Jak i z czego mogę zrobić składaka?

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

HORNET S
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: HORNET S » pn sty 31, 2011 23:58

Witam, przewinął mi się przypadkiem taki temat jednak nie mogę go teraz odszukać za co przepraszam. Otóż kupiłem blok rzekomo do 16v nie sprawdzając numerów. Okazało się, że gość wcisnął mi 8v PF zamiast 16v PL czy KR. Teraz pytanie, czy wpasuję ten kompletny blok do reszty z mojego PL 16v? Pierwsze co rzuca się w oczy to węższy pasek rozrządu, a czy ten PF ma smarowanie tłoków jak w KR/PL nie zdążyłem sprawdzić.

Rozwjam mój temat do pytania o to, czy wpasuję blok przykładowo z 6A lub 9A do PL? Jeśli nie/tak to napiszcie różnice i sposoby jak można używać poszczególnych części jako "zamienne". Zależy m,i ogromnie na tej wiedzy ponieważ mam okazje kupić silnik 6A 2.0 za dobre pieniądze, ale czy blok będzie pasował do głowicy PL 1.8? Nie mogę odnaleść tego tematu a samochód chciałbym w końcu złożyć do kupy :(

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » wt lut 01, 2011 13:17

Blok z 6A będzie pasował p&p pod głowice z PL. Blok z PFa nie ma natrysku na denko tłoka i ma inne tłoki niż PL więc bez rzeźby nie posadzisz na niego głowicy z 16v.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”