Ustawienie zaplonu

Forum techniczne związane z silnikami G60

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3840
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: toffic » sob wrz 07, 2013 10:04

Alex360 pisze:Zostawiłem wszystkie inne sprawy i wziąłem się za przedzwanianie pinów ECU i jak się okazało jakiś ,,czarodziej'' pomylił wtyczki Switcha przepustnicy z COPOT-em. Wtyczki są identyczne a na dodatek ta od Switcha jest dłuższa co mogło zmylić mechanika.
Kolega Rafał twierdzi że to mogło być przyczyną mojego problemu -Digi zgłupiał..
Jak najbardziej mogło być to przyczyną, ECU jeśli nie "widzi" poprawnego sygnału z czujnika IAT (jest razem z COpotem) nie pozwala przejsć do trybu serwisowego.
BTW te wtyczki różnią się kolorem, nie przez przypadek :jezor:



witman
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 90
Rejestracja: czw lis 22, 2012 21:30

Ustawienie zaplonu

Post autor: witman » sob wrz 07, 2013 19:24

niedowiary,tyle czasu walczyłem z tym silnikiem i nic nie pomogło,dziś po przeczytaniu posta o zamianie wtyczek,nie mając innych pomysłów sprawdziłem u siebie i okazało się że też te wtyczki mam zamienione,już są we właściwych gniazdkach i auto ożyło.



Awatar użytkownika
Alex360
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: pn lis 01, 2010 22:16
Lokalizacja: Morąg

Re: Ustawienie zaplonu

Post autor: Alex360 » sob wrz 07, 2013 20:54

witman pisze:niedowiary,tyle czasu walczyłem z tym silnikiem i nic nie pomogło,dziś po przeczytaniu posta o zamianie wtyczek,nie mając innych pomysłów sprawdziłem u siebie i okazało się że też te wtyczki mam zamienione,już są we właściwych gniazdkach i auto ożyło.
Mam cichą nadzieję że moje G też ożyje, ale jak to mówią nadzieja matką głupich :)



witman
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 90
Rejestracja: czw lis 22, 2012 21:30

Ustawienie zaplonu

Post autor: witman » sob wrz 07, 2013 22:42

Ale matka kocha swoje dzieci :grin: ,myślę że pomoże.U mnie był jeden wielki bajzel.Obroty falowały,silnik przerywał,na czwórce 4,5 tys.obrotów nie przekraczał,na piątce zwalniał,a przepiąłem te dwie zafajdane wtyczki i wszystkie objawy chorobowe ustąpiły,teraz tylko zapłon ustawię z lampą,no i ten copot,lampę mam to zapłon sam ustawię ale nie wiem gdzie w białym lub okolicach ten copot mógłbym wyregulować.



Ladro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: czw lis 06, 2008 12:24
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ustawienie zaplonu

Post autor: Ladro » sob wrz 07, 2013 22:49

Ustaw copot na 450 ohm.Dobrze ,że się udało zagadkę rozwiązac.Witamin pisałem Ci kiedyś w smsie lub jak dzwoniłem o tym by wziąść miernik w rękę i ze schematem elektrycznym sprawdzić wiązkę.To że miałeś zamienione wtyczki wyszło by bardzo szybko ,a tak miałes pare miesięcy walki.


3 x PG było
czas na VR6+ obecnie corrado 2.8 24V BDE.Za jakiś czas r32.

witman
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 90
Rejestracja: czw lis 22, 2012 21:30

Ustawienie zaplonu

Post autor: witman » sob wrz 07, 2013 23:20

Te parę miesięcy nieważne,ważne jest to,że znowu,gdy wszyscy wokół mnie bezradnie rozkładali ręce,nie poddałem się i dziś los dał mi nagrodę..,no nie los,tylko Alex360 opisując ten przypadek z zamianą wtyczek.Dzięki.ps.,a wie ktoś może czy jest gdzieś opis przekaźników,tylko nie co czemu służy,tylko numery przekaźników,bo nie wiem czy u mnie niektóre przekaźniki mają odpowiednie numery,przydałby mi się taki rysunek skrzynki z odpowiednimi przekaźnikami.



Ladro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: czw lis 06, 2008 12:24
Lokalizacja: Wrocław

Ustawienie zaplonu

Post autor: Ladro » sob wrz 07, 2013 23:41

Skrzynkę przekażniów masz rozpisaną na stronie http://www.corrado.com.pl" onclick="window.open(this.href);return false; dział elektryka.


3 x PG było
czas na VR6+ obecnie corrado 2.8 24V BDE.Za jakiś czas r32.

witman
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 90
Rejestracja: czw lis 22, 2012 21:30

Ustawienie zaplonu

Post autor: witman » ndz wrz 08, 2013 00:34

Ale nie ma tam w tym schemacie przekaźników,tego o co pytałem.Jeszcze raz:chodzi mi o przykładowo:"15-Radiator cooling fun after run control (E 3, C 3)-Sterowanie obiegiem wody po wyłączeniu silnika".No i wszystko niby jasne,jest opis miejsca dla przekaźnika,tylko przydałaby się jeszcze informacja o samym przekaźniku-o jakim numerze przekaźnik,będzie właściwy do włożenia w te przykładowe miejsce.Bo to chyba nie wszystko jedno czy włożymy tam np.,przekaźnik nr67 czy przekaźnik nr.151 powiedzmy.I taka rozpiska mnie interesuje-o jakich nr przekaźniki można montować w dane miejsca w skrzynce.



Awatar użytkownika
slawko333
Forum Master
Forum Master
Posty: 1531
Rejestracja: ndz lip 22, 2007 09:16
Lokalizacja: leżajsk
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: slawko333 » ndz wrz 08, 2013 09:43

BTW te wtyczki różnią się kolorem, nie przez przypadek :jezor:
toffic, moglbys sprecyzowac ktory kolor do czego?



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3840
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: toffic » ndz wrz 08, 2013 09:53

Biały krańcówki, czarny COpot



Awatar użytkownika
LukiMK2.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: sob wrz 26, 2009 16:30
Lokalizacja: gliwice/okolice

Ustawienie zaplonu

Post autor: LukiMK2. » ndz wrz 08, 2013 14:02

Witam,
mam taki problem z G60 na turbinie . gdy chce ustawić zapłon na te 6 stopni, w dolocie słychać jak turbina zaciaga powietrze tzn załącza sie.. i po odłączeniu na przykład krokowca albo niebieskiego czujnika problem zninka auto pracuje równo itp jak by zabogata mieszanka dopalała sie jeszcze w turbinie napędzając ja w inne pozycji zapłony tego nie ma ale podczas jazdy przy doładowaniu brakuje mu mocy szarpie strzela na ciepłym silniku.( domyślam sie ze to wina zle ustawionego zapłony) czujnik nowy sonda lambda tez,

moze to wyć wina końcówki turbiny? nieszczelności w wydechu?



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3840
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Ustawienie zaplonu

Post autor: toffic » ndz wrz 08, 2013 14:16

LukiMK2. pisze:moze to wyć wina końcówki turbiny? nieszczelności w wydechu?
Raczej złego wystrojenia po tym co piszesz



Awatar użytkownika
LukiMK2.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: sob wrz 26, 2009 16:30
Lokalizacja: gliwice/okolice

Ustawienie zaplonu

Post autor: LukiMK2. » ndz wrz 08, 2013 15:12

tez mi to przeszło przez głowę ale wcześniej było ok, problem zaczol sie po ponownym wsadzeniu silnika bo zmieniałem sprzęgło i skrzynie .
ale tk chyba bedzie najlepiej niż kopac na ślepo.



Ladro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: czw lis 06, 2008 12:24
Lokalizacja: Wrocław

Ustawienie zaplonu

Post autor: Ladro » ndz wrz 08, 2013 17:10

A nie pomyliłeś podciśnień z tyłu przepustnicy? Dwa krućce sa na tyle do górnego wężyk co idzie do kompa ,dolny to już inne podcisnienie.


3 x PG było
czas na VR6+ obecnie corrado 2.8 24V BDE.Za jakiś czas r32.

ODPOWIEDZ

Wróć do „G60”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości