Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

HORNET S
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: wt sty 04, 2011 10:11
Lokalizacja: Częstochowa

Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: HORNET S » ndz lip 24, 2011 19:01

Witam, wsadziłem w końcu silnik do mojego GT, Co prawda bez chłodnicy i wspomagania, ale nie chce montować wszystkiego jeśli okaże się, że silnik jest zepsuty. Otóż problem polega na tym, że silnik nie pali - po prostu nie dostaje paliwa na wtryskiwacze(chyba dobrze napisałem?) Paliwo jest, kompresja, iskra i inne potrzebne czynniki. Silnik kręci zdrowo lecz nic poza tym. Po wyjęciu przewodów paliwa z kolektora ani jeden nie podaje nawet kropli.

Pompa działa i nabija jedynie przewód zaznaczony na obrazku. Na tym forum na pewno znajdzie się kilka osób które mogłyby mi pomóc.

podaje przykladowe zdjecie zeby każdy wiedział o które wyjscie mi chodzi
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Przede wszystkim prosiłbym o jakieś wskazówki, porady od czego zacząć, ponieważ z mechaniką nie mam na codzień styczności.



paul1984
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 238
Rejestracja: ndz lip 24, 2011 16:28
Lokalizacja: Rydułtowy

Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: paul1984 » ndz lip 24, 2011 21:39

hmmm idz do zrudla tzn pompy. z tego co sie orjentuje masz dwie pompy jedna podajaca a druga cisnieniowa.


693163381tel

Awatar użytkownika
dj domin1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 566
Rejestracja: wt lis 13, 2007 21:39
Lokalizacja: Koziegłowy, Częstochowa
Kontakt:

Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: dj domin1 » pn lip 25, 2011 11:00

Sprawdź czy działa wtrysk rozruchowy. To jest ten piąty wtrysk z boku kolektora ssącego. Wykręć go, włóż do jakiegoś słoika i kręć silnikiem. Powinien podać paliwo, jak nie to podłącz go na krótko z aku i sprawdź. Jeśli zadziała możesz w ten sam sposob na krótko zapalić samochód. To jest, jedna osoba kręci silnikiem a druga na krótko podpina rozruchowy.
A jeszcze takie pytanko, dolot masz cały szczelnie poskładany?? Od rozdzielacza, po kolektor?


[img]http://images47.fotosik.pl/224/aec06ac71a10dc82med.jpg[/img]
Mój Wolfsburg Edition 16V I mk2 AFN
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=188972 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=524708

Lucki
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2198
Rejestracja: ndz mar 23, 2008 19:56
Lokalizacja: DW
Kontakt:

Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: Lucki » pn lip 25, 2011 20:05

Kolego sprawdź czy masz dobrze podłączona pompę i "aku cisnienia".

Żeby mechaniczny wtrysk pracował ciśnienie musi być kolo 5bar, inaczej wtryski nie poszczą ani kropli.


ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950

mabu79
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 229
Rejestracja: sob sty 01, 2011 15:16
Lokalizacja: Olsztyn

Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: mabu79 » wt lip 26, 2011 08:23

Żeby pomóc trzeba wiedziec:

1. jaka masz pompe paliwa
2. czy klapka przeplywomierza płynnie rusza się w góre i w dół (nie zacina się)
3. czy masz szczelny dolot (między przeplywomierzem a przepustnica nie może byc zadnego falszywego powietrza)


...it has so much torque,that could tear a whole in time :)
...this is not acceleration. It's TELEPORT

HORNET S
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: wt sty 04, 2011 10:11
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: HORNET S » wt lip 26, 2011 13:10

dj domin1 pisze:Sprawdź czy działa wtrysk rozruchowy. To jest ten piąty wtrysk z boku kolektora ssącego. Wykręć go, włóż do jakiegoś słoika i kręć silnikiem. Powinien podać paliwo, jak nie to podłącz go na krótko z aku i sprawdź. Jeśli zadziała możesz w ten sam sposob na krótko zapalić samochód. To jest, jedna osoba kręci silnikiem a druga na krótko podpina rozruchowy.
A jeszcze takie pytanko, dolot masz cały szczelnie poskładany?? Od rozdzielacza, po kolektor?

to też właśnie zaznaczyłem na zdjęciu powyżej, że tylko do niego nabija paliwo, po odkreceniu tego przewodu cisnienie paliwa było bardzo duże. jednak czy podaje dalej w kolektor nie jestem pewien..

Lucki pisze:Kolego sprawdź czy masz dobrze podłączona pompę i "aku cisnienia".

Żeby mechaniczny wtrysk pracował ciśnienie musi być kolo 5bar, inaczej wtryski nie poszczą ani kropli.
Musicie mi wyjaśnic gdzie znajduje się ten aku ciśnienia i jak on wygląda. :-(

mabu79 pisze:Żeby pomóc trzeba wiedziec:

1. jaka masz pompe paliwa
2. czy klapka przeplywomierza płynnie rusza się w góre i w dół (nie zacina się)
3. czy masz szczelny dolot (między przeplywomierzem a przepustnica nie może byc zadnego falszywego powietrza)

chodzi o pompe w tylnej czesci samochodu?


Jedyna rzecz która mnie niepokoi to brak oringa na jednym z wtrysków (chodzi mi o ta twarda gumke zielonego koloru która uszczelnia kazdy z 4 przewodów w kanale). Ktoś w tym miejscu użył taśmy izolacyjnej. Czy to jest powód dla którego nie podaje paliwa na kolektor? Wydaje mi sie ze nie ma to nic wspolnego z brakiem podawania paliwa



Awatar użytkownika
dj domin1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 566
Rejestracja: wt lis 13, 2007 21:39
Lokalizacja: Koziegłowy, Częstochowa
Kontakt:

Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: dj domin1 » wt lip 26, 2011 16:35

HORNET S pisze:to też właśnie zaznaczyłem na zdjęciu powyżej, że tylko do niego nabija paliwo, po odkreceniu tego przewodu cisnienie paliwa było bardzo duże. jednak czy podaje dalej w kolektor nie jestem pewien..
To sprawdź go tak jak pisałem ze słoikiem. A oring kosztuje koło 1zł więc wymień wszystkie.


[img]http://images47.fotosik.pl/224/aec06ac71a10dc82med.jpg[/img]
Mój Wolfsburg Edition 16V I mk2 AFN
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=188972 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=524708

HORNET S
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: wt sty 04, 2011 10:11
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: HORNET S » wt lip 26, 2011 23:36

dj domin1 pisze:
HORNET S pisze:to też właśnie zaznaczyłem na zdjęciu powyżej, że tylko do niego nabija paliwo, po odkreceniu tego przewodu cisnienie paliwa było bardzo duże. jednak czy podaje dalej w kolektor nie jestem pewien..
To sprawdź go tak jak pisałem ze słoikiem. A oring kosztuje koło 1zł więc wymień wszystkie.

faktycznie na krótko działa, sprawdziłem kostkę - nie dostaje prądu. Mimo sprawdzania na krótko nic się nie dzieje, silnik nie łapie ani troche. Jeśli możecie napiszcie mi rozstawienie przewodów, bo być może pomyliłem kable na aparacie. Dodam, że jest to audi'cowski aparat a nie ten mniejszy z vw/seata.

Dolot szczelny, przepływomierz się nie zawiesza.. nadal nie ma przyczyny, może zapłon nie ustawiony? Tylko dlaczego prądu nie podaje na kostke? nie podpiąłem wszystkiego czy komputer coś szfankuje?



PS. prosiłbym o link do tych oringów ponieważ zjeździłem za nimi dużo sklepów, nawet w seacie nie mieli czegoś takiego w książce... :shock:



Awatar użytkownika
dj domin1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 566
Rejestracja: wt lis 13, 2007 21:39
Lokalizacja: Koziegłowy, Częstochowa
Kontakt:

Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: dj domin1 » śr lip 27, 2011 09:33

Sprawdź te kable zapłonowe, a jak nie to raczej trzeba szukać przyczyny w elektryce silnika. Mnie przy mega nieszczelnym dolocie na krótko z rozruchowego zapalał od strzału.
Znajdź sobie sklep Foty i kup http://katalog.fota.pl/Katalog/Cars3.aspx?GenArtNr=3891" onclick="window.open(this.href);return false;


[img]http://images47.fotosik.pl/224/aec06ac71a10dc82med.jpg[/img]
Mój Wolfsburg Edition 16V I mk2 AFN
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=188972 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=524708

HORNET S
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: wt sty 04, 2011 10:11
Lokalizacja: Częstochowa

Toledo 16V 9A nie podaje paliwa

Post autor: HORNET S » śr lip 27, 2011 23:21

napiszcie mi najlepiej z rysunkiem który kabel do którego tłoka, bo nie ma nic napisane zadnego znacznika na tym aparacie..



ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości