[MKIV] Amortyzatory bilstein B6 i odboje, czy potrzebne???

Wszystko na temat modyfikacji zawieszenia - gwinty, zawieszenia sportowe, pneumatyczne itp.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
Ponior
Forum Master
Forum Master

[MKIV] Amortyzatory bilstein B6 i odboje, czy potrzebne???

Post autor: Ponior » pt mar 20, 2009 11:54

Dostałem takie amorki B6 na przód i sa ładne osłony ale nie ma odboi.
Pytanie czy są potrzebne odboje na przód do bilsteina b6, podobno b6 ma odboje wewnętrzne i zewnętrznych nie trzeba??????
Stare odboje nie bardzo chcą wejść na grube tłoczysko b6???.
pozdrawiam.

[ Dodano: 20 Mar 2009 12:56 ]
Napisałm do firmy w której kupiłem i odpisali, że odboje zewnetrzne trzeba założyć do bilsteina b6 i pasują te ze starych amortyzatorów. Musze jeszcze pokombinować, może jakoś wejdą. Mam chyba 2 lewe ręce :helm:
Może napisze ktoś coś wiecej jak zakładał B6 na przód.???

viewtopic.php?t=130814" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -S3/page26" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Szumal
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Szumal » ndz mar 22, 2009 00:18

nie wiem jak wygladaja b6 ale jezeli maja tak grube tloczysko jak b8 to nie wiem w jaki sposob mozna tam wciasnac odboje. ja mam b8 i nie mam na nich odbojow ani nie widze mozliwosci o co taki odbój mialby sie zaprzec skoro tloczysko jest niewiele wezsze od rury amora.
Mowa oczywiscie o przednich amorach bo na tyl masz normlany odboj taki jak w serii.
Ostatnio zmieniony ndz mar 22, 2009 00:19 przez Szumal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ponior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Ponior » ndz mar 22, 2009 10:52

A jak wpadniesz przednim kołem w dziure to dobijają amorki coś, czy jest ok.????
Kumpel w leonie zakładał b6 i tez raczej nie ma odboi, więc chyba ja też nie założe, poza tym nie znalazłem odboi do b6, a standardowe nie wejdą.

http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -S3/page26" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Szumal
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Szumal » ndz mar 22, 2009 11:07

Nie wpadam jeszcze w dziure na b8 bo poki co leża w pudełku. Za jakiś tydzien bede może wpadał ;)

Ponior jak chcesz sie na 100% upewnić to zadzwoń jutro sobie do Zerkopolu i tam napewno Ci powiedzą czy powinny być odboje czy nie ( wspomnij ze masz grube b6 czyli Upside Down )

A ja znalazłem cos na potwierdzenie na stronie Bilka. Do golfa IV występuja dwie opcje amorów B6 i B8:
Jednorurowy Upside Down - czyli na grubym tłoczysku
oraz zwykły dwururowy - czyli z normalnym tłoczyskiem

I teraz najważniejsze - do opcji z normalnym tłoczyskiem w zestawie B6 przewidziana jest oslona przeciwkurzowa i odbój,
do opcji z grubym tłoczyskiem na przod na stronie katalogowej nie ma w zestawie odboju.

Tu można sprawdzić:
http://www1.carparts-cat.com/webkat.asp ... 019&ROOT=1

No to chyba wszystko jasne ;)

P.S. - Ponior a Ty przypadkiem nie masz gwinta? Pogubiłem się juz :D
Ostatnio zmieniony ndz mar 22, 2009 11:11 przez Szumal, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Ponior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Ponior » ndz mar 22, 2009 11:50

W tej chwili mam gwint mts ale, dobijaja mi amorki z przodu. Chce zobaczyć czy na b6 bedzie to samo, mam nadziej, że nie.
gwint i tak sobie zostawie bo na jakiś zlocik to fajnie można zglebić golfika.
dzięki za odpowiedz, mam b6 na grubym tłoku i z tego co widze to tam odboi chyba nie przewidzieli.

bnmnb
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: bnmnb » ndz mar 22, 2009 21:07

Bilstein b6 jak i b8 mają odboje wewnątrz amortyzatora, oczywiście mowa o przodzie. Wiec, na trzpień nic się nie zakłada. pozdro

Bnmnb

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenia”