Ustawienie zaplonu

Forum techniczne związane z silnikami G60

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Alex360
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: pn lis 01, 2010 22:16
Lokalizacja: Morąg

Re: Ustawienie zaplonu

Post autor: Alex360 » ndz wrz 08, 2013 17:45

toffic pisze:Biały krańcówki, czarny COpot
Pisałem wcześniej że są identyczne, kolorów też to dotyczyło ...



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3841
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: toffic » ndz wrz 08, 2013 19:57

Alex360 pisze:Pisałem wcześniej że są identyczne, kolorów też to dotyczyło ...
To znaczy, że "nasi tu byli" :helm:



Awatar użytkownika
slawko333
Forum Master
Forum Master
Posty: 1533
Rejestracja: ndz lip 22, 2007 09:16
Lokalizacja: leżajsk
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: slawko333 » pn wrz 09, 2013 19:37

u mnie obydwie sa czarne, ale kabel od krancowek jest krotki, wiec jak mo0zna sie pomylic i je zamienic



witman
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 90
Rejestracja: czw lis 22, 2012 21:30

Ustawienie zaplonu

Post autor: witman » śr wrz 11, 2013 04:46

to sobie sprawdź czy i u ciebie nie są zamienione,bo u Alexa,tak samo i u mnie wtyczka na krótszym przewodzie idzie do copotu.więc można się pomylić.



Awatar użytkownika
slawko333
Forum Master
Forum Master
Posty: 1533
Rejestracja: ndz lip 22, 2007 09:16
Lokalizacja: leżajsk
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: slawko333 » śr wrz 11, 2013 17:29

probowalem zamienic wtyczki ale nieda rady bo ten przy krancowkach jest tak krotki ze niedostanie do copotu, a moze napiszcie jakie kolory kabli ida do poszczegolnych wtyczek



Awatar użytkownika
Alex360
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: pn lis 01, 2010 22:16
Lokalizacja: Morąg

Ustawienie zaplonu

Post autor: Alex360 » śr wrz 11, 2013 20:11

slawko333 pisze: a moze napiszcie jakie kolory kabli ida do poszczegolnych wtyczek
Copot:
pin 1 niebieski
pin 2 niebiesko-biały
pin 3 brązowo biały

Przepustnica (od górnych pinów) : niebiesko-czarny, brązowo-biały, czerwono-niebieski

Mój pacjent to Passat 35i z '89r.


Pomimo znalezienia pomylonych wtyczek, nadal nie mogę ustawić zapłonu, może ECU uległo uszkodzeniu ??



Awatar użytkownika
melon
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 562
Rejestracja: sob paź 23, 2004 11:23
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: melon » śr wrz 11, 2013 23:49

alex360 czy auto wchodzi w tryb serwisowy podczas ustawiania zapłonu?


[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/d9acee05471a6c296a0c6.jpg[/img]

witman
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 90
Rejestracja: czw lis 22, 2012 21:30

Ustawienie zaplonu

Post autor: witman » czw wrz 12, 2013 00:17

a jak rozpoznać,że auto jest w trybie serwisowym?



Awatar użytkownika
Alex360
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: pn lis 01, 2010 22:16
Lokalizacja: Morąg

Re: Ustawienie zaplonu

Post autor: Alex360 » czw wrz 12, 2013 07:29

witman pisze:a jak rozpoznać,że auto jest w trybie serwisowym?
Przyłączam się do pytania kolegi -jestem laikiem (całe życie jeżdżę Dieslem) :)



Awatar użytkownika
VWmarcinVW
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: śr mar 17, 2010 08:57
Lokalizacja: z Poznania*

Ustawienie zaplonu

Post autor: VWmarcinVW » pt wrz 13, 2013 19:16

Mam pytanie może trochę głupie :P ale zapytam a mianowicie czy można ustawić zapłon bez kompresora, nie koliduje to w niczym



witman
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 90
Rejestracja: czw lis 22, 2012 21:30

Re: Ustawienie zaplonu

Post autor: witman » pt wrz 13, 2013 21:59

witman pisze:a jak rozpoznać,że auto jest w trybie serwisowym?
Dodam,że jakbym miał mfa,tobym o to nie pytał.Zegary z MFA to sobie chyba z tektury zrobię,bo nie mogę trafić na kogoś kto ma do sprzedania od golfa 2 G60,najlepiej z manetką i wogóle komplet,póki co,zegary z diesla w kit wsadziłem,a z boku za licznik gps robi,he he,niestety bez MFA.Dlatego to pytanie w takiej formie zadałem i nadal czekam na odpowiedź...



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3841
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: toffic » pt wrz 13, 2013 22:03

1) Punkt zapłonu nie zależy od ciśnienia w kolektorze ani prędkości obrotowej
2) Brak wysterowania zaworem wolnych obrotów



witman
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 90
Rejestracja: czw lis 22, 2012 21:30

Re: Ustawienie zaplonu

Post autor: witman » pt wrz 13, 2013 22:18

toffic pisze: 2) Brak wysterowania zaworem wolnych obrotów
Kompletnie nem tudom,panie inżynierze,bardzo proszę o wyjaśnienie pkt.2,bo po przeczytaniu tego,szum w głowie tylko się nasilił :-(



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3841
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: toffic » sob wrz 14, 2013 08:07

inaczej: sterownik nie reaguje na spadające wolne obroty czy też ich wzrost odpowiednim otwarciem lub zamknięciem zaworu powietrza, dlatego w trybie serwisowym ustawia się by-pass na przepustnicy śrubką :bigok:



ODPOWIEDZ

Wróć do „G60”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości