MK4 TDI czyli jaki setup na Bilstein'ie?

Wszystko na temat modyfikacji zawieszenia - gwinty, zawieszenia sportowe, pneumatyczne itp.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

dudi_silesia
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

MK4 TDI czyli jaki setup na Bilstein'ie?

Post autor: dudi_silesia » ndz lut 08, 2009 19:24

Witam
To mój pierwszy post więc "heloł" do wszystkich :okej:

Sprawa jest następująca... Przekopałem całe forum, szukałem na google, przeczytałem info na stronie Bilstein i mam mętlik w głowie... :kac:

Kupiłem 6 miesięcy temu Gofra 4 na obniżonym zawiasie. Niemiec założył tylko springi (na oko ok. -30 mm) na przód i tył zostawiając ori amorki. Tu pojawia się problem - w DE może to dawało rade ale u nas czuje sie momentami jakbym łódką zasuwał po drodze, nie wspominając o wiecznie obcierającej osłonie...

Springi to prawdopodobnie H&R (czerwone) ale musze wjechać na kanał i się upewnić.

Chce wymienić amortyzatory na Bilsteina. I teraz pytanie: B6 czy B8?
Nastawiałem się już na B6 gdy znalazłem na stronie producenta informacje, że B6 są do ori springów a B8 do obniżających.
Chce kupić komplet bez musu wysyłki amorów ze springami na strojenie.

Aaa felgi to alu 17" RH - auto ładnie wygląda ale mógłbym je jeszcze opuścić o jakieś 2 cm ;)

Prosze o rade i jakieś info. :pub:
Ostatnio zmieniony ndz lut 08, 2009 19:52 przez dudi_silesia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eldorado84
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: MK4 TDI czyli jaki setup na Bilstein'ie?

Post autor: eldorado84 » pn lut 09, 2009 18:58

dudi_silesia pisze:Witam
To mój pierwszy post więc "heloł" do wszystkich :okej:

Sprawa jest następująca... Przekopałem całe forum, szukałem na google, przeczytałem info na stronie Bilstein i mam mętlik w głowie... :kac:

Kupiłem 6 miesięcy temu Gofra 4 na obniżonym zawiasie. Niemiec założył tylko springi (na oko ok. -30 mm) na przód i tył zostawiając ori amorki. Tu pojawia się problem - w DE może to dawało rade ale u nas czuje sie momentami jakbym łódką zasuwał po drodze, nie wspominając o wiecznie obcierającej osłonie...

Springi to prawdopodobnie H&R (czerwone) ale musze wjechać na kanał i się upewnić.

Chce wymienić amortyzatory na Bilsteina. I teraz pytanie: B6 czy B8?
Nastawiałem się już na B6 gdy znalazłem na stronie producenta informacje, że B6 są do ori springów a B8 do obniżających.
Chce kupić komplet bez musu wysyłki amorów ze springami na strojenie.

Aaa felgi to alu 17" RH - auto ładnie wygląda ale mógłbym je jeszcze opuścić o jakieś 2 cm ;)

Prosze o rade i jakieś info. :pub:
tylko i wyłącznie B8 dlaczego?
- masz teraz opuszczone auto o -40 i masz ochote na bilsteina B6 (który włąśnie podchodzi pod seryjny zawias) a ty masz -40. I z tego wsględu B6 + -40springi = niektórzy twierdza że amorki na takim setapie szybciej padną (ja jestem tego samego zdania)
- jkeszcze dodałeś że chcesz jeszcze opuścić auto o jakieś -20 więc na to wygląda że twój zawiech będzie -60 a więc przy takim setapie zapomnij o Bilsteinie B6. Wtedy tylko i wyłazcnie Bilstein B8 lub inne sportowe i o skróconym skoku amorki.
- a nawet jakbyś zostawił swoje springi -40 to i tak sądze że autko z tym obnizeniem lepiej będzie się prowadzić z Bilsteinem B8 niż B6

http://www.w202.pl/viewtopic.php?t=10205&start=0
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=54809

- O żesz ty kur.., w chu.. jeb.. twoja mać, pier...ny, zasr.., poje..y kut..s !! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął. ;) ;)

dudi_silesia
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dudi_silesia » pn lut 09, 2009 19:56

eldorado84, Dzięki :) :bigok: A czy po założeniu B8 samochód jeszcze sie obniży?
Musze jeszcze sprawdzić jak wygląda u mnie sprawa stabilizatora...

Nie sprawdziłem jeszcze jakie mam springi ale pomierzyłem auto.
Odległość od poziomu 0 (beton, samochód ustawiony na równym podłożu) do najwyżej położonej krawędzi błotników:
przód - 63,5 cm
tył - 66,5 cm
Mierzyliście może golfa z seryjnym zawieszeniem? Może sie dowiem jak bardzo mam klapniętego gofra :helm:

ed:
ofc punkcik :pub:
Ostatnio zmieniony pn lut 09, 2009 20:01 przez dudi_silesia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eldorado84
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eldorado84 » pn lut 09, 2009 21:12

dudi_silesia pisze:eldorado84, Dzięki :) :bigok: A czy po założeniu B8 samochód jeszcze sie obniży?
Musze jeszcze sprawdzić jak wygląda u mnie sprawa stabilizatora...

Nie sprawdziłem jeszcze jakie mam springi ale pomierzyłem auto.
Odległość od poziomu 0 (beton, samochód ustawiony na równym podłożu) do najwyżej położonej krawędzi błotników:
przód - 63,5 cm
tył - 66,5 cm
Mierzyliście może golfa z seryjnym zawieszeniem? Może sie dowiem jak bardzo mam klapniętego gofra :helm:

ed:
ofc punkcik :pub:
Po założeniu B8 czy tam B6 nie powinien (po samych amortyzatorach) się obniżyć. Za obniżenie odpowiadają sprężyny, choć nie którzy twierdzą ze po wymianie amorów z seryjnych na sporowe (ze skróconym tłoczyskiem) przy zastosowaniu tych samych sprężyn im usiadł ok jakieś 1-1.5cm. Osobiście widziałem kilka sportowych amorów i powiem szczerze że wysokość samej kolumny jak i wysokość tależa bała taka sama jedynie długością tłoczyska się różniły względem seri.

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 20:18 ]
dodam jeszcze żebyś poczytał posty kolegów gdzie były stwierdzenia że przy obniżeniau w mk4 60/60 potrafią przytrzeć michą olejową o nierówności. Ktoś tam stwierdzał że w mk4 jest jakoś niżej obniżona micha olejowa gdzie jeszcze w połączeniu z glebą 60/60 nie przyjemnie może się to skończyć
A może zapodaj sobie jakiś gwint dobrej jakości, dobrej firmy, bo widze że na zawieszenie nie będziesz oszczędzać kasy (i bardzo dobrze) no i nie będziesz bawić się w tzw. "półśrodki" (i też bardzo dobrze) - bo jak coś robić to raz a dobrze

- O żesz ty kur.., w chu.. jeb.. twoja mać, pier...ny, zasr.., poje..y kut..s !! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął. ;) ;)

dudi_silesia
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dudi_silesia » pn lut 09, 2009 21:22

OK więc nastawiam się na B8. Jak sie ich dorobie to wrzuce jakieś foto ;)
Czy do tych amortyzatorów będe musiał coś jeszcze kupić? Jakieś specjalne łożysko górne?

ed:
Powiem tak... Ide w twarde zawieszenie bo lubie szybką jazde i pewne pokonywanie zakrętów, do tego nie lubie "kanap na kółkach" - musi mnie wytelepać żebym poczuł że jade :D
Na gwint niestety nie mam $$$ i raczej nie pójde w tym kierunku... Już przy zakupie B8 będe o 1800 lżejszy.
Miske mam jeszcze całą ale na naszych pięknych drogach wszędzie hacze osłoną pod silnikiem. W ostateczności może B6 bym wrzucił z ori springami (dostałem je w prezencie od niemca)... Tylko, że gleba poprawia wygląd auta. Marzy mi sie klapnięcie błotnikami na równi z górną krawędzią opon :bajer:
Ostatnio zmieniony pn lut 09, 2009 21:32 przez dudi_silesia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eldorado84
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eldorado84 » pn lut 09, 2009 21:49

dudi_silesia pisze:OK więc nastawiam się na B8. Jak sie ich dorobie to wrzuce jakieś foto ;)
Czy do tych amortyzatorów będe musiał coś jeszcze kupić? Jakieś specjalne łożysko górne?

ed:
Powiem tak... Ide w twarde zawieszenie bo lubie szybką jazde i pewne pokonywanie zakrętów, do tego nie lubie "kanap na kółkach" - musi mnie wytelepać żebym poczuł że jade :D
Na gwint niestety nie mam $$$ i raczej nie pójde w tym kierunku... Już przy zakupie B8 będe o 1800 lżejszy.
Miske mam jeszcze całą ale na naszych pięknych drogach wszędzie hacze osłoną pod silnikiem. W ostateczności może B6 bym wrzucił z ori springami (dostałem je w prezencie od niemca)... Tylko, że gleba poprawia wygląd auta. Marzy mi sie klapnięcie błotnikami na równi z górną krawędzią opon :bajer:
Jak lubisz beton i pewną jazdę to zakładaj zawiech + rozpórki + tuleje poliuretanowe.
Wiem że gleba poprawia wygląd ale w Polsce trzeba iść czasem na kompromisy, bo czasem wychodzi na to że nasze dziurawe drogi są "mocniejsze" niż nasze auto (zawieszenie, buda), nasze zęby, czy tam kręgosłup - a słyszałem że kręgarze dobrze zarabiają :cool:

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 20:53 ]
a co do łożyska górnego to proste - jak ma wyczuwalny luz albo kulki jakieś dziwne odgłosy wydobywają z sibie to wymiana

Awatar użytkownika
KriSSo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: KriSSo » pn lut 09, 2009 23:05

dudi_silesia pisze:Powiem tak... Ide w twarde zawieszenie bo lubie szybką jazde i pewne pokonywanie zakrętów, do tego nie lubie "kanap na kółkach" - musi mnie wytelepać żebym poczuł że jade
No to zostaw B8 w spokoju i zapodaj kit koni 1130 z regulacją siły tłumienia (będzie beton w ustawieniu hard), albo nieregulowany kit KW 30/30. Te zawiasy dostarczą Ci więcej radochy, bo są sztywniejsze od kompletu B12. Eibach, H&R Cup kit czy B12 to komfortowe zestawy, możesz nie być z nich do końca zadowolony. Poprawiają trakcję - owszem, ale dla wielu są zdecydowanie za miękkie.

dudi_silesia
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dudi_silesia » wt lut 10, 2009 00:20

Hehe bez skrajności ;) Tak na "beton" w PL to sie nie pojeździ... Chce w miare twardo, bez efektu "skoczka" i rycia miską po asfalcie :bigok:
A o rozpórkach myślałem ale to może później... Wymieniłem niedawno cały rozrzad, za miesiąc sprzęgło, później zawias i lece w mody silnika (wtryski 216 i wirus). Jak sie bawić to na maxa :bajer:

KriSSo
A jak to wygląda cenowo? :chytry:
Ostatnio zmieniony wt lut 10, 2009 00:21 przez dudi_silesia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ponior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Ponior » śr lut 11, 2009 12:13

Ma ktoś może namiary na jakis tani (polecany) sklep z amorkami bilsteina b6, b8????

viewtopic.php?t=130814" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -S3/page26" onclick="window.open(this.href);return false;

dudi_silesia
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dudi_silesia » śr lut 11, 2009 12:34

Ponior, www.dexx-auto.pl - sprzedają na dziadlegro. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=527436183
Widziałem, że masz zawias na gwincie MTS Technik. Jeździ się na tym jakoś? A może chcesz zmienić bo to lipa? :grin:
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2009 12:35 przez dudi_silesia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ponior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Ponior » śr lut 11, 2009 12:43

To tu maja troszke taniej.
http://www.allegro.pl/item553022771_amo ... in_b6.html
Powiem tak, mam troszke problem z przodem bo dobija mi na wiekszych nierównosciach, i nie wiem czy to amorki czy coś innego, czekam aż bedzie cieplej i bede zaglądał pod auto.
Jak się okaże że to wina gwintu to wyciągam go.
Poza tym mam fele 18" i szukam jakiegoś kompromisu :helm:
Jechałem leonem na eibacha sprężynach i z b6 i komfort dużo większy a w zakrętach nie jest źle.
Sprężyny eibacha leżą w garażu, brakuje mi tylko b6. :grin:
Pozdr.
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2009 12:54 przez Ponior, łącznie zmieniany 6 razy.

http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -S3/page26" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » śr lut 11, 2009 13:06

Ponior pisze:Powiem tak, mam troszke problem z przodem bo dobija mi na wiekszych nierównosciach, i nie wiem czy to amorki czy coś innego, czekam aż bedzie cieplej i bede zaglądał pod auto.
a to nie stabilizator? watpie by dobijal amor bo jezdizlem z ludzmi na MTS max na dól i nic nie dobijalo... w leonie np masz na sam dol go?
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2009 13:07 przez MAPET, łącznie zmieniany 2 razy.

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Awatar użytkownika
Ponior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Ponior » śr lut 11, 2009 13:13

Stabilizator napewno nie, jak go zglebie mocno to stabilizator dobija fakt, ale teraz jest podniesiony i o śke nie wadzi , a dalej słychać stuki.
Widać zresztą na ośce ślady po dobijaniu, a teraz sladów nie ma.
Może mi padło coś w zawieszeniu, dlatego czekam na cieplejsze dni i bede badał.
Ale kumpel mechanik sie przejachał, nie jeden gwint miał i mówi, że amorki dobijają.
Zresztą łączniki, i wszystkie gumy miałem dopiero co wymieniane, ale różnie to bywa.
Zobaczymy :crazy:
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2009 13:14 przez Ponior, łącznie zmieniany 1 raz.

dudi_silesia
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dudi_silesia » śr lut 11, 2009 13:15

Ponior pisze:Sprężyny eibacha leżą w garażu, brakuje mi tylko b6. :grin:
Jakie obniżenie springów? :chytry:

PozdraVWiam
Dudi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenia”