Odległość koła od kolumny

Wszystko na temat modyfikacji zawieszenia - gwinty, zawieszenia sportowe, pneumatyczne itp.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » czw wrz 15, 2011 11:04

Hej.

Mam mały dylemat, i licze na pomoc. Po założeniu gwintu wyszło, że największe obniżenie jakie moge zastosować to -50 z racji szerokiej 225 gumy na et 38. O ile teraz mi to nie przeszkadza (na zime już taka wysokość zostanie), to na wiosne dobrze by było zejść tak nisko jak [podszlifowany] stabi pozwoli ;]

-Na dystansie 5.6mm sprężyna schodzi na sam dół, ale niestety koło bije (całe centrowanie z piasty przypada na fazkę na feldze, ergo felga nie ma centrowania - do 70km/h jest luźno, potem widać gołym okiem na kierownicy drgania
-Na podkładkach 3mm (symulujących dystans do przymiarki) centrowanie łapie, a w krytycznym punkcie odległośc między rantem ochronnym opony a sprężyną to 0.8mm (felga to 17" w 7j, więc nie dość że jest pod gwintem, to jeszcze mniej wystaje w jego strone niż opona - taki "odciąg" :) )
-Na podkładkach 4mm (jak wyżej) centrowanie łapie, aczkolwiek nie jestem przekonany co do jego skuteczności, a od opony (jej rantu) do spręzyny mamy 1.8mm

I teraz pytanie - jaki dystans powinienem zastosować? jaka jest rozsądna minimalna odległość opony od kolumny? najprawdopodobniej będę toczył swoje 5.6mm (właśnie z myślą o gwincie powstały).

Fotki robione na 3mm podkładkach:
Obrazek
Obrazek
Blaszka ma 1mm, przeszła ale z obcierką - podobnie jak 0.9, natomiast 0.8 i 0.7mm przesły luźno

Z góry dzięki ;)

P.S. Oczywiście wiem że najłatwiej byłoby wsadzić troszkę cieńsze koło, ale licze że na tym też się uda
Ostatnio zmieniony czw wrz 15, 2011 11:47 przez Shmatan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
truckman
Varia(n)t
Varia(n)t

Post autor: truckman » czw wrz 15, 2011 11:27

U mnie przechodziła kartka papieru i było ok :bigok:

Te elementy przecież mają stałą odległość od siebie. Z drugiej strony z przodu możesz sobie spokojnie wypchnąć te koła, aby lepiej wyglądały. Dystanse 13mm z kołnierzem po 150 zł ze śrubami są na allegro, miałem to na tyle i było w porządku, na przód przy tej feldze będzie optymalnie i opona będzie dalej od gwintu :)

Czyli dystans 5mm jak dasz to jeszcze na ori piastę nałożysz felge, inne wymiary to już z kołnierzem :)

Obrazek

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » czw wrz 15, 2011 15:50

Nie wiem jak jest w IV ale w III 5 mm z przodu to jest mało, i spokojnie można wycentrować koło , odnośnie kołnierza przy 5mm to już trzeba samemu robić, bądź na zamówienie bo z centrowaniem to są ale powyżej 10~15 mm.
No ale dobra gwint jest, koło jest, ale 225 na 7 J?? :bajer: . Jak dla mnie inną oponę dasz i będziesz mógł wyjąć ten dystans 3 mm i będzie ok. U mnie między samą felgą a kolumną z przodu jest ok~ 2mm i kierownica nawet nie drgnie przy jakiejkolwiek prędkości.
Ostatnio zmieniony pt wrz 16, 2011 08:24 przez A r t u r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » czw wrz 15, 2011 23:05

zmienic opone :) bo 225 to za duzo jak kolega pisze...

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » pt wrz 16, 2011 11:12

Dzięki wszystkim za odpowiedzi - myśle że 4mm dystans będzie optymalną opcją (powinno złapać centrowanie, prawie 2mm szpary do sprężyny

Co do zmiany opony - ja wiem że opone dobrze by było ją (pisałem o tym w pierwszym poście), ale ciężko złapać opone tej klasy w tym stanie w dobrych pieniądzach, tak jak cięzko znaleźć kupca na te opony... więc ponawiam pytanie zasadnicze:
Shmatan pisze:jaka jest rozsądna minimalna odległość opony od kolumny?

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » pt wrz 16, 2011 11:31

Shmatan pisze:jaka jest rozsądna minimalna odległość opony od kolumny?
Mi to akurat trudno stwierdzić, a to dlaczego, przy takiej oponie jak ty masz różnie bywa, będziesz miał np małe ciśnienie w oponie, i przy ostrym zakręcie balon się "ugnie" i zahaczy o kolumnę.

Yaro1981
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Yaro1981 » pt wrz 16, 2011 20:52

Obrazek

ja mam z przodu dystans 7mm z centrowaniem luz do kolumny jakies 2 mm wcześniej miałem też dystans z centrowaniem tyle ze 4mm więc nie piszcie ze nie robią takich tylko powyżej 10 czy tam 15mm

[url=http://www.ratlook.pl][img]http://images31.fotosik.pl/364/d5ade2bfa65858dd.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » pt wrz 16, 2011 21:05

Yaro1981 pisze:ja mam z przodu dystans 7mm z centrowaniem luz do kolumny jakies 2 mm wcześniej miałem też dystans z centrowaniem tyle ze 4mm więc nie piszcie ze nie robią takich tylko powyżej 10 czy tam 15mm

Hmm no i co w związku z tym? :popcorn:

A kto napisał że nie robią? Czytaj ze zrozumieniem, napisałem że nie ma i trzeba zamawiać, czyli u tokarza , a nie że nie robią :pokey: :helm:

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » pt wrz 16, 2011 21:39

Yaro1981, ale ty miałeś większy otwór centrujący w feldze - wykonanie dystansu na piaste 57 dla felgi 57.1 poniżej 10mm jest niewykonalne
A r t u r pisze:luz do kolumny jakies 2 mm
to u mnie będzie tak samo dla świętego spokoju ;)

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » pt wrz 16, 2011 21:52

Shmatan pisze:to u mnie będzie tak samo dla świętego spokoju
No chyba nie, bynajmniej ja bym miał cykora jednak. U siebie mam tyle ale nie od opony, a od felgi, co do opony to mam tam jakiś lekki naciąg, więc na pewno nie dotkną do kolumny nie ma bata, u Ciebie jak będzie 2 mm luzu od kolumny do opony tak jak pisałem wcześniej, co może się zdarzyć przy ostrym zakręcie.
W sumie to Ty masz wąską to felgę i do tego wysokie ET, gdybyś miał te opony węższe i o niższym profilu to była by bajka i gwint by ostro poszedł niżej.

Awatar użytkownika
Dj Darecki
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Dj Darecki » sob wrz 17, 2011 10:22

Ja mam tak

Obrazek

na ostrych zakrętach czasami przytrze felga o gwint :)

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]

[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Passat944
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Passat944 » sob wrz 17, 2011 11:24

Hehe czytałem kilka Twoich postów taki znawca a rozkłada się w takim temacie :kac:

Wyciągnij sprężyny pomocnicze, skręć gwint w górę o wartość ściśniętej sprężyny z podkładką i tyle w temacie.

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » sob wrz 17, 2011 11:38

Passat944 pisze:Wyciągnij sprężyny pomocnicze, skręć gwint w górę o wartość ściśniętej sprężyny z podkładką i tyle w temacie.
Jeśli chodzi o taką wysokość to ok, ale Shmatan, chce właśnie zejść niżej, a to mu nic nie da.

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Re: Odległość koła od kolumny

Post autor: Kowal_ » sob wrz 17, 2011 12:56

Passat944 pisze:Hehe czytałem kilka Twoich postów taki znawca a rozkłada się w takim temacie :kac:

Wyciągnij sprężyny pomocnicze, skręć gwint w górę o wartość ściśniętej sprężyny z podkładką i tyle w temacie.
Ty za to jesteś znawca^2, jak czytać nie umiesz to chociaż obrazki pooglądaj, nawet jak wyciągnie ją to nakrętka nadal będzie przy oponie i to być może nawet bliżej bo ma 225 na 7j..

330KM/450Nm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenia”