i większe ryzyko stuku, dużo większepiterVR6 pisze:czyli wkładając głowe z kra na abfa powinno dac to wiekszy stopien sprezania jak i lepsze przepływy mowa o silniku wolnossacymbugalon pisze:Głowica z 9A ma delikatnie większa komorę. Spowoduje to spadek stopnia sprężania w stosunku do glowicy z KRa ale to nawet lepiej, przy turbo bo stopien spada bardzo niewiele.
Głowica z KR ma inny wymiar i inny kształt komory spalania niz ABF. Poza tym w glowicy z ABFa są wąskie kanaly tak jak w glowicy z 9A (chociaz niektorzy twierdzą że są glowice z ABF na szerokim kanale ale ja takich nigdy nie widzialem)
KR Turbo Tłoki
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Re: KR Turbo Tłoki
Re: KR Turbo Tłoki
wieksze przeplywy moze tak ale stopien ci sie nie zwiekszy bo przeciez kr ma wieksza komore spalania od abfa {niewiele ale wieksza ,byla mowa}piterVR6 pisze:czyli wkładając głowe z kra na abfa powinno dac to wiekszy stopien sprezania jak i lepsze przepływy mowa o silniku wolnossacymbugalon pisze:Głowica z 9A ma delikatnie większa komorę. Spowoduje to spadek stopnia sprężania w stosunku do glowicy z KRa ale to nawet lepiej, przy turbo bo stopien spada bardzo niewiele.
Głowica z KR ma inny wymiar i inny kształt komory spalania niz ABF. Poza tym w glowicy z ABFa są wąskie kanaly tak jak w glowicy z 9A (chociaz niektorzy twierdzą że są glowice z ABF na szerokim kanale ale ja takich nigdy nie widzialem)
GOLF MK4 R32 OEM - niuu car
AUDI R$4 B5 ,Big Brake rs6 C7 390mm,Wagner,BC Racing...-family car
AUDI S3 8L ABT IMOLA YELLOW BAM-wife car
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
KR Turbo Tłoki
Jeżeli głowica ma byc poddana portingowi to po co z KR? sa delikatniejsze bo jest opinia ze czesciej pękają. Głowica z ABF'a ma troche wieksza komore spalania ale konstrukcyjnie jest lepsza pod względem wystepowania stukowego (poprawcie mnie chłopaki jak bredze). MA tez chyba mniejsze zawory wydechowe.
Co do KR'owskiej mamy jasnosc ale jak jest w przypadku głowic 9A i ABF pod turbo?
Jezeli sie nie myle to z 9A taka sama jak z KR tylko kanały mniejsze
Niestety dając głowe z ABF na na rozwiercony blok KR pod 9A dochodzi nam troche materiału do liźniecia dla skąpensowania. Ale mysle że warto
Co do KR'owskiej mamy jasnosc ale jak jest w przypadku głowic 9A i ABF pod turbo?
Jezeli sie nie myle to z 9A taka sama jak z KR tylko kanały mniejsze
Niestety dając głowe z ABF na na rozwiercony blok KR pod 9A dochodzi nam troche materiału do liźniecia dla skąpensowania. Ale mysle że warto
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
KR Turbo Tłoki
I jeszcze zapytam:
w taką moc co chłopaki celują w jaki iść stopień spreżania na bloku z KR? taki jak w s2? 9,3:1?
w taką moc co chłopaki celują w jaki iść stopień spreżania na bloku z KR? taki jak w s2? 9,3:1?
KR Turbo Tłoki
Ja celuję w 8,5~8,7 : 1. Wszystko zależne czy składać na tłokach z 9a i korbach z KR czy komplet z S2.
KR Turbo Tłoki
Pany nawiąze jeszcze do tematu rozwiertu pod tłoki 9A .
Wiedziałktoś ze są rożne 2 rodzaje? Z pełnym denkiem (+kieszenie) oraz z denkiel liznietym aż do kieszeni a za kieszeniami wyzej. Które beda lepsze? Podejżewam że te liźnięte dodatkowo odprężą juz odpręzony znacząco motor wiec chyba pełne lepsze?
Foto tych lizniętych:
Wiedziałktoś ze są rożne 2 rodzaje? Z pełnym denkiem (+kieszenie) oraz z denkiel liznietym aż do kieszeni a za kieszeniami wyzej. Które beda lepsze? Podejżewam że te liźnięte dodatkowo odprężą juz odpręzony znacząco motor wiec chyba pełne lepsze?
Foto tych lizniętych:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
KR Turbo Tłoki
Jak sie nie mylę to głowa z ABF ma zawory 32/28. Natomiast głowa z KR 32/27.Z tym ze gniazda wydechowe są takiej samej wielkości bodajże . Głowa z KR ma większe kanały ssące.
VW Bora TDI-sold
KR Turbo Tłoki
odwrotnie KR ma 28 a ABF 27 + krótsze prowadnice na wydechu
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
KR Turbo Tłoki
Marszall, daj zdjecie tego tloka z 9a z tym denkiem "liznietym" bo ja takiego nigdy nie widzialem
GOLF MK4 R32 OEM - niuu car
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
KR Turbo Tłoki
no masz wyżej, moze na zdjęciu wiele nie widać ale do kieszeni jest planowana powierzchnia bo są fabryczne rysy. Zresztą przy kieszeniach widać lekki uskok Podejżewam że służyć to miało zmniejszeniu kompresji, ew. stosowali rożne tłoki bo w 9A były tez rozne głowce. Źródła w sumie podają kompresje 10,5:1 lub 10,8:1 w etce też są dwa rożne tłoki dla ACE, 9A czy 6A.
Do rozwiertu wybrałbym jednak te pełniejsze.
Do rozwiertu wybrałbym jednak te pełniejsze.
-
- Użytkownik
KR Turbo Tłoki
Powracając do wtrysków mogą być z FIATA COUPE 16v T z tego co pamietam 380 cc ? :]
U mnie idzie taki komplet :
Tłoki wossera od jednego forumowicza nie długo będą
Korby s2
czapa od kr wałki abf
ssący z s2 z przepusnicą od s2 albo z g60
Wydechowy z s2 pod turbo k24 7000
wtryski fiat coupe 16v turbo
Listwa s2
Komp G60 z map sensorem + prawdopodobnie ecu master det 3
planowana moc ok 300ps
i taki zestaw pociągnie pewnie 300ps
U mnie idzie taki komplet :
Tłoki wossera od jednego forumowicza nie długo będą
Korby s2
czapa od kr wałki abf
ssący z s2 z przepusnicą od s2 albo z g60
Wydechowy z s2 pod turbo k24 7000
wtryski fiat coupe 16v turbo
Listwa s2
Komp G60 z map sensorem + prawdopodobnie ecu master det 3
planowana moc ok 300ps
i taki zestaw pociągnie pewnie 300ps
Me Gti 16v Kr --->>> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=382907" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam spory asortyment opon na sprzedaż :]
Mam spory asortyment opon na sprzedaż :]
KR Turbo Tłoki
tylko na tym turbo k24 7000 to 3 z przodu niebedzie
mk2 16vt 325KM 353 NM
1/4 mili best et 12.7
1/4 mili best et 12.7