SWAP 1.9Tdi -> mk2 instalacja.

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8027
Rejestracja: pt gru 02, 2005 00:13
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

SWAP 1.9Tdi -> mk2 instalacja.

Post autor: To_mas » wt gru 23, 2008 18:49

Tak to wygląda.

całość
Obrazek
z tą częścią co idzie do silnika to spoko wtyczki są to sie dopasuje.


Ale jak sie pytałem czy dużo trzeba przerabiać to dostałem info ze do środka trzeba tylko parę kabli wprowadzić a tu taka sterta...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek



Awatar użytkownika
przemoGTI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 321
Rejestracja: czw wrz 28, 2006 21:17
Lokalizacja: Małopolska/Śląsk
Kontakt:

Post autor: przemoGTI » śr gru 24, 2008 17:51

no zalezy jaka masz instalke w aucie.. stary czy nowy typ.. jak stary to trzeba ciąć i lutować jak nowy to pół biedy wtyczki pasują.. ale i tak jakaś korekta kabli będzie chyba potrzebna.. i nie wiem czy będziesz miał wszystkie przekaźniki.. na starej skrzynce..


www.rs-tuning.pl
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD

Awatar użytkownika
kaczor4011
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2264
Rejestracja: sob maja 27, 2006 15:59
Lokalizacja: Kołczewo/Londyn
Kontakt:

Post autor: kaczor4011 » śr gru 24, 2008 20:14

przemoGTI pisze:no zalezy jaka masz instalke w aucie
z tego co wiem to ma nowy typ


golf mk3 1.8 -> 1.4 TDI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=458986 jest
polo 6n2 1.4 TDI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2918729#2918729 rozbite
golf mk2 1.6 TD -> 1.9D US style http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=866160#866160 sold

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8027
Rejestracja: pt gru 02, 2005 00:13
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: To_mas » czw gru 25, 2008 04:00

przemoGTI, nowy typ instalacji bo mk2 jest 91 roku :)

aha czyli jak podepnę instalke to wprowadzić kable do środka co pasuje to podłączyć reszte kombinować:)



Awatar użytkownika
przemoGTI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 321
Rejestracja: czw wrz 28, 2006 21:17
Lokalizacja: Małopolska/Śląsk
Kontakt:

Post autor: przemoGTI » czw gru 25, 2008 23:28

To_mas pisze:aha czyli jak podepnę instalke to wprowadzić kable do środka co pasuje to podłączyć reszte kombinować:)
no tak tylko żeby nie przkombinować.. przydały by ci sie schematy.. niektóre mam w głowie.. ale jak cos to niedaleko mamy do siebie jakieś 25km to nie ma problemu pomoge...


www.rs-tuning.pl
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8027
Rejestracja: pt gru 02, 2005 00:13
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: To_mas » pt gru 26, 2008 02:49

Ale to co będzie pasować mogę śmiało wpinać ?

[ Dodano: Sob Gru 27, 2008 16:26 ]
Moge prosić jakieś konkrety ??

jak na razie wypiąłem wtyczki G1 i G2 i wpiąłem te z wiązki TDI ale jeszcze mam od holery małych wtyczek z którymi nie wiem co zrobić i reszte
http://a2resource.com/electrical/CE2.html



Awatar użytkownika
karolek_ust
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 96
Rejestracja: wt sty 19, 2010 20:22
Lokalizacja: GPU

Re: SWAP 1.9Tdi -> mk2 instalacja.

Post autor: karolek_ust » czw lip 11, 2019 19:23

Witam . po swapie na 1Z w mojej Jetta A2 mam problem .
Silnik trzyma wolne obroty ok 1300 , w sterowniku błąd G62 zwarcie z masą 00522 , jak podepnę zegary z mk2 to nie działa mi wskaźnik temp płynu . A zegarach z mk3 na wiązce zegarów z mk3 jest tylko godzina i przebieg , jak podepnę licznik mk3 na wiązce z mk2 to mam kontrolki , godz i przebieg , ale warjuje przekażnik kierunków . Czy wymiana czujnika pomoże ? podpiełem inny czujnik ale nie motowałem go w kruciec w głowicy i nie było poprawy .
Kolejny problem to zamontowałem nowy przekażnik 109 , auto odpaliło , gdy zgasiłem i chciałem znów odpalić to nie było napięcia na zaworku przy pompie , jak dam plus na krótko pali od razu .
Jeszcze jedna sprawa to pedały z B4 , czujnik stopu org z mk2 ale światła się zapalają .
Kwestia zegarów jak podpiać zegary z mk3 by pokazywały oborty , i wszytko a nie tylko godzine przebieg , kontrolki i ilosć paliwa /


Było Vento(Jetta_III)

Jest Golf_III http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=497434&p=6124589#p6124589

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości