1.9 td coś skrzypi z przodu

Wszystko na temat modyfikacji zawieszenia - gwinty, zawieszenia sportowe, pneumatyczne itp.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
arturkw
Kwi@tek
Kwi@tek
Kontakt:

1.9 td coś skrzypi z przodu

Post autor: arturkw » wt cze 23, 2009 18:34

witam a więc śmigając moim golfikiem a jestem po wymianie zawieszenia na sportowe po pewnym czasie zaczęło mi coś skrzypiec z przodu dzieje sie o jak podjeżdżam na krawężnik i przy zmianie biegu, jak zaciągnę ręczny i próbuje ruszać to tez skrzypi jadac około 40kmh i dodając gwałtownie gazu tez poskrzypuje nie dzieje sie to cały czas lecz właśnie w powyższych sytuacjach. towarzyszy temu takie dziwne walenie najczęściej to na przejazdach kolejowych słychać poskrzypuje i cos wali w zawieszeniu, ostatnio jak sie zatrzymałem i zaciągnąłem ręczny to i ruszałem to cos w lewym kole słychać te skrzypienie.

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » śr cze 24, 2009 01:11

odbój amorka
poduszka amorka
tuleja stabilizatora
poduszka silnika
sprezyna zle ulozyla sie

takie mam typy :)

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » śr cze 24, 2009 05:10

A na dziurach stuka coś w zawieszeniu?

U mnie też skrzypi jak np. jadę na luzie 40km/h i wrzucę bieg przykładowo trzeci to jest takie skrzypnięcie. Z tego co mówi MAPET, to odbój odpada bo to raczej metaliczny dźwięk jest. Stabilizatora nie mam. Sprężyny dobrze ułożone. Jako, że jest to dźwięk iście metaliczny obstawiam, że któraś z tulei wachacza mogę mięć zarówno ja jaki i ty poluźnioną/niedokręconą.

Obrazek

Awatar użytkownika
arturkw
Kwi@tek
Kwi@tek
Kontakt:

Post autor: arturkw » śr cze 24, 2009 12:35

MAPET pisze:odbój amorka
poduszka amorka-wczoraj wymieniłem na nową:) 2 sztuki nie pomogło
tuleja stabilizatora-nie posiadam stabilizatora:)
poduszka silnika-jedną mam do wymiany ale nie obstawiał bym tego bo cos w lewym kole nie trybi chyba
sprezyna zle ulozyla sie-spręzyna jest ok

takie mam typy :)

[ Dodano: 24 Cze 2009 12:36 ]
D1_PITER pisze:A na dziurach stuka coś w zawieszeniu?

U mnie też skrzypi jak np. jadę na luzie 40km/h i wrzucę bieg przykładowo trzeci to jest takie skrzypnięcie. Z tego co mówi MAPET, to odbój odpada bo to raczej metaliczny dźwięk jest. Stabilizatora nie mam. Sprężyny dobrze ułożone. Jako, że jest to dźwięk iście metaliczny obstawiam, że któraś z tulei wachacza mogę mięć zarówno ja jaki i ty poluźnioną/niedokręconą.
dokładnie jak wpadne w dziury a dokładniej np tory kolejowe to słyszę takie dziwne odgłosy walenia czegoś i nie wiem, mam to samo jak np jade około 30 i zmienię bieg to właśnie jest ten dzwięk.

[ Dodano: 24 Cze 2009 12:37 ]
tylko kurcze to skrzypienie to nie jest takie metaliczne kurcze:) cos na dole możliwe ze tuleje wahacza cos juz wyrobione bądz poluźnione.

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » śr cze 24, 2009 15:28

arturkw pisze:słyszę takie dziwne odgłosy walenia
Walić może praktycznie każda guma w zawieszeniu (wyrobiona).

A co do Twojego problemu to polecam pojechać na diagnostykę pojazdów. Zapłacisz parę złotych a gościu Ci wyłoży jak na tacy co masz uszkodzone. :bigok:

Obrazek

Awatar użytkownika
arturkw
Kwi@tek
Kwi@tek
Kontakt:

Post autor: arturkw » śr cze 24, 2009 15:47

nom tak zrobię za tydzień mam przegląd to mi powie co i jak:)

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » ndz cze 28, 2009 00:01

a mi te wasze opisy jak byk pasują pod walnięte łożysko/a czy też poduszki przednich amortyzatorów ;) bo chyba jedynie to, poza gumami od stabilizatora, może skrzypieć i walić zarazem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenia”