[Sportowe] dylemat odnośnie felg
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Idzie zima- czas zbierana funduszy i kupowania fantów aby gdy tylko zrobi się cieplej zaczynać je montować i jeździć. Mój dylemat. Zakup zawieszenia sportowego albo gwintowanego. Do rzeczy. Obecnie jeżdżę na stalowych 15 i do tego mam oponki zimowe 195/65/15. Jak kupię alu felgi 17 i dam oponkę w lekkim naciągu 215/45/17 wysokość samochodu na setupie zimowym będzie troszkę niższa niż na alu. Natomiast gdybym wstawił 18 felgi i do tego oponka np 205/40/18 różnica w setupach będzie duża, więc będę musiał co zimę albo skręcać gwint albo jeździć brzuchem po śniegu co niezbyt mi się widzi. Chciałbym dobrać optymalny setup do mojej Bory. Ma to być samochód do jazdy na co dzień a nie od święta. W tym roku kupiłem nowe zimówki na moje stalowe 15 więc sprzedaż za rok mi się nie widzi, żeby potem kupić stalówki 16 i na to zimówki. Ktoś mi pomoże? Doradzi coś? Gdyby nie trzeba było mocno kręcić gwintem mógłbym kupić sportowe bo jest tańsze i może bardziej komfortowe niż gwint.
-
- Mały gagatek
Kup gwinta a kręcenie góra dól zajmuje pół godziny, godzina czasu rocznie na kręcenie gwintem to nie jest dużo ale zrobisz jak będziesz uważał ja stawiam na gwint!!
Z innej beczki. Na felgach 18 będę musiał zejść niżej niż na 17 żeby to jakoś wyglądało. Tym samym nie chcę glebić samochodu na wysokość paczki od zapałek bo to ma być samochód do jazdy dziennej. Mam rację czy się myle?
-
- Mały gagatek
Czy mam rację- im większe koło tym trzeba zejść niżej spodem żeby to "jakoś" wyglądało? Czyli wstawiając felgi 18" będę musiał auto opuścić niżej względem podłoża niż wkładając 17" uzyskując podobny efekt między oponą a nadkolem? Tak? Dobrze rozumuje?
-
- Mały gagatek
Im większe koło tym wyżej już robi robote chyba że chesz koła 18" schować do połowy Im masz większe koło tym mniejszy WHEELGAP czyli lepiej
Czyli względem podłoża na 18 przy małym whellgapie będzie auto stało wyżej niż na 17 przy identycznym whealgapie? Hm?
-
- Mały gagatek
Re: [Sportowe] dylemat odnośnie felg
co Ty terenówkę chcesz z golfa zrobićmaciej.kucinski pisze:Im większe koło tym wyżej już robi robote
Takie brednie tu wypisujecie że strach czytać , zapożyczacie obcojęzyczne zwroty a nie macie pojęcia co one oznaczają . Dziwne że jeszcze nikt tego tematu nie usunął
[url=http://www.ratlook.pl][img]http://images31.fotosik.pl/364/d5ade2bfa65858dd.gif[/img][/url]
Bredziszmaciej.kucinski pisze:Im większe koło tym wyżej już robi robote chyba że chesz koła 18" schować do połowy Im masz większe koło tym mniejszy WHEELGAP czyli lepiej
Niekrystek21 pisze:Czyli względem podłoża na 18 przy małym whellgapie będzie auto stało wyżej niż na 17 przy identycznym whealgapie? Hm?
Mimo tego że rzadko zgadzam się ze zdaniem Yaro1981, tym razem ma on 100% rację.Yaro1981 pisze:Takie brednie tu wypisujecie że strach czytać , zapożyczacie obcojęzyczne zwroty a nie macie pojęcia co one oznaczają .