Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Forum techniczne związane z silnikami G60

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Apsik
Powered by G60
Powered by G60
Posty: 1279
Rejestracja: wt paź 05, 2004 15:30
Lokalizacja: just behind you
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: Apsik » czw cze 06, 2013 16:24

Takie moje pytanie - jest ktoś zainteresowany takimi opcjami jak procedura startu i flat-shift w sterowniku Digifant 1?

Zbudowałem PGT oczywiście na Digi 1. Udało się zrobić procedurę startu i flat-shifta na czujniku peda-lu sprzęgła.
Setup już jeździ, ale do końca nie można wszystkiego przetestować, bo silnik jeszcze nie dotarty.

Poglądowe foto:
Obrazek

Po dotarciu zrobię film jak auto rusza z procedury


It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3838
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: toffic » pt cze 07, 2013 09:58

Masz 2 poziomy odcięcia jak w pewnym powszechnie znanym gotowcu czy "płynnie" to się zmienia??



Awatar użytkownika
Apsik
Powered by G60
Powered by G60
Posty: 1279
Rejestracja: wt paź 05, 2004 15:30
Lokalizacja: just behind you
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: Apsik » sob cze 08, 2013 00:54

Sygnał leci po pinie z klimy, wymagany jest czujnik na peda-e sprzęgla.
W momencie aktywacji procedura czy flat-shift jest jak w SA czyli marchewy i boost :D (czyt. nie jest to zwykły limiter)
Do gotowca ma się to nijak, bo tak jest pozmieniane w sofcie że nie ma DigiLag'a i nie jest to zrobione metodą SNS.
Praktycznie kod jest w znacznym stopniu zmieniony.
Do każdej kości jest podstawka :helm: tak na wszelki... :los2:


It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3838
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: toffic » sob cze 08, 2013 09:55

Ok, teraz jak wyłączysz pedał sprzęgła to.... (w sensie poziom limitera, zapłon i paliwo)??? Podtrzymanie turbo przy zmianie biegu to ma??
P.S. Brak Digilaga to chyba każdy DOBRY soft ma :jezor:



Awatar użytkownika
Apsik
Powered by G60
Powered by G60
Posty: 1279
Rejestracja: wt paź 05, 2004 15:30
Lokalizacja: just behind you
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: Apsik » ndz cze 09, 2013 12:50

Podtrzymanie ma :P
Przejście z procedury jeszcze w dopracowaniu, ale będzie łagodne. Silnik nie jest dotarty i nie mogę jeszcze wszystkiego dokładnie testować.
"Tamte dobre" softy mają wyciętego digilaga metodą SNS. "Ten" nie.
toffic pisze:Ok, teraz jak wyłączysz pedał sprzęgła to.... (w sensie poziom limitera, zapłon i paliwo)??? Podtrzymanie turbo przy zmianie biegu to ma??
P.S. Brak Digilaga to chyba każdy DOBRY soft ma :jezor:


It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3838
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: toffic » ndz cze 09, 2013 13:42

Metod usunięcia DigiLaga jest kilkadziesiąt, akurat SNS zrobił to najgorzej jak się da (w każdym bądź razie nic gorszego do głowy mi nie przyszło).
Fajnie było by to kiedyś porównać na żywo jak ci to wyszło



Awatar użytkownika
TiTeK
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 189
Rejestracja: ndz lis 02, 2008 12:56
Lokalizacja: JaVWorzno
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: TiTeK » pn wrz 16, 2013 21:08

Na kompresorze tez jesteś wstanie to zrobić?? czy tylko w PGT??


[url=http://www.wagenstyle.pl/titek.html][img]http://img688.imageshack.us/img688/2713/47322548kopia.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2549
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: RasPL » śr paź 02, 2013 18:38

też się da. A miałem pytać który pin wykorzystałeś ale czułem że klimy.
ISV pobiera powietrze z atmosfery ? tak to wygląda :helm:

Takie inne pytanie odnosnie zmian algorytmów. Czy ktoś podmieniał algorytm korekcji lambda pod szerokopasmówkę. Mam MTX-La i zastanawiam się czy nie podmienić korekcji Lambda pod szerokopasmówkę, tylko czy te małe mapy korekcji będą wystarczające by całość spełniała swoją funkcję czy trzeba zbudować większe mapy ? Ogólnie mam pytanie czy korekcja Lambda jest tylko dla zakresu 0-100kPa czy w pełnym zakresie MAPa. Może głupie pytanie ale kupy map jeszcze nie znalazłem i ogólnie mam poplątanie z pomieszaniem :helm:

ISV z PLki który ma 3 piny da się zaadoptować ? Na moje oko to działa inaczej i nie da sie działania sprowadzić do 2 pinowego chyba że jakieś sprężyny kombinować. Pytam bo mam całkiem zdrowy z 16V PL i szkoda szukać 2 pinowego w niewiadomym stanie


mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3838
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: toffic » śr paź 02, 2013 19:04

RasPL pisze:Czy ktoś podmieniał algorytm korekcji lambda pod szerokopasmówkę. Mam MTX-La i zastanawiam się czy nie podmienić korekcji Lambda pod szerokopasmówkę, tylko czy te małe mapy korekcji będą wystarczające by całość spełniała swoją funkcję czy trzeba zbudować większe mapy ?
Podmieniał, działało nawet, AFR zadany trzymało bdb, ale nie udało mi się "przeskoczyć" problemu etapu rozgrzewania sondy i jak na razie się poddałem. Mapy jak i cały algorytm korekcji paliwa od sondy oczywiście do zmiany.
RasPL pisze:Ogólnie mam pytanie czy korekcja Lambda jest tylko dla zakresu 0-100kPa czy w pełnym zakresie MAPa
To akurat masz zapisane w kodzie programu, nie w "mapie"



Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2549
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: RasPL » śr paź 02, 2013 20:25

To że w kodzie to ja wiem ale narazie się uczę i ciężko mi się to przelicza wszystko ;) Napisałem w mapie, osie mapy zależą od kodu więc dla mnie jedno=drugie
Mapy jak i cały algorytm korekcji paliwa od sondy oczywiście do zmiany.
Czyli w skrócie budować mapę AFR i wywalić istniejącą korekcję.


mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
Alex360
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: pn lis 01, 2010 22:16
Lokalizacja: Morąg

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: Alex360 » śr paź 09, 2013 20:49

A mógł by ktoś wytłumaczyć (dla laika) co to takiego procedura startu i flat-shift ?



Awatar użytkownika
Apsik
Powered by G60
Powered by G60
Posty: 1279
Rejestracja: wt paź 05, 2004 15:30
Lokalizacja: just behind you
Kontakt:

Re: Odp: Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: Apsik » pn paź 14, 2013 07:09

Flat-shift i procedura wygladaja tak ze gdy na pinie od klimy pojawia sie 12V to limiter jest 5000rpm no i zaplon jest cofnięty. Wtedy buduje się boost.
ISV nic tu nie robi.


It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2549
Rejestracja: wt paź 02, 2007 11:39
Lokalizacja: ST
Kontakt:

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: RasPL » pn paź 14, 2013 08:14

Wiadomo ze w tej procedurze nic ale z fotki widac ze jedna strona jest wolna do atmosfery


mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
Alex360
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: pn lis 01, 2010 22:16
Lokalizacja: Morąg

Procedura startu i flat-shift w Digi 1

Post autor: Alex360 » pn paź 14, 2013 20:14

Apsik pisze:Flat-shift i procedura wygladaja tak ze gdy na pinie od klimy pojawia sie 12V to limiter jest 5000rpm no i zaplon jest cofnięty. Wtedy buduje się boost.
ISV nic tu nie robi.
Jak prościej się nie da to już nie chcę wiedzieć co to takiego :)
Apsik pisze:Po dotarciu zrobię film jak auto rusza z procedury
Może wizualnie zaprezentowanie trochę mi to wyjaśni :)



ODPOWIEDZ

Wróć do „G60”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości