Air Ride - INFO Ogólne

Wszystko na temat modyfikacji zawieszenia - gwinty, zawieszenia sportowe, pneumatyczne itp.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
RasPL
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2491
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Post autor: RasPL » ndz paź 12, 2008 16:07

z air ride trzeba się liczyć że naprawy będą własnoreczne, jeżeli ktoś chce kupić to serwisowanie tanie nie będzie.

Auto napewno nie nadaje się wtedy do szaleństw, zreszta tak jak każde auto bardzo obniżone

Czyli trzeba rozważyć + i - i zadecydować



wojtek_sari
Forum Master
Forum Master
Posty: 1229
Rejestracja: ndz lip 23, 2006 08:55
Lokalizacja: śląskie
Kontakt:

Post autor: wojtek_sari » ndz paź 12, 2008 16:26

dogu18 pisze:rozważam albo gwint albo jak by koszty porownywalne AirRide
gwint możesz kupic już za 300zł i szpanować, zakładać związki itp :helm: Prawda jest taka że dobry gwint kosztuje nawet więcej niż air zrobiony własnorecznie!
RasPL pisze:z air ride trzeba się liczyć że naprawy będą własnoreczne
z tego co gadałem z kilkoma uzytkownikami air to naprawy ograniczają się do złączek, nieszczelności i elektrozaworków(zrobiąc air własnorećznie taka naprawa nie stanow problemu) Owszem może paść kompresor ale wtedy i tak trzeba zatrudnić fachowca...
RasPL pisze:Auto napewno nie nadaje się wtedy do szaleństw, zreszta tak jak każde auto bardzo obniżone
troche racji w tym jest, ale po to stosuje się amorki z regulacją żeby nie było aż takiej roznicy, jak zrobiśz na seryjnych amorach i do tego wylanych to odczucią będą mocno średnie :helm:


Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco

Awatar użytkownika
dogu18
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 673
Rejestracja: sob wrz 08, 2007 21:39
Lokalizacja: Czerwionka - Czuchów
Kontakt:

Post autor: dogu18 » ndz paź 12, 2008 16:39

Na gwint jak juz to planuje dac 1200(mniejwiecej) za nowy oczywiscie
a jakie były by mniejwiecej koszty Air?? (licząc nowe amorki)



Awatar użytkownika
dawid018
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4638
Rejestracja: pn sty 09, 2006 23:41
Lokalizacja: Gostyń/Rębowo
Kontakt:

Post autor: dawid018 » ndz paź 12, 2008 19:46

dj domin1 pisze:czy któryś z VW ma przednią kolumne rozbieralną(z wkładem amora).
mkII też ma rozbieralną.przynajmniej ja u siebie takie miałem.nawet gdzieś w garażu leża cale amory.


obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850

BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5064
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz paź 12, 2008 19:50

mkII też ma rozbieralną.przynajmniej ja u siebie takie miałem.nawet gdzieś w garażu leża cale amory.
zgadza się , zalezy od producenta z tego co się orientuję. Ostanio kumpel wyjął stare amory i też ma wkłady



Awatar użytkownika
dawid018
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4638
Rejestracja: pn sty 09, 2006 23:41
Lokalizacja: Gostyń/Rębowo
Kontakt:

Post autor: dawid018 » ndz paź 12, 2008 20:44

sas_gti pisze:zalezy od producenta z tego co się orientuję.
ja mam ori VW.jest na nich wybity znaczek i data produkcji auta :grin: albo i amorów.


obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850

BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413

Awatar użytkownika
dj domin1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 562
Rejestracja: wt lis 13, 2007 21:39
Lokalizacja: Koziegłowy, Częstochowa
Kontakt:

Post autor: dj domin1 » pn paź 13, 2008 19:05

dawid018 pisze:mkII też ma rozbieralną.przynajmniej ja u siebie takie miałem.nawet gdzieś w garażu leża cale amory.
Możesz pokazać fotki tych kolumn?? :bigok:


[img]http://images47.fotosik.pl/224/aec06ac71a10dc82med.jpg[/img]
Mój Wolfsburg Edition 16V I mk2 AFN
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=188972 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=524708

Awatar użytkownika
dawid018
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4638
Rejestracja: pn sty 09, 2006 23:41
Lokalizacja: Gostyń/Rębowo
Kontakt:

Post autor: dawid018 » pn paź 13, 2008 21:01

nie mam real foto ale wygląda tak jak ten na aukcji tylko ta górna częśc(ten kapturek)jest wkręcany na gwincie a tutaj jest wtłaczany



http://moto.allegro.pl/item453864225_am ... aniej.html


obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850

BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Posty: 1958
Rejestracja: śr sie 18, 2004 09:57
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » pn lis 03, 2008 12:34

dogu18, ja mam ten tył zrobiony i jeżdżę na co dzień, jednak nie zrobiłem jeszcze zaworka który blokuje przepływ między kołami i dość mocno buja muszę powiedzieć jak dla mnie. Wcześniej jeździłem na zawiasie o takiej twardości że tylko opona w sumie amortyzowała. Do tego teraz amorki mam ustawione na maks miękko.



Awatar użytkownika
RasPL
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2491
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Post autor: RasPL » pn lis 03, 2008 12:38

1 6 D pisze:dogu18,jednak nie zrobiłem jeszcze zaworka który blokuje przepływ między kołami i dość mocno buja muszę powiedzieć jak dla mnie.
trzeba go dołożyć, dobrze mieć po 2 zawory na koło jeden do spustu a drugi do pompowania :)



Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Posty: 1958
Rejestracja: śr sie 18, 2004 09:57
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » pn lis 03, 2008 12:41

Z tyłu nie ma co robić po dwa zawory na koło bo i tak side-to-side nie zrobisz. Na oś trzy wystarczają.



Awatar użytkownika
RasPL
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2491
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Post autor: RasPL » pn lis 03, 2008 12:44

na przodzie ;) wiem że belka z tyłu psuje sprawe



Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Posty: 1958
Rejestracja: śr sie 18, 2004 09:57
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » pn lis 03, 2008 12:48

Przodu ja ciągle nie mam ruszonego, poluje teraz cały czas na grilla US do siebie no i na resztę gratów potrzebnych do skończenia pasów US.



Awatar użytkownika
mustang7
DestructionDriver
DestructionDriver
Posty: 270
Rejestracja: wt sie 31, 2004 19:14
Lokalizacja: Starachowice
Kontakt:

Post autor: mustang7 » pt gru 12, 2008 20:26

Mam pytanie: Jak to jest z żywotnością amortyzatora w przypadku air ride? Bo ja to rozumuję tak: Na tym forum wyczytałem, że nie wolno obcinać sprężyn dla obniżenia auta bo to źle wpływa na amortyzatory. W przypadku opuszczenia auta (i np jeżdżeniu takim opuszczonym) na air ride na poduszkach jest chyba taki sam efekt w stosunku do amortyzatora- jest on na stałe bardziej wpuszczony. Czy to działa jakoś inaczej?


Moje VW:
Golf mk2 -> USA
19% - sprzedany, dużo rzeczy na sprzedaż z niego :D
Golf mk4 -> US. ...
2...% (aktualizacja 2012-08) - zobacz ... 2014-07-25 SPRZEDANY
T4 Caravelle
Lupo 3L

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości