Za twarde zawieszenie !

Wszystko na temat modyfikacji zawieszenia - gwinty, zawieszenia sportowe, pneumatyczne itp.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Wojtek-Ka
Mały gagatek
Mały gagatek

Za twarde zawieszenie !

Post autor: Wojtek-Ka » ndz mar 22, 2009 20:08

Witam

Kiedy kopiłem golfa 2 jakieś 2 lata temu wydawało mi się ze z zawieszaniem jest coś nie tak, więc postanowiliśmy wymienić komplet amortyzatory, sprężyny, odboje ... powiem ze specjalnie nie pomogło. Zawieszenie oczywiscie kopiłem z allegro, w Passacie poszło po 3 tygodniach i musiałem wymieniać jeszcze raz.No ale dzisiaj jadąc po naszych polskich dziurach myślałem ze mi się auto zaraz rozpadnie. Nie chce porównywać passata do golfa ale czy możne coś można zrobić ? Czy możne ktoś wie czy jest dostępne jakieś miększe zawieszenie do naszych golfów sprężyny czy coś ?

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pn mar 23, 2009 08:35

musisz troszkę więcej napisać co i jak kupiłeś... tzn jakie amortyzatory kupiłeś, albo chociaż jak tłumią, olej gaz albo mieszane.

amortyzatory gazowe są twarde i komfort jest mniejszy, ale auto lepiej się zachowuje przy większych prędkościach i ciaśniejszych zwrotach.

amortyzatory olejowe są komfortowe, ponieważ ich tłumienie polega na przelewaniu specjalnego oleju hydraulicznego w amortyzatorze. auto troszkę gorzej na ciasnych zakrętach bo szybciej wpada amortyzator. ale są równie sprawne jak i gazowe.

no i podobno są olejowo gazowe, wnioskuje że ich właściwości są "trochę takie trochę takie".

pozostaje kwestia sprężyn jakie masz, oraz ogumienia na kołach. rozmiar koła i profil opony ma duże znaczenie w komforcie jazdy, no i oczywiście również ciśnienie w oponach.

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » pn mar 23, 2009 16:17

Wojtek-Ka pisze:komplet amortyzatory, sprężyny, odboje ... powiem ze specjalnie nie pomogło. Zawieszenie oczywiscie kopiłem z allegro,
Jakiej firmy ten sprzęt ??

Ja robiąc zawieszenie wymieniłbym jeszcze: wszystkie gumy i silentbloki zawieszenia, do tego gumy i talerzyki sprężyn, górne mocowania przednich amortyzatorów (te z łożyskami), do tego sworznie wahaczy przednich, tuleje i łączniki stabilizatora przedniego... No i zajął bym się układem kierowniczym, sprawdził maglownicę i krzyżak czy nie mają luzów, wymienił bym drążki kierownicze wraz z końcówkami

Oczywiście wszystko na nowych częściach Febi Bilstein i nie ma bata, po tym zawiecha była by w takim stanie jak po wyjeździe z fabryki ;)

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » pn mar 23, 2009 16:23

-=ren=-, piszac amortyzatory gazowe,masz na mysli ze jest w nich sam gaz, bez oleju??

pierwsze slysze, tzn moze w sporcie sa takie uzywane, ale jako zamienniki do aut cywilnych? poza tym trzpien musi byc smarowany i jakos cieplo odprowadzane..

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » pn mar 23, 2009 16:56

haps pisze:-=ren=-, piszac amortyzatory gazowe,masz na mysli ze jest w nich sam gaz, bez oleju??

pierwsze slysze, tzn moze w sporcie sa takie uzywane, ale jako zamienniki do aut cywilnych? poza tym trzpien musi byc smarowany i jakos cieplo odprowadzane..
Sama nazwa, że gazowy amortyzator może sugerować, że tylko gaz w nim jest, ale to błędne stwierdzenie ponieważ w amortyzatorze gazowym jest zarówno gaz jak i olej. Moim zdaniem amortyzatory gazowe minimalnie usztywniają zawieszenie, bo pracują zarówno przy zgniataniu (olej) i przy rozprężaniu (gaz)...

Mam z tyłu amorki Bilsteina B2, i tył jest moim zdaniem bardziej sztywniejszy i lepiej się trzyma drogi...

Poniżej link od budowy amortyzatora gazowego:

http://kayaba.akwimat.pl/amortyzatory.html

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » pn mar 23, 2009 17:19

Lukas-182 pisze:Moim zdaniem amortyzatory gazowe minimalnie usztywniają zawieszenie, bo pracują zarówno przy zgniataniu (olej) i przy rozprężaniu (gaz)...
dokladnie, a do tego gaz zapobiega spienaniu sie oleju, ktore nastepuje przy duzej czestotliwosci jego ruchow, czyli na dziurawej drodze... jak dla mnie na polskie drogi najlepsze olej-gaz

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » pn mar 23, 2009 17:50

haps pisze:dokladnie, a do tego gaz zapobiega spienaniu sie oleju, ktore nastepuje przy duzej czestotliwosci jego ruchow, czyli na dziurawej drodze... jak dla mnie na polskie drogi najlepsze olej-gaz
Też jestem tego zdania... Założyłem na tył gazowe na przód olejowe, ale chyba przy najbliższej wymianie włożę cały komplet gazowych bilsteinów ;)

Wojtek-Ka
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Wojtek-Ka » pn mar 23, 2009 20:20

Amortyzatory firmy GPD chyba najtansze co bylo na allegro .

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » pn mar 23, 2009 20:41

Wojtek-Ka pisze:Amortyzatory firmy GPD chyba najtansze co bylo na allegro .
no jak uwazasz, Twoj golf :bigok:

ale ja polecam taki zestawik
http://www.moto.allegro.pl/item57881822 ... _seat.html

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » pn mar 23, 2009 21:08

haps pisze:ale ja polecam taki zestawik
http://www.moto.allegro.p...i_iii_seat.html
Ja także ze szczerego serca polecam powyższy zestaw...Bilsteiny B4 to klasa sama w sobie, jak chcesz coś tańszego to polecam także bilsteiny ale B2, mam taki zestawik i świetnie się spisują... Za B2 zapłacisz coś około 90-100zł,a w zestawie nawet 300-350zł za 4 sztuki ;)

Wojtek-Ka
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Wojtek-Ka » wt mar 24, 2009 19:33

Tu akurat nie chodzi o cenę,b ardzkiej o to ze jak kupowałem to nie wiedziałem co to za badziew był. Teraz wole coś sam wymienić i kopić lepsze części niż robić coś dwa razy.
Ostatnio zmieniony wt mar 24, 2009 20:55 przez Wojtek-Ka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

Post autor: specWROC » ndz lut 07, 2010 16:49

ja wrzuciłem do siebie 4 szt kayaba wszystko seria i jest masakra jeśli chodzi o tył jest bardzo twardy jak wjadę w jakąś dziurę, uskok to aż mi płyta przeskakuje w radiu, a jak przejeżdzam przez sierżanty to muszę powoli bo jak chce szybciej to takie łubudu z tyłu.... troche żałuje zakupu, wogóle teraz tył niżej mam niż przód

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » pn lut 08, 2010 01:10

po kiego grzyba odkopujesz temat sprzed prawie roku!?

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Zawieszenia”