma na drugą strone :-(

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » pn sty 23, 2012 23:19

kamien85 pisze:Do Audi A4 niestety nie upchne takiego kolektora ze starego D bez duzej żeźby bo wyjście ma na drugą strone :-(
Upchniesz tylko musisz dobrego poszukać

arwam

Post autor: arwam » wt sty 24, 2012 00:19

rav_tdi pisze:swoją drogą ciekawe czy jest jakis skuteczny/nie drogi patent na dogrzewanie motoru zimą, moze jakieś dodtkowe świece grzewcze, tak jak są te 3, tylko gdzieś jeszcze, itp
tak jest WEBASTO.
kamien85 pisze:Do Audi A4 niestety nie upchne takiego kolektora ze starego D bez duzej żeźby bo wyjście ma na drugą strone
zawsze możesz poszukać z PB i zrobić porting żeby kszztałt kanałów był taki sam. kolektor niemal bliźniaczo podobny do G60 który to swego czasu tak EVOLUTION zachwalał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”