golf 1.6td montaż vnt20 jak zrobić sterowanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
golf 1.6td montaż vnt20 jak zrobić sterowanie
witam. z tego co wiem istnieje pare sposobów na rozwiązanie tego problemu.
chyba najprostszy to sterownik oryinalny z tdi. drugi to na linke podpiętą do pompy bądz pedału gazu.
ale który jest pewniejszy i nie niesie z soba ryzyka urwania wirnika itp.
pytanie do osób, które modziły coś takiego...
chyba najprostszy to sterownik oryinalny z tdi. drugi to na linke podpiętą do pompy bądz pedału gazu.
ale który jest pewniejszy i nie niesie z soba ryzyka urwania wirnika itp.
pytanie do osób, które modziły coś takiego...
można przerobić gruszkę na nad ciśnieniową i wtedy będzie dodatkowo ustalić maxymalny stopień zamknięcia kierownic ograniczikiem.
Jest to najprostszy sposób wysterowania ciśnienia doładowania.
Jeśli ustawisz je tak aby ciśnienie wstawało przy około 2000rpm to będzie ci auto świetnie nadawało się do jazdy na codzień nie będzie tak bardzo sprzęgło cierpiało i
będziesz miał kapitalną górę powyżej 5000rpm jeśli masz zrobionego GOVMODA
Jest to najprostszy sposób wysterowania ciśnienia doładowania.
Jeśli ustawisz je tak aby ciśnienie wstawało przy około 2000rpm to będzie ci auto świetnie nadawało się do jazdy na codzień nie będzie tak bardzo sprzęgło cierpiało i
będziesz miał kapitalną górę powyżej 5000rpm jeśli masz zrobionego GOVMODA
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1677470#1677470
tylko mnie denerwuje czasami jak sie pytasz o rzeczy odnosnie mechaniki albo vag'a i ktoś odpisuje, że za cos takiego trza płacić.
pozdrawiam wszystkich 1.6 td-maniaków
tylko mnie denerwuje czasami jak sie pytasz o rzeczy odnosnie mechaniki albo vag'a i ktoś odpisuje, że za cos takiego trza płacić.
pozdrawiam wszystkich 1.6 td-maniaków
no wiem ale gdzieś sie uczyli i od kogoś. a bardzo czesto z forów jak my. ty bys mu doradził a on Tobie nie. ale my musimy się 3ymac razem tdmaniacy:P
no bo kto inny jest takim zxapaleńcem jak nie my. pakujemy kupe kasy w swoje silniki po czym je doprawadzamy do stanu nieużytku znowu kupa kasy chwila zabawy i znowu....
eh jak ja to kocham:P
zwłaszcza słowa dziewczyny "poświęcasz więcej czasu temu złomowi niż mi:/
a ja na to "nie nazywaj go złomem!" wiec to musi byc miłość
no bo kto inny jest takim zxapaleńcem jak nie my. pakujemy kupe kasy w swoje silniki po czym je doprawadzamy do stanu nieużytku znowu kupa kasy chwila zabawy i znowu....
eh jak ja to kocham:P
zwłaszcza słowa dziewczyny "poświęcasz więcej czasu temu złomowi niż mi:/
a ja na to "nie nazywaj go złomem!" wiec to musi byc miłość
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
JABcok20, dla ciebie ale ja nie zastosuję tego sposobu bo nie masz możliwości żeby ciśnienie nie wstawało przy obrotach poniżej 2000rpm bo wtedy łatwo wał urwać a po drugie mi na tym zależy żeby ciśnienie wzrastało wraz z obrotami bo wtedy oszczędzasz sprzęgło i masz dużą moc
tu masz filmik jak jeździ na pompie 9mm po małych modach:
Do tego Ci powiem że filmik był robiony na niemal całkowicie bezdymnej dawce bo sprzęgło się kończy i narazie próbuje wyprodukować 215 mm na podwójnej sprężynie dociskowej.
Jak się uda to się na forum pochwalę
tu masz filmik jak jeździ na pompie 9mm po małych modach:
Do tego Ci powiem że filmik był robiony na niemal całkowicie bezdymnej dawce bo sprzęgło się kończy i narazie próbuje wyprodukować 215 mm na podwójnej sprężynie dociskowej.
Jak się uda to się na forum pochwalę
dopiero montuje vnt20. skończe może pojutrze. ale sterowanie zejdzie troche dlużej. pokombinuje coś to może coś sie wymyśli. skąd wiesz, że nie da sie wyskalować poniżej 2000. ta metode zawsze można troche urozmaicić mmechanika. poza tym wydaje mi sie ze w przypadku MPX'a ciśnienie wzrasta pod wpływem obciążenia silnika jak w tdi seryjnych, a co sie z tym wiąze mniejsze spalanie.
[ Dodano: Wto Sty 06, 2009 02:10 ]
kupiłem turbine vnt20 ale ma delikatnie przciażony wirnik. tzn krawedzie sa lekko starte i nie ma ostrego końca na krawędzi wirnika. ale podobno działa w 100% tylko, że o wirniku nic nie mówił:/
przy turbinie jest zepsuta gruszka czyli była pewnie przeciażona.
czy takie zjechane lekko krawedzi moga wpłynac w duzej mierze na duuuuużo szybsze zużycie? ale duuuuzo gorszą pracę?
kupiłem turbine vnt20 ale ma delikatnie przciażony wirnik. tzn krawedzie sa lekko starte i nie ma ostrego końca na krawędzi wirnika. ale podobno działa w 100% tylko, że o wirniku nic nie mówił:/
czy takie zjechane lekko krawedzi moga wpłynac w duzej mierze na duuuuużo szybsze zużycie? ale duuuuzo gorszą pracę?
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
JABcok20 pisze:dopiero montuje vnt20. skończe może pojutrze. ale sterowanie zejdzie troche dlużej. pokombinuje coś to może coś sie wymyśli. skąd wiesz, że nie da sie wyskalować poniżej 2000. ta metode zawsze można troche urozmaicić mmechanika. poza tym wydaje mi sie ze w przypadku MPX'a ciśnienie wzrasta pod wpływem obciążenia silnika jak w tdi seryjnych, a co sie z tym wiąze mniejsze spalanie.
może szybko się wykończyć ponieważ wirnik stracił już wyważenie.
a sposób wysterowania kierownic przez elektronikę jest dobry o ile masz mocny dół silnika i jeszcze mocniejsze sprzęgło.
układ nic nie wie o obrotach silnika i turbina ładuje już od najniższych obrotów.
możesz jeszcze próbować ograniczkiem maksymalnego stopnia zamknięcia kierownic nie co je otworzyć tak aby ciśnienie pojawiało się przy nieco wyższych obrotach.
W każdym razie jak już sie uporasz z silnikiem i go odpalisz to po zagrzaniu zrób taki test:
na luzie naciśnij gaz tak aby silnik osiągnął około 2500rpm jeśli będziesz miał więcej cisnienia niż 0,2bara to na bank będzie Ci przeładowywać w dolnych obrotach auto będzie Ci więcej palić i będziesz miał duże ciśnienie doładowania przy małych obrotach a co za tym idzie to będzie sporo palić, wiem bo z początku się borykałem z tym problemem i palił przy szybszej jeździe nawet 9.5ltr/100km
co nie co więcej:
http://forum.vwgolf.pl/vi...hlight=#2006890
P.S. jak masz turbinę na wierzchu to proponuję żebyś wyczyścił układ kierownic bo zanim ogarniesz to auto to kierownice zapieką się na amen