abf + 2y w mk2

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master
Posty: 1296
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 20:47
Lokalizacja: Krosno

abf + 2y w mk2

Post autor: Crayzol » sob gru 29, 2012 14:46

Witam mam problem a zarazem pytanie. Od czego założyć półosie pod skrzynię 2y i przeguby 100mm, założyłem od golfa II 1.8 gx ale są za długie i rozwala przeguby przy skrzyni, próbowaliśmy półosie z 1.6 PN lecz mają taką samą długość. Pomoże ktoś? z góry dzięki.


Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 6146
Rejestracja: ndz paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Kontakt:

abf + 2y w mk2

Post autor: rysiektr » sob gru 29, 2012 17:26

nie wiem jakim cudem półosie z mk2 GX do którego była montowana skrzynia typu 020 nie pasują Ci do mk2 w którym jest skrzynia 020.... chyba, że coś modziłeś z zawieszeniem


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master
Posty: 1296
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 20:47
Lokalizacja: Krosno

abf + 2y w mk2

Post autor: Crayzol » sob gru 29, 2012 18:08

tak robiłem kompletny remont zawieszenia hamulców i układu kierowniczego oraz auto siedzi na gwincie.


Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 6146
Rejestracja: ndz paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Kontakt:

abf + 2y w mk2

Post autor: rysiektr » sob gru 29, 2012 19:16

To wszystko powinno pasować, robiłem kilka swapów w mk2 z 1.8 na ABFa i nigdy nie miałem problemów z półosiami a konkretniej mówiąc ich długością. Nie ważne czy skrzynia 020 czy 02A półosie z oryginalnymi przegubami zostawiałem z 1.8. Auta jeżdżą do dzisiaj bez problemów. Jeśli wszystko dobrze poskładałeś to musi to chodzić, chyba, że masz badziewne przeguby i dlatego ABF szybko je wykańcza. Kolejna sprawa to gleba. Przeguby z racji swojej konstrukcji mają za zadanie kompensować różnice w długości układu przekazania napędu skrzynia -> koła podczas pracy zawieszenia. W skrócie jeśli masz seryjny zawias półoś "wychodzi" z przegubu a w momencie kiedy zawieszenie jest ugięte tudzież jest gleba, półoś "chowa się" stąd może wydaje Ci się, ze są one za długie.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Posty: 3828
Rejestracja: śr lut 07, 2007 02:04
Lokalizacja: Boat city
Auto: Octavia
Silnik: AQY

abf + 2y w mk2

Post autor: grandi » sob gru 29, 2012 23:12

Może od toledo podejdą?


...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

S.
Super eS.
Super eS.
Posty: 816
Rejestracja: wt gru 02, 2008 20:55
Lokalizacja: Santorini

abf + 2y w mk2

Post autor: S. » ndz gru 30, 2012 03:16

Nie ma opcji że nie pasują, jak zawias masz z mk2, tzn wachacze to pasować musi. Ja 9A zeswapowałem na półośkach z RP i przegubach 100mm, teraz wrzuciłem VR6 i półośki również pasują idealnie ;)



Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master
Posty: 1296
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 20:47
Lokalizacja: Krosno

abf + 2y w mk2

Post autor: Crayzol » ndz gru 30, 2012 11:48

właśnie co do toledo mk1 16v się zastanawiam bo akurat jest na szrocie tylko nie wiem jakie oznaczenia silnika ale jest na mechanicznym wtrysku


Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Zmęczony
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 50
Rejestracja: ndz paź 12, 2008 14:22
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

abf + 2y w mk2

Post autor: Zmęczony » ndz gru 30, 2012 13:17

Sprawdz na kanale jak auto stoi na ziemi czy jest luz wzdłużny na obu półosiach jak jest to jest ok,jak niema to zdejmij przegub zewnetrzny i wyciągnij z pod niego plastikowy i metalowy pierścień .Poduszki silnika są w orginalnych miejscach?



Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master
Posty: 1296
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 20:47
Lokalizacja: Krosno

abf + 2y w mk2

Post autor: Crayzol » ndz gru 30, 2012 16:47

tak wszystkie od g60 założone ma ktoś może możliwość zmierzenia długości półosi z silników (PB, PF, KR, PL) ?


Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Awatar użytkownika
toudi
Forum Master
Forum Master
Posty: 1463
Rejestracja: śr lut 02, 2005 09:28
Lokalizacja: dabrowa gornicza
Kontakt:

abf + 2y w mk2

Post autor: toudi » ndz gru 30, 2012 21:06

ja mialem ten klopot co ty. pulosie mialem ze scirocco razem ze skrzynia acd. wlozylem serie ze starej skrzyni i chodzi.


[img]http://picasaweb.google.com/malecsc/Plaza#5541992316378824242[/img]

Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master
Posty: 1296
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 20:47
Lokalizacja: Krosno

abf + 2y w mk2

Post autor: Crayzol » ndz gru 30, 2012 22:15

nie orientuje się ktoś czy półosie z przegubami od toledo mk1 1.8 16v PL podejdą do mk2 na 2y?


Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master
Posty: 1296
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 20:47
Lokalizacja: Krosno

abf + 2y w mk2

Post autor: Crayzol » sob sty 12, 2013 02:14

jeśli ktoś chce półosie do mk2 na skrzynię 2Y to tylko półosie z silników PF, PB , PL , KR, 2E ewentualnie ADL, ABf, 1z, AFN w toledo I bo to to samo co w mk2 pod przeguby 100mm


Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Awatar użytkownika
antekswirol
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 235
Rejestracja: pn lis 08, 2010 22:06
Lokalizacja: JANTAR
Kontakt:

abf + 2y w mk2

Post autor: antekswirol » wt sty 15, 2013 21:45

Zobacz na wysokości przegubów zewnetrznych mogą mieć ciut większe odsadzenie od piasty ja mialem u siebie coś takiego bo miałem półośki od tdi i nie pasowaly do benzyniaka bo przeguby były wyższe :)


Kupię WIĄZKĘ GRZANYCH FOTELI MK2 stary lub nowy typ:) Sprzedam lakier (1,5l)+LZ7L wszystkie dodatki + czarny podkład 1l cena do ugadania
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 7#p5932497 my golf 2 1.8 RP

Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master
Posty: 1296
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 20:47
Lokalizacja: Krosno

abf + 2y w mk2

Post autor: Crayzol » śr sty 16, 2013 16:16

Już problem rozwiązany znalazłem półosie z toledo mk1 16v i rzeczywiście półosie są krótsze niż w 1.6 czy 1.8 8v (oprócz PF,PB)


Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości