AFN po programie, jak zwiększyć moc

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
armi
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 59
Rejestracja: wt kwie 13, 2010 19:39
Lokalizacja: L...

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: armi » wt sty 18, 2011 16:45

Pacjent:

AFN'97 (map sensor w ecu)
-turbo awx (dmucha 1,5 bara)
- pompa 11 (hybryda)
- wtryski 216
-fmic
itd


Wszystko ładnie i płasko i bezdymnie wystrojone (170KM i 355Nm). Tylko, że powoli robi się mało, moim zdaniem można było wykręcić kosztem dymienia.
Planuję zwiększyć vagiem dawkę paliwa na niskich obrotach i wrzucić wtryski 230.

Teraz pytanie, czy jak zamontuję 230 to konieczna będzie korekta programu? I w razie czego kogo oprócz Rogala w Warszawie polecacie?
Kombinowanie z opornikiem w mapsensorze chyba nie ma sensu :chytry: ?



golfer1989
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: sob sty 08, 2011 12:43

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: golfer1989 » wt sty 18, 2011 16:58

przedewszystkim turbo brd i 230 i zmiana map sensora chociaz na tym moze sie uda i 190 w zasiegu :)



Awatar użytkownika
armi
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 59
Rejestracja: wt kwie 13, 2010 19:39
Lokalizacja: L...

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: armi » wt sty 18, 2011 17:20

Myślę, że się nie uda na tym map sensorze bo ciśnienie 2560 kończy się notlaufem.
Turbo z ciśnieniem atmosferycznym pompuje 2519,4.

Turbiny wolałbym na razie nie zmieniać bo BRD trochę zbyt późno wstaje.

Jednak moc w TDI bierze się z paliwa, mam pompę 11 i trochę szkoda ją blokować wtryskami 216 (wiem, mogłem od razu wstawić 230 :( )

I dobry tuner, który w razie korekty by to ogarnął...



Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Posty: 3387
Rejestracja: czw wrz 27, 2007 12:43
Lokalizacja: PODKARPACIE
Kontakt:

Re: AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: golfer_1984 » wt sty 18, 2011 17:57

armi pisze: Turbiny wolałbym na razie nie zmieniać bo BRD trochę zbyt późno wstaje
w tej kwestii mam inne zdanie

tak jak już wcześniej kolega napisał, 230, BRD, i MAP 2 bar

i korekta u Rogala :grin:



Awatar użytkownika
armi
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 59
Rejestracja: wt kwie 13, 2010 19:39
Lokalizacja: L...

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: armi » wt sty 18, 2011 18:15

Czy ja gdzieś w ogóle wspominam o zmianie na BRD?
Rozumiem, że jak się ma pompę 10 to szansę na zwiększenie mocy daje większa turbina a nie wtryski. Tyle, że ja mam pompę 11.

Chcę wrzucić wtryski 230. Zastanawiam się, czy po takim zabiegu trzeba jechać na korektę (nie do Rogala).



Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Posty: 3387
Rejestracja: czw wrz 27, 2007 12:43
Lokalizacja: PODKARPACIE
Kontakt:

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: golfer_1984 » wt sty 18, 2011 18:19

armi, ale napisałeś że turbo BRD późno wstaje i tu się mylisz, a AWX dmuchająca 1,5 B to już sporo dla niej, jak zapodasz 230 to korekta by sie przydała, zależy jak ktoś zrobi korektę czy zrobi korektę czy będzie od nowa wgrywał program, dlaczego nie chcesz u tego samego tunera??



Awatar użytkownika
armi
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 59
Rejestracja: wt kwie 13, 2010 19:39
Lokalizacja: L...

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: armi » wt sty 18, 2011 19:49

O BRD słyszałem sporo złego, tzn że na rynku są dobre turbo ale większość jest złych czytaj późno wstających. Znając mnie trafiłbym na tę drugą i znów słuchał marudzenia.

Miałem tego nie pisać bo generalnie jestem zadowolony z kresek na wykresie ale nie chciał bym wracać do atmosfery w jakiej odbyło się strojenie.

Chodzi o marudzenie na pompę 11 hybrydę. Że powinienem ją wyrzucić itd. Pompa składana, sprawdzona i montowana w Nadarzynie. Podkowiński lipy nie odwala, nawet na moją prośbę znalazł czas by mi ją przed programem sprawdzić praktycznie za free (bo 50zł za demontaż i sprawdzenie pompy,wtrysków, nastawnika to żadne pieniądze). Taka zła pompa a wypluła całkowicie bezdymne 170KM 355Nm.



Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7258
Rejestracja: czw wrz 15, 2005 13:27
Lokalizacja: Warszawa

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: cowboy » wt sty 18, 2011 23:06

armi, wstrzymaj sie na razie z 230... moze bedę miał cos lepszego !

moze kup BRD z opcją zwrotu jesli nie bedzie OK, albo od kogoś jak bedzie zmieniał na większą ?
armi pisze:Chodzi o marudzenie na pompę 11 hybrydę. Że powinienem ją wyrzucić itd. Pompa składana, sprawdzona i montowana w Nadarzynie. Podkowiński lipy nie odwala,
nie wiedziałem że dla tunera to jakas róznica ?
no Bogdan zawsze dba o klienta .. duzo ludzi z A4-klubu tam zajeźdża :) nie wiem czy jestes tam jako armistead ? :)



Awatar użytkownika
armi
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 59
Rejestracja: wt kwie 13, 2010 19:39
Lokalizacja: L...

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: armi » wt sty 18, 2011 23:24

Tak, tak to ja :bigok:

Z .230 na razie się i tak wstrzymuję bo nie minął nawet miesiąc odkąd zrobiłem program. Na razie się orientuję a później będę odkładał złotówki.



Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7258
Rejestracja: czw wrz 15, 2005 13:27
Lokalizacja: Warszawa

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: cowboy » śr sty 19, 2011 13:56

armi pisze:Tak, tak to ja :bigok:

Z .230 na razie się i tak wstrzymuję bo nie minął nawet miesiąc odkąd zrobiłem program. Na razie się orientuję a później będę odkładał złotówki.
spoko, jak bede wiedział dokładnie co i jak to zapodam info na A4-klub - moze bedziesz pierwszy w PL miał okazjie przetestowac :)
powiem tylko tyle, że bedą to zestawy BOSCH o 10-15% wiekszej wydajności niz BOSIO .230 :helm: :bigok: :okej: jak sie tylko zakonczy etap research & development :)
armi pisze:czy jak zamontuję 230 to konieczna będzie korekta programu?
moim zdaniem przy pompie 11 bedzie za duży ogień przy pełnym bucie, jednak 11 daje koksu, a 230 potrafią wlać paliwa..



Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Posty: 1994
Rejestracja: śr cze 25, 2008 19:29
Lokalizacja: TSK 54HH
Kontakt:

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: Byku21 » śr sty 19, 2011 14:11

moze kup BRD z opcją zwrotu jesli nie bedzie OK, albo od kogoś jak bedzie zmieniał na większą ?

u kolegi z forum są turbawki BRD z 3miesięczną gwarancją,więc jest czas żeby ja sprawdzić dobrze...


Sprzedam tłokorozdzielacz z falą z pompy 11mm

Awatar użytkownika
BENITO
Forum Master
Forum Master
Posty: 1459
Rejestracja: śr mar 07, 2007 23:47
Lokalizacja: Wałbrzych Edgeworthstown IE
Kontakt:

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: BENITO » śr sty 19, 2011 22:17

armi, pomyśl lepiej nad nowym motorem z lepszym smarowanie silnika, bezpieczne podkręcanie AFN kończy się na około 180 KM, potem już niestety AFN zaczyna niedomagać i przy dłuższym butowaniu możesz zajechać motor, nawet jeśli dodasz sobie +10 KM (myślę że samym softem teraz to ogarniesz) to i tak widzę że będzie ci mało a nowe turbo zostaw sobie do lepszej bazy.


Powrót do korzeni, GTD to jest to.

Awatar użytkownika
armi
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 59
Rejestracja: wt kwie 13, 2010 19:39
Lokalizacja: L...

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: armi » czw sty 20, 2011 00:33

Aż tak źle jest ze smarowaniem AFNa?
Silnik i turbina są smarowane tylko full syntetykiem Motula.

Na forum pojawił się 200konny passat AFN.
Pogadałem z właścicielem i chyba za jakiś czas wpadnie BRD + .260.



Awatar użytkownika
BENITO
Forum Master
Forum Master
Posty: 1459
Rejestracja: śr mar 07, 2007 23:47
Lokalizacja: Wałbrzych Edgeworthstown IE
Kontakt:

AFN po programie, jak zwiększyć moc

Post autor: BENITO » czw sty 20, 2011 01:18

Zapytaj ludzi na forum, możesz sobie zrobić AFNa nawet i 230 KM (bezpieczny setup to około 180 KM), ale co z tego jeśli będziesz się tym mógł cieszyć tylko chwilowo z obawy że coś się zatrze. Tu nie chodzi o użyty olej i smarowanie turbiny tylko o konstrukcję motoru.

Na twoim miejscu jeśli masz zdrowy ten motor (zakładam że tak) to sprzedaj go komuś i wsadź PD, w którym ten problem nie występuje i np. z ARL możesz sobie bezpiecznie te 220-230 KM wyskrobać dokładając turbo BRD lub GT22.


Powrót do korzeni, GTD to jest to.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości