Downpipe w 1.9TDI Jaka średnica po przeróbce na 2.5 cala?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- lolo_golf
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Witam,
Potrzebuje rady kogoś "siedzącego w temacie". Chce skończyć wydech w moim 1.9 TDI( AHF). Chodzi o całość z nierdzewki 2.5 cala. Konkretnie mam pytanie dotyczące odcinka wyjscia z turbiny tzw. downpipe.
Jaką tam dać średnice przy flanszy? Docelowe 2.5 cala odrazu(jeżeli sie zmieści na flansze) czy daje sie na jakimś odcinku serie a dopiero potem wsadzam większa docelową średnice??
Dzieki za odpowiedzi.
Potrzebuje rady kogoś "siedzącego w temacie". Chce skończyć wydech w moim 1.9 TDI( AHF). Chodzi o całość z nierdzewki 2.5 cala. Konkretnie mam pytanie dotyczące odcinka wyjscia z turbiny tzw. downpipe.
Jaką tam dać średnice przy flanszy? Docelowe 2.5 cala odrazu(jeżeli sie zmieści na flansze) czy daje sie na jakimś odcinku serie a dopiero potem wsadzam większa docelową średnice??
Dzieki za odpowiedzi.
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Tak jak ktoś w moim temacie mówił, dać najlepiej średnice taką jaką mamy na wyjściu z turbiny, aby niespecjalnie większą. Ja u siebie mam kompletny przelot od turbiny do końca na 2,44"
- trzeci5
- Forum Master
Re: Downpipe w 1.9TDI Jaka średnica po przeróbce na 2.5 cala
Witam szczeże mówiąc będziesz miał problem zmieścić na flanszy 2,5 calowe kolano bo będzie za blisko otworów na śruby mocujących flansze to turbo .Ja na wyjście z turbiny uzyłem kolana o średnicy 60mm a cała reszta jest już 2,5".
ktos mądry kiedyś pisał ze seryjny ukł.wydechowy w tdi styka do 200ps wiec po co przesadzadc ze średnicami rur?
tylko zbedny wydatek moim,, zdaniem
tylko zbedny wydatek moim,, zdaniem
-
- Ma gadane
- Kontakt:
może i styka ale ktoś mądry chyba nie jechał dłubanym tdi na przelocie z seryjnych rur i później na przelocie z 2,5"
dla mnie różnica bardzo odczuwalna.. wkręca się na obroty znacznie lepiej, także ze swojej strony jak najbardziej polecam
dla mnie różnica bardzo odczuwalna.. wkręca się na obroty znacznie lepiej, także ze swojej strony jak najbardziej polecam
ASV + gt22,11,230,2.5",FMIC itd
zwykle robi się odwrotnie, czyli jak największej średnicy downpipe a potem ewentualnie jak nie ma miejsca to moze się zwęzać, np zaraz za turbo 3 cale a potem 2,5lolo_golf pisze:Jaką tam dać średnice przy flanszy? Docelowe 2.5 cala odrazu(jeżeli sie zmieści na flansze) czy daje sie na jakimś odcinku serie a dopiero potem wsadzam większa docelową średnice??
Magic-Cookie, no to spoko...ja powinienem przeedytowac swoj post z lata bo troszke sie pozmieniało i przyznam Ci rację
cowboy, no ale jak 3` zmiescic na flanszy?
masz jakies fotexy?
bo ty tam sie rozbijasz po forach racingowych i moze gdzies widziales
cowboy, no ale jak 3` zmiescic na flanszy?
masz jakies fotexy?
bo ty tam sie rozbijasz po forach racingowych i moze gdzies widziales
- trzeci5
- Forum Master
3 cale ,nie zimieścisz na flanszy ja robiłem u siebie i Downpipe robiłem 2 cale a reszta 2,5 cala.
trzeci5, kolanko 2` i potem na nie 2,5/?
rok temu czytałem ze ktos wstawił 3` z podtoczeniami na sruby ale jakos nie pamietam gdzie to było
rok temu czytałem ze ktos wstawił 3` z podtoczeniami na sruby ale jakos nie pamietam gdzie to było
- lolo_golf
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
No ja już zrobiłem wydech. Pospawałem całość z 2.5 cala. Wchodzi na flansze na styk. Trzeba lekko puknąć młotkiem w miejsce koło śrub ale na prawde nie dużo. 3 cale bez konkretnych podgięć na śruby nie wejdze.
Co do jazdy jeszcze nie robiłem korekty ale czuć znaczną różnice w wkręcaniu sie na obroty i wg, mnie mniej kopci ale to może sie wydawać bo za bardzo nic wspólnego nie ma
Mam tylko taką fotkę jak to u mnie wygląda:
Co do jazdy jeszcze nie robiłem korekty ale czuć znaczną różnice w wkręcaniu sie na obroty i wg, mnie mniej kopci ale to może sie wydawać bo za bardzo nic wspólnego nie ma
Mam tylko taką fotkę jak to u mnie wygląda:
- trzeci5
- Forum Master
Może i się da ale nie w turbie z AJM-a,kolega lolo_golf jak napisał wyżej zrobil 2,5"ale na flanszy z ARL bo takie turbo ma zalozone.W turbie z ARL-a otfory na flanszy mogą być szeżej rostawione.Druga sprawa kolanko które ja zastosowalem mialo 2"mieżąc wewnątrz czyli zewnętrzny wymiar jest nieco wiekszy,pozdroFahoo pisze:trzeci5, kolanko 2` i potem na nie 2,5/?
Jak widac na zalaczonym rysunku wyzej, AGR ma inna niz "wszystkie"