scherfen pisze:Mam autko z silniczkiem AFN i chciałbym go troche podkręcić - celuje w jakieś 150-160KM.
Z tego co się specjalistów naczytałem na forum powinno się obyć wymianą turbo na AWX, wtryskami 216 no i softem. Nie chciałbym robić ani FMIC ani sprzęgła jeżeli da się tego uniknąć.
Nabyłem już turbo od AWX no i się troszke zszokowałem jak zobaczyłem wybite na tabliczce "made in Romania" :/ Czy to nie jest jakiś mało trwały szajs???
Czy to turbo pasuje idealnie Plug&Play do AFN? Czy potrzebne są przeróbki flansz lub coś w tym stylu?
Wtryski chciałem poszukać gdzieś na necie (może uda się coś taniej). Podpowiedzcie mi jak mam szukać. Jaki numer fabryczny VW mają te wtryski 216? W silnikach, o jakim oznaczeniu były one montowane? Jakiej firmy mają być wtryski? Tylko Bosch? Czy jakieś inne też są niezłe i trwałe?
Czy pod w/w modyfikacje podejdą też wtryski 230 ? Mam możliwość zakupu ich dość promocyjnie ale nie wiem czy jest sens i czy nie będą "ciekły" za mocno. Pompa raczej zostaje seria i tu małe pytanko znowu: Czy w AFN jest pompa 10mm? I czy potrzebna jest jej modyfikacja aby osiągnąć te 150-160KM?
No i jeszcze jedno super ważne: czy znacie kogoś w Szczecinie lub okolicy co ma fajną hamownie i potrafi robić dobry sofcik do VAGów?
To ja Ci odpowiem po mojemu (nie zawsze zgodnie z tym co koledzy piszą).
Turbo potrzebujesz mocniejsze niż seria. Jeśli masz AWX i trafisz na dobry egzemplarz to pośmigasz bez bólu na nim. Osobiście wolę oryginał nowy AWX jak niepewną hybrydę, która może szybko zacząć pluć olejem albo świrować z ciśnieniem.
Jak zamontować takie turbo to masz już opisane.
Co do końcówek - 216 przy pompie 10 stykną Ci na moc ok 150-155 KM. Będą najtańszą opcją bo z wymianą końcówek w wyspecjalizowanym zakładzie zamkniesz się w ok 700-800 zł (bardzo ważny jest odpowiedni warsztat - znam już naście wypadków zjeb.... wymiany końcówek przez partaczy - po tym wóz nie chciał chodzić jak powinien a dopiero ponowna regulacja w Nadarzynie pomogła).
230 są oczywiście lepsze i pozwalają na uzyskanie nawet ok 165 KM przy pompie 10 ale kosztują 1200 zł + wymiana czyli ok 1400 zł za komplet.
Nie wiem jakie 230 możesz kupic ale jak Fratelli Bosio PP764 to bierz bez zastanowienia - przez dziurę 230 ta sama dawka paliwa przepłynie szybciej, wtrysk krócej trwa i silnik przez to mniej kopci, EGT jest niższe.
Do Ciebie wystarczą 216, ale jak masz FB w podobnej cenie to wybierz włoskie końcówki.
Teraz IC - jeśli nie ścigasz się non stop w mieście i nie jeździsz z bardzo dużymi prędkościami w długie trasy to seryjne IC wystarcza. Zobacz, ze golfy IV z silnikiem ASZ (130 KM PD) mają równie kijowe IC i dłubane na 165 KM jakoś jeżdzą. Wszystko zależy w jaką moc mierzysz - jak 216 i okolice 150-155 KM, doładowanie ok 1,4 bara to od biedy da się jeżdzić na seryjnym IC, jak 230, ładowanie 1,5 bara i ponad 160 KM to tylko FMIC.
Osobiście uważam, że lepszy jest FMIC ale jego zawsze dorobić można poźniej.
Co do tunera - są dwie zasady:
- musi byc to ktoś kto naprawdę wie co robi a nie tylko mu się wydaje,
- najlepiej jak jest blisko domu - jak coś się będzie srało to zawsze pomoże.
Pozdrawiam
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi