Kolektory ssące - jaka różnica?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam,
jaka jest róźnica między kolektorem z silnika o oznaczeniu AUY ( 1,9 TDI 115KM) a kolektorem z silnika AWX (1,9TDI 130KM) ?
Na pierwszy rzut oka wyglądaja tak samo , różnice z wyglądu kosmetyczne.
Może różnią się pojemnością albo średnicą kanałów dolotowych?
Tu gość wystawia takie kolektory : http://moto.allegro.pl/kolektor-ssacy-s ... 23641.html" onclick="window.open(this.href);return false; na zdjęciu widac że jest ze 115 a w opisie, że do 115 i 130
Pozdrawiam
jaka jest róźnica między kolektorem z silnika o oznaczeniu AUY ( 1,9 TDI 115KM) a kolektorem z silnika AWX (1,9TDI 130KM) ?
Na pierwszy rzut oka wyglądaja tak samo , różnice z wyglądu kosmetyczne.
Może różnią się pojemnością albo średnicą kanałów dolotowych?
Tu gość wystawia takie kolektory : http://moto.allegro.pl/kolektor-ssacy-s ... 23641.html" onclick="window.open(this.href);return false; na zdjęciu widac że jest ze 115 a w opisie, że do 115 i 130
Pozdrawiam
Są inaczej wyprofilowane i mają większe średnice wewnątrz .... Jest opis w temacie EGR-OUT
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Niektórzy twierdzą że to to samo http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... &start=840" onclick="window.open(this.href);return false;
Haki, mógłbys podesłać mi link do tego opisu o którym piszesz?
Haki, mógłbys podesłać mi link do tego opisu o którym piszesz?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 1&start=42" onclick="window.open(this.href);return false; proszę bardzo kolego różnice widać gołym okiem
Re: Kolektory ssące - jaka różnica?
Rzeczywiście wcześniej nie chciało mi się foto otworzyć ... teraz widzę ,że to identyko sprzęcikShmatan pisze:Haki, ale akurat auy i awx to chyba ten sam kolektor...
czyli podsumowując, nie ma różnicy bo między kolektorem z AUY a kolektorem AWX ?
NIE MA
kamien85, jak chce Ci się porzeźbić to polecam kolektor z wolnossącego Diesla. jest niebo lepszy niż te z AWX'a
chwilowo na takim jeżdżę i jest znacząco gorsza odpowiedź silnika na wciśnięcie gazu niż na kolektorze z Diesla.
chwilowo na takim jeżdżę i jest znacząco gorsza odpowiedź silnika na wciśnięcie gazu niż na kolektorze z Diesla.
Re: Kolektory ssące - jaka różnica?
arwam pisze:kamien85, jak chce Ci się porzeźbić to polecam kolektor z wolnossącego Diesla. jest niebo lepszy niż te z AWX'a
Arwam nie obraź się ale to co napisałeś to jakieś masło - maślane
Haki pisze:Arwam nie obraź się ale to co napisałeś to jakieś masło - maślane
czytaj z zrozumieniem. napisałem przecież że te z silnków PD ustępują i to znacznie tym z Diesla.
dobrze jest też założyć uszczelkę kompozytową pod kolektor dzięki czemu nie nagrzewa się od głowicy a to co jest przekazane przez śruby które się bezpośrednio stykają z kolektorem jest skutecznie schodzone przez przepływające powietrze przez kolektor.
jeśli będziesz miał okazję porównać ten kolektor u siebie na silniku bez dotykania nastaw silnika to sam mi przyznasz rację a dwa że zdziwisz się ile w Dieslu potrafi sam kolektor wnieść. może nie ma aż takiej różnicy jak w benzyniakach ale i tak jest to mocno odczuwalne.
a co do masła maślengo to napisałem też że aktualnie jeżdżę na takim z PD i jest on wielką kupą w porównaniu do tych z Diesla.
DIESEL /// PD /// to jedna rodzina silników ZS ( jeden na Vp -37 inny zaś na pompkach .... ale ok ... rozumiem i kończę off-a bo nie o to kolega pytał w temacie .
Haki pisze: DIESEL /// PD /// to jedna rodzina silników ZS
ale kolektory dająsię zastosować. a W dieslu zwłaszcza na mniejszą sprawność musisz mieć lepsze napełnienie cylindrów , zobacz że nawet AAZ i 1Z mimo podobnego doładowania masz całkiem różne moce.
przypadek? mimo zastosowania podobnych kolektorów.
przetestuj na własnym aucie bez dotykania nastaw silnika a nie sądzę żebyś chciał potem wrócić do kolektora z PD.
no chyba że dla Ciebie wystarczającym powodem do nieinstalowania jest sam fakt pochodzenia ze starego silnika o małej sprawności i jeszcze mniejszej mocy.
ja mam porównanie i wiem co mówię.
widoczne to jest zwłaszcza przy większej turbinie która nie napompuje Ci odrazu po naciśnięciu gazu
arwam, PD ma tą zalete że wchodzi praktycznie p&p (jak się ma egr) - stąd takie "wzięcie" tych kolektorów.
Czytałem Twoje posty w temacie o dolotach i rozumiem że te z wolnossących są lepsze (muszą być), ale wymagają już przeróbek (zwłaszcza że większośc jest plastikowa i nie wytrzyma doładowania)
Czytałem Twoje posty w temacie o dolotach i rozumiem że te z wolnossących są lepsze (muszą być), ale wymagają już przeróbek (zwłaszcza że większośc jest plastikowa i nie wytrzyma doładowania)