[MK3]Wybór zawieszenia dla wybrednego

Wszystko na temat modyfikacji zawieszenia - gwinty, zawieszenia sportowe, pneumatyczne itp.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
Chaos
Whiskey
Whiskey

Post autor: Chaos » pn sie 30, 2010 16:37

Witam,

Panowie, prośba o poradę. Mam MkIII 1,8 na seryjnym zawieszeniu ( kraft olej przód/kyaba gaz tył ). Planuje zmienić na przyszły sezon jednocześnie nieznacznie obniżając 40-45.

Samochód do użytku codziennego, jeżdżę raczej dynamicznie, w różnych warunkach ( prace remontowe przy dojeździe do pracy ), często z dzieckiem. Chciałbym aby autko się troszkę usztywniło, lepiej trzymało drogi, dobrze sprawowało w zakrętach, jednocześnie zachowując jakiś komfort.

Wyczytałem, że weitec'i są w miarę komfortowe, ale większość zestawów to 40/40 czy 30/30, a nie chcę mieć efektu typu "tyłek leży niżej". Jakie amorki pod taki kit? Co byście polecili?

Wspomóżcie

PaulAdmin

Post autor: PaulAdmin » wt sie 31, 2010 10:45

Przecież nie musisz kupować w zestawie. Kup osobno np przód 30 tył 40. Powtarzane wiele razy, że twardość to subiektywne odczucia ale weitec-i na pewno będą dobrze wybierać dziury, lepiej niż np MTS. Jakie amorki pod taki kit? KIT to tez amorki a chcesz obniżyć do -40 więc seryjne amortyzatory ponoć mogą zostać chociaż na pewno szybciej się skończą. To jak jest komfortowo też kwestia opon bo wiadomo, że na niższym profilu będzie bardziej czuć dziury a nawet lekkie pęknięcia nawierzchni :hmm: .

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » wt sie 31, 2010 12:15

tak jak porównywałem swój poprzedni kit z zestawami znajomych, to mój był zdecydowanie komfortowy, tak że z całym sercem mogę polecić taki zestaw Tobie - H&R cup (ja miałem -60/-40). Nowy jest dosyć drogi (ponad 500 funtów) ale czasami trafiają się używki w okolicach 600 - 800 zł... (od razu mówię, że ja już tamten sprzedałem)

Obrazek

Awatar użytkownika
Chaos
Whiskey
Whiskey

Post autor: Chaos » wt sie 31, 2010 12:18

Dzięki, co do sprężynek właśnie o to mi chodziło tzn., które lepiej wybierają, oponki mam 195/50 na 15’. Zastanawiałem się przez pewien czas nad kitem MTS'a, ale z tego, co czytam to z tyłem są trochę problemy... Jeździłem już GT i GTI na 60/40 i tragedii nie było, tyle, że właściciele nie wiedzieli za bardzo co mają :jezor: Prawda jest taka, że pod maską chciałbym aby zagościło 2,0, więc wydaje mi się że amorki też powinny być deko lepsze :)

Awatar użytkownika
Chaos
Whiskey
Whiskey

Re: [MK3]Wybór zawieszenia dla wybrednego

Post autor: Chaos » wt sie 31, 2010 12:25

..:VoyteQ:.. pisze:tak jak porównywałem swój poprzedni kit z zestawami znajomych, to mój był zdecydowanie komfortowy, tak że z całym sercem mogę polecić taki zestaw Tobie - H&R cup (ja miałem -60/-40). Nowy jest dosyć drogi (ponad 500 funtów) ale czasami trafiają się używki w okolicach 600 - 800 zł... (od razu mówię, że ja już tamten sprzedałem)
O widzisz, właśnie wydawało mi się że ten Twój kit był całkiem całkiem, tylko zastanawiałem się gdzie go dorwać. 600-800 zł to w miarę dobra cena. Nie zahaczałeś o nic na takim zestawiku?

PaulAdmin

Post autor: PaulAdmin » wt sie 31, 2010 13:38

Ja w 2.0 mam 50/40 TaTechnix-a więc tez nie żaden rarytas ale radzi sobie przy nie małych kołach. Za cenę takiego KIT-u nie wiem czy kupisz komplet nowych sprężyn od H&R czy Weitec-a a może byc tak, że amortyzatory długo nie pożyją.

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » wt sie 31, 2010 16:07

nie zahaczałem o nic, w zimie na 13' kołach jeździłem i nie było problemów

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenia”