Witam.
Chciałem się dowiedzieć jakie są różnice między silnikami AHU, a AFN. Musze kupić silnik (w samochodzie siedział AHU) i nie wiem czy musze szukać koniecznie AHU czy może być inne oznaczenie. Prosił bym o podanie jakie oznaczenia silników pasowały by do mojego auta. Jest to VW Golf mk3 97r.
EDIT:
Jeśli wybrałem złe miejsce proszę moda o przeniesienie tematu.
Różnice między AHU a innymi oznaczeniami np AFN
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Różnice między AHU a innymi oznaczeniami np AFN
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2009 17:23 przez sinner86, łącznie zmieniany 1 raz.
sinner86, silnik AHU to jednostka 90-cio konna,a AFN to juz motor 110-cio konny.Zasadnicza roznica objawia sie w osprzecie.AFN ma:
wieksza turbine juz ze zmienna geometria łopatek VNT,AHU ma zawor upustowy
wydajniejsza pompe wtryskowa,mimo,ze obydwa maja 10-tki
sprzeglo dwumasowe,w AHU jest jednomas,czyli tradycyjne
komputer 16-to bitowy,AHU 8-io bitowy
Silniki jako takie niczym szczegolnym sie nie roznia.Blok,wal korby i glowice maja takie same.Roznia sie osprzetem.
Co do oznaczen silnikow,to mozesz wsadzic w rame kazda 4-ro cylindrowa jednostke VW 1.9 tdi.
wieksza turbine juz ze zmienna geometria łopatek VNT,AHU ma zawor upustowy
wydajniejsza pompe wtryskowa,mimo,ze obydwa maja 10-tki
sprzeglo dwumasowe,w AHU jest jednomas,czyli tradycyjne
komputer 16-to bitowy,AHU 8-io bitowy
Silniki jako takie niczym szczegolnym sie nie roznia.Blok,wal korby i glowice maja takie same.Roznia sie osprzetem.
Co do oznaczen silnikow,to mozesz wsadzic w rame kazda 4-ro cylindrowa jednostke VW 1.9 tdi.
AFN 165,5@380,8
-
- Użytkownik
w dieslach turbiny nie mają zaworów upustowych bo nie ma takiej potrzeby by były (nie ma przepustnicy)sagon pisze: wieksza turbine juz ze zmienna geometria łopatek VNT,AHU ma zawor upustowy
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2009 18:48 przez grzegorzp, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzys-jeruzal
- Użytkownik
- Kontakt: