Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
rejden
Forum Master
Forum Master
Posty: 1202
Rejestracja: czw mar 22, 2007 00:15
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: rejden » wt mar 11, 2014 23:06

Witam,
panowie od jakich podcisnien sa te dwa wejscia w kolektorze po 95r :
Obrazek
Obrazek
,a ktorych brakuje w kolektorze przed 95 od ABF-a nr 037133223T :

Obrazek



imperfectCell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: śr gru 05, 2007 00:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: imperfectCell » śr mar 12, 2014 00:36

gorne idzie do ECU, dolne do odmy



Awatar użytkownika
rejden
Forum Master
Forum Master
Posty: 1202
Rejestracja: czw mar 22, 2007 00:15
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: rejden » śr mar 12, 2014 01:18

Przejmowac sie brakiem ?



bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2357
Rejestracja: czw paź 14, 2004 14:41
Lokalizacja: Bydgoszcz, ewentualnie Olsztyn
Kontakt:

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: bugalon » śr mar 12, 2014 23:41

brakiem czego? podcisnienie do sterownika to przeciez kluczowy sygnał jesli o to ci chodzi.


Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Awatar użytkownika
rejden
Forum Master
Forum Master
Posty: 1202
Rejestracja: czw mar 22, 2007 00:15
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: rejden » czw mar 13, 2014 00:13

Co moze sie dziac jesli nie podam go do kompa ? skad ewentualnie przy starym kolektorze podac go do kompa? Jak to bylo rozwiazane przed 95 r na przewodzie iidacym do serwa bylo wyjscie podcisnienia do ECU ?



Awatar użytkownika
boss999
...
...
Posty: 359
Rejestracja: ndz mar 04, 2007 12:03
Lokalizacja: Żywiec/Bogdanów/VrocłaW
Kontakt:

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: boss999 » czw mar 13, 2014 08:30

rejden pisze:Co moze sie dziac jesli nie podam go do kompa ? skad ewentualnie przy starym kolektorze podac go do kompa? Jak to bylo rozwiazane przed 95 r na przewodzie iidacym do serwa bylo wyjscie podcisnienia do ECU ?
Podciśnienie było wpięte właśnie w zaworek który jest na przewodzie do serwa.
Zastanawia mnie czy będą jakieś problemy jak się wepnie z podciśnieniem pod króciec w przepustnicy (odłączając te zaworki od filltra itp.), mógłby ktoś coś podpowiedzieć, bo różnie można przeczytać a chyba podciśnienie w całym kolektorze jest takie samo?



Awatar użytkownika
popielasty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 951
Rejestracja: wt kwie 08, 2008 16:11
Lokalizacja: WWL

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: popielasty » czw mar 13, 2014 09:28

Możesz rozgałęzić podciśnienia trójkącikiem takim, ja chyba tak robiłem - dzisiaj będę w garage to podrzucę foto - ja mam taki sam kolektor jak ten Twój VW



Awatar użytkownika
rejden
Forum Master
Forum Master
Posty: 1202
Rejestracja: czw mar 22, 2007 00:15
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: rejden » czw mar 13, 2014 10:23

Popielasty bede wdzieczny :pub:



Awatar użytkownika
popielasty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 951
Rejestracja: wt kwie 08, 2008 16:11
Lokalizacja: WWL

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: popielasty » czw mar 13, 2014 21:51

Niestety dzisiaj nie udało mi się porobić fotek. W sobotę ogarnę



imperfectCell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: śr gru 05, 2007 00:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: imperfectCell » czw mar 13, 2014 23:46

Mysle ze mozesz spokojnie podpiac sie pod zaworek przed serwem. W seacie ktorego kupilem jako dawce bylo tak zrobione seryjnie, silnik chodzil i chodzi normalnie.



bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2357
Rejestracja: czw paź 14, 2004 14:41
Lokalizacja: Bydgoszcz, ewentualnie Olsztyn
Kontakt:

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: bugalon » pt mar 14, 2014 08:26

Najlepiej wpinać się za przepustnicą bo tam podciśnienia są najbardziej miarodajne (zbiorcze ze wszystkich 4 cylindrow). Za zaworkiem od serwa też jest bardzo dobrze (i będzie wszystko działać) ale nie bez powodu fabryka to zmieniła :). Grunt żeby podciśnienie było brane z miejsca w kolektorze za przepustnicą


Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Awatar użytkownika
popielasty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 951
Rejestracja: wt kwie 08, 2008 16:11
Lokalizacja: WWL

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: popielasty » ndz mar 16, 2014 12:05

Z którego roku to toledo masz? Czyli ten kolektor Twój z seata jest po 95 roku?

U mnie tak to wygląda - https://www.dropbox.com/sc/n2hpz6etrvuocu8/k8HhMqwSqk" onclick="window.open(this.href);return false;

Podciśnienie do ecu idzie z tego rozgałęziacza śmiesznego przy przewodzie do serwa - tak było w oryginale.

Teraz dam Ci poradę - na tym kolektorze z VW który pokazałeś prawdopodobnie nie zamkniesz maski... Na tym z seata nie powinno być problemu z kolei. Zobacz że wyjście na przepustnicę jest ciut pod innym kątem. Wiesz że ja musiałem wycinać ożebrowanie maski w 1 miejscu żeby zamknąć maskę i na cultstyle pojechać?

Ja sam szukam takiego kolektora z VW jak Ty masz z Seata.

Edit: poczekajcie, bo jak patrzę na allegro na kolektory, to wydaje mi się właśnie, że ten który ma Rejden (z seata) to jest przed 95 rokiem, a ten który ma Rejden (VW) jest po 95?



Awatar użytkownika
rejden
Forum Master
Forum Master
Posty: 1202
Rejestracja: czw mar 22, 2007 00:15
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: rejden » ndz mar 16, 2014 12:34

Popielasty dzieki za foto , co do maski tak wiem :) Toledo jest z 97 roku



Awatar użytkownika
maxgt
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 592
Rejestracja: sob lis 12, 2005 18:42
Lokalizacja: Gdynia
Auto: mk4 2.8 4m, lupo
Silnik: BDE
Kontakt:

Kolektor przed i po 95 ABF roznica

Post autor: maxgt » ndz mar 16, 2014 19:45

W masce nic nie trzeba wycinać, kilka razy chlapnąć i samo się wyklepuje nic nie odstaje. Też mam stary, najstarszy jaki był i podciśnienie do ecu też na trójniku na przewodzie do serwa i działa bdb



ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości