Nominalna wysokość głowicy w PG

Forum techniczne związane z silnikami G60

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
TiTeK
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 189
Rejestracja: ndz lis 02, 2008 12:56
Lokalizacja: JaVWorzno
Kontakt:

Nominalna wysokość głowicy w PG

Post autor: TiTeK » pt lis 04, 2016 18:55

Witam. Zna ktos moze nominalny wymiar głowicy w PG tzn wysokość od płaszczyzny przylegania pokrywy zaworow do płaszczyzny styku z blokiem?
Mam pewien problem ze spalaniem stukowym, glowica u mnie byla juz dwa razy planowana a nie wiiadomo ile razy byla juz wczesniej zbierana i ile. Być może konieczne bedzie odprężenie przekładką ale puki nie wiem jaki jest wymiar nominalny to nie wiem też jak grubą zrobić przekładke. Nie chce wymieniać glowicy bo jest po portingu i wymianie gniazd i zaworow na wieksze wiec szkoda mi jej. Silnik jest dość pomodzony i nie chce tez zmniejszac doładowania ani cofać zapłonu bo spadnie moc. Wiec jesli ktos zna ten wymiar to byłbym wdzięczny za info.


[url=http://www.wagenstyle.pl/titek.html][img]http://img688.imageshack.us/img688/2713/47322548kopia.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
LoLs
Forum Master
Forum Master
Posty: 1043
Rejestracja: czw maja 24, 2007 08:53
Lokalizacja: Lublin / Babin / Bełzyce / Matczyn / N Kościelna
Kontakt:

Nominalna wysokość głowicy w PG

Post autor: LoLs » pt lis 04, 2016 19:48

jutro postaram się zmierzyć w miarę dokładnie jak się uda moja jeszcze w seri



Awatar użytkownika
TiTeK
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 189
Rejestracja: ndz lis 02, 2008 12:56
Lokalizacja: JaVWorzno
Kontakt:

Nominalna wysokość głowicy w PG

Post autor: TiTeK » pt lis 04, 2016 21:07

Ani razu nie sciągana?


[url=http://www.wagenstyle.pl/titek.html][img]http://img688.imageshack.us/img688/2713/47322548kopia.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2554
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Nominalna wysokość głowicy w PG

Post autor: RasPL » sob lis 05, 2016 09:34

Wysokosc glowicy mierzy sie przez dziurę śruby glowicy przy cylinder 1. W sam naprawiam jest podany wymiar. Pozatym masz za malo paliwa lub za duzo zaplonu jak na stan obecny silnika.


mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
TiTeK
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 189
Rejestracja: ndz lis 02, 2008 12:56
Lokalizacja: JaVWorzno
Kontakt:

Nominalna wysokość głowicy w PG

Post autor: TiTeK » sob lis 05, 2016 19:50

Ok. Teraz juz przynajmniej wiem jak poprawnie zmierzyc glowice. Wtryski mam BOSCH 0280150431 czerwone z Saaba + regulowany reduktor ciscnienia paliwa wysterowany na 4bary wiec wydajnosc ok 400ccm moze wiecej, w programie wydluzone czasy wtrysku. Narazie cofnąłem zapłon lampą na 0 tak zalecił GTO do czasu az nie zrobi korekty ale wspominał o tym ze bardzo mozliwe ze glowa juz za duzo razy była zbierana i dlatego pojawiaja sie stuki. I teraz pytanie czy warto zrobic przekladkę czy tylko zapłon w programie skorygować? Program robiony na paliwie 100+ i n a takim jest jeżdżone caly czas.


[url=http://www.wagenstyle.pl/titek.html][img]http://img688.imageshack.us/img688/2713/47322548kopia.gif[/img][/url]

wojtek_sari
Forum Master
Forum Master
Posty: 1229
Rejestracja: ndz lip 23, 2006 08:55
Lokalizacja: śląskie
Kontakt:

Nominalna wysokość głowicy w PG

Post autor: wojtek_sari » ndz lis 06, 2016 22:13

Jeśli dobrze pamietam to 132mm, ale ręki nie dam. Ja mam sciagniętą głowę o 0,6mm i blok o 0,1 dałem przekładkę 1,5mm i ciekawi mnei co wyjdzie ze stukowym przy strojeniu. Po czym obstawiasz stuk?


Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco

Awatar użytkownika
TiTeK
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 189
Rejestracja: ndz lis 02, 2008 12:56
Lokalizacja: JaVWorzno
Kontakt:

Nominalna wysokość głowicy w PG

Post autor: TiTeK » ndz lis 06, 2016 23:52

Po tym ze rozdupcyło tłoki i pierścienie, pozatym słychać przy większym pałowaniu.


[url=http://www.wagenstyle.pl/titek.html][img]http://img688.imageshack.us/img688/2713/47322548kopia.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
darwaz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 982
Rejestracja: ndz paź 19, 2008 16:23
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Nominalna wysokość głowicy w PG

Post autor: darwaz » ndz lut 19, 2017 20:58

Odgrzewam kotleta :)

Pomierzyłem sobie głowicę przy okazji tego że mi pękła szpilka kolektora i musiałem ją wyjąć. Haynes podaje minimalny wymiar głowy 132,6mm (ktoś może potwierdzić że to prawda? ) a ja mam 131,34 . Auto przed zdjęciem głowicy jeździło super, stuku nie słyszałem, wszystko było ok. Jeszcze nie mierzyłem płaskości głowicy, ale jak mi wyjdzie że jeszcze trzeba ją planować to już będzie kiepsko. Dodatkowo kompletuję zestaw bartka na stage4 i się boję że jak zjadę z wymiarem jeszcze trochę to mi zacznie na nim stukać i będę zmuszony lać 100+. Ktoś miał podobny problem?



Awatar użytkownika
darwaz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 982
Rejestracja: ndz paź 19, 2008 16:23
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Nominalna wysokość głowicy w PG

Post autor: darwaz » śr lut 22, 2017 16:18

Kupiłem kolejną głowicę, Ma wymiar 132,5 (do zebrania 0,1) chyba już wyższej w Polsce nie kupię :) Oddałem do obróbki i się dowiedziałem z zakładu że sporo głowic PG robili i największy wymiar jaki spotkali był 133mm i się zdarzał kilka razy więc chyba można uznać że taki właśnie był nominał.



ODPOWIEDZ

Wróć do „G60”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości